Du kan risikere å gå på en påskesmell om du betaler for ferien med debet- framfor kredittkort.

Dersom du vanligvis jobber mandag til fredag kan du få deg en ti dager lang ferie om du tar deg fri de innklemte dagene i påskeuken. Dersom flyselskapet går konkurs eller du blir lurt av feriehusutleier kan du derimot gå på en økonomisk smell framfor en avslappende tidagersferie — med mindre du betaler med kredittkort.

– Ikke alle vet at forbrukeren har en ekstra forsikring mot svindel og konkurs dersom de handler flybilletter og overnatting med kredittkortet sitt, sier Anders Fagereng, daglig leder i Dinero.no.

Årsaken til dette er at det norske lovverket fastslår at du kan rette de samme kravene til din kredittyter, som du ville gjort mot et selskap ved tilfeller av reklamasjon og svindel. Er uhellet ute, kan du med andre ord få pengene tilbake.

– Dette er rettigheter man ikke har i like stor grad med et debetkort. Vi har tidligere hørt skrekkeksempler om nordmenn som har betalt for feriehus i utlandet bare for å oppdage at de har blitt snytt for store summer når de ankommer angitt adresse, sier Fagereng.

Svindel er altså ikke den eneste risikofaktoren ved kjøp av ferie. Da flyselskapet WOW air nylig gikk konkurs, kunne personer som hadde kjøpt billetter med kredittkort kreve tilbake penger fra bankene som hadde utstedt kredittkortene — siden flyselskapet selv ikke var i stand til å tilbakebetale beløpet.

Tenk over hvilket kredittkort du har

Det anslås at det finnes et sted mellom 300 og 400 kredittkort på det norske markedet, og i kampen om kundene inkluderer mange kort rabatter, fordeler og forsikringer som en del av sin totalpakke.

– Fellesnevneren for alle kredittkort er at disse alle gir disse lovfestede rettighetene. Likevel anbefaler vi smarte kredittkortbrukere å undersøke om kredittkortet de eier faktisk er det beste, sier Fagereng.

Ønsker du eksempelvis å bruke kortet også i hverdagen, er det lurt å undersøke hvilke gebyrer og øvrige vilkår kortet har.

– Skal du eksempelvis ta ut penger i minibank i utlandet er det mange kredittkort som krever både skyhøye gebyrer i tillegg til rente fra uttaksdato på transaksjonen. Nå er det heldigvis mange kredittkort som har fjernet dette gebyret, men mange tillegger kunden disse fordyrende avgiftene fremdeles”.

I tillegg anmoder Fagereng reiselystne nordmenn til å være obs på at minibanken selv kan kreve gebyr, samt at man bør velge å ta ut kontanter i lokal valuta framfor norske kroner.

– Velger du å ta ut et beløp hvor minibanken eller betalingsterminalen forhåndskonverterer valutaen for deg kan du tape ganske mye penger — det er mye bedre å la betalingsnettverket i kortet ditt ta seg av denne kursomregningen, sier han.

Visa og MasterCard er blant de mest utbredte betalingsnettverkene i norske debet- og kredittkort, og det er disse som avgjør kursen når du velger lokal valuta ved uttak og betalinger i utlandet. Disse gir den billigste valutaomregningen, ifølge undersøkelser.

Kilde: Dinero.no

Kommentarer