logo-white

Regjeringens samarbeidspartnere sier nei til økt reiselivsmoms

Venstre og KrF går imot regjeringens forslag om å øke reiselivsmomsen. En viktig beskjed til regjeringen, mener NHO Reiseliv.

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for neste år å øke momsen på reiselivstjenester fra 8 til 10 prosent. Økningen vil gjelde for blant annet hotellovernattinger, fornøyelsesparker og skiheiser.

Venstre reverserer denne momsøkningen i sitt alternative statsbudsjett, som ble lagt frem i dag. Det samme gjør KrF i sitt alternative budsjett, som ble lagt frem før helgen.

— Anledning til å snu i tide

— At Venstre og KrF går imot økt reiselivsmoms er en viktig beskjed til regjeringen. Begge samarbeidspartiene til regjeringen sier nå nei til økt reiselivsmoms. Det samme gjør LO og Fellesforbundet som representerer nærmere 150.000 arbeidstakere i reiselivet. Dette gir regjeringen anledning til å snu i tide, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

Les også: — Oppløftende med netto skattelettelser for næringslivet, bekymringsfullt med økt reiselivsmoms»

I budsjettforslaget går regjeringen inn for at momsøkningen skal virke allerede fra januar 2016. NHO Reiseliv krever sammen med LO og Fellesforbundet at regjeringen utreder effekten av økt reiselivsmoms før avgiftsøkningen eventuelt trer i kraft.

— Ikke gjør det vanskeligere

— Reiselivsnæringen har en rekordvekst, og er den største ungdoms- og integreringsnæringen Norge har. Samtidig er arbeidsplassene i næringen viktigere enn noen gang fordi andre bransjer sliter og innvandringen til Norge er rekordhøy. Reiseliv kan bli stadig viktigere i årene fremover, ikke minst i en situasjon med fortsatt lav oljepris og voksende arbeidsledighet. Derfor er det viktig at man ikke setter inn tiltak som gjør det vanskeligere for reiselivsnæringen å gjøre sin del av jobben. Dette ser KrF og Venstre, og NHO Reiseliv håper de får resten av Stortinget med seg, sier Krohn Devold.

— Svekker konkurranseevnen

NHO Reiseliv-sjefen sier økt reiselivsmoms svekker norsk reiselivs evne til å konkurrere om internasjonale gjester.

— Lav kronekurs er svært viktig når reiselivet skal omstille seg og trekke flere utenlandske tilreisende. Den lave kronekursen vil neppe vedvare hvis oljeprisen igjen stiger om noen år. Økt reiselivsmoms svekker vår evne til å slåss om internasjonale gjester, og fjernes ikke når kronekursen igjen går opp, sier Krohn Devold.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kategorier

Stikkord

Relaterte Innlegg

Kommentarer

Ent innlegg

(Foto: ©otoerres)

Reiselivsmagasinet på RadioRiksOslo skjærtorsdag 28. mars 2024

(Foto: William Bout på Unsplash )

Hvordan planlegge ferien med barn med bil? Hva du bør vurdere når du planlegger ruten. Fritid for barn i bilen

(Bildekilde: Amadeus)

Bærekraftig drivstoff – hvilken rolle spiller det for avkarboniseringen av luftfarten?

Seks  av ti båtskader i fjor var havarier. Nå starter en ny båtsesong (Fotokilde: Frende forsikring)

Påsken er sesongstart på sjøen: Båtskader for 660 millioner i fjor

(Photo by Mark König on Unsplash)

Hvor drar nordmenn på gamblingferie?