For sju  av ti  bilister vil deres kjære følgesvenn, bilradioen, snart bli stum dersom de ikke gjør noe med det. Man oppfordres til å kaste den gamle radioen  på søpla og bruke penger på en ny DAB-radio som gjør samme jobben på digitalt vis. Men hva om det finnes en  løsning som er billigere, enklere og tryggere? Redningen kan være den nye nettradioappen “Norsk bilradio“.

Skjermbilder fra appen “Norsk bilradio” fra Plaza apps( plaza.no)

Flere artikler på nettet konkluderer med at nettradio generelt er et bedre alternativ til FM enn DAB, men det er først med appen “Norsk bilradio” fra Plaza apps at det samme kan sies om bruk i bil. Denne appen vil ved riktig bruk være mer trafikksikker enn selv bilens egen radio.

Du har kanskje allerede mobilen din i en holder festet på frontruta? Dette bringer radioens kanalvelgere opp i samme høyde som trafikken utenfor, slik at du slipper å se ned på dashboardet. Hvis bilstereoen din har USB- eller Bluetooth-tilkobling og rattkontroller, vil du også kunne bytte kanal ved hjelp av disse. Dine favorittkanaler velger du ut på forhånd, slik at du i bilen kan lytte til dem ved å trykke på store, tydelige kanalknapper. Bilens egen radio er neppe like enkel i bruk med alle funksjonene som dyttes inn i én og samme enhet.

Appen, som foreløpig foreligger i iPhone-versjon, koster 33 kroner. Til omtrent samme pris som ei pølse på bensinstasjonen, er dette den desidert rimeligste måten å gardere seg mot pinlig stillhet i bilen.

Men hva med mobildataforbruk? Blir ikke det dyrt? Kanskje for et par år siden, men et typisk basisabbonement kommer nå med minst 3 GB mobildata inkludert pr. måned. Når hver GB med modildata rekker til 18 timer med radiolytting, vil dette mer enn dekke behovet for folk flest. Tilbringer du svært mye tid i bilen, kan det hende det vil lønne seg å gå opp et trinn på abbonementet ditt, men en ting er sikkert: I tiden fremover vil antall GB som er inkludert i mobilabbonementene bare øke og øke, mens forbruket til en nettradio forblir det samme.

Når DAB tar over, blir kanalutvalget ganske fragmentert. Noen kanaler sendes bare på DAB, mange lokalradioer ligger fortsatt på FM, og mer enn 100 andre kanaler er utilgjengelige, enten fordi de er utenfor signalrekkevidde eller fordi de bare sendes via internett, som f.eks. flere av P4 og NRKs kanaler. “Norsk bilradio” samler alle kanalene for deg i én app, slik at du kan velge ut dine favoritter fra den mest komplette samlingen av norske radiokanaler — i alt 156 stk.

Nettradio er også uavhengig av hvor i Norge du befinner deg, og nå som mobiloperatørene lar deg bruke mobildatakvoten i hele EU/EØS, kan du til og med fortsette å lytte til norsk radio selv om du tar turen til Sverige, Danmark, eller enda lenger.

Som en bonus, er det jo slik at du tar med deg mobilen når du går ut av bilen. Dermed kan den samme radioappen også brukes hjemme, på jobben, eller med hodetelefoner på tur eller trening.

Kommentarer