Nordmenns sug etter sommerreiser er uvanlig stort og sommerbestillingene øker med seks prosent i forhold til samme periode i fjor. Hver fjerde nordmann reiser til Spania og sommerens mest bestilte reisemål er Mallorca. Den store raketten er Kroatia og årets nykommer er Malaysia. Det er noen av reisetrendene i årets Ticket Collection, Ticket Feriereisers store trendrapport om sommerreiser.

Ellen Wolff Andresen (ticket)

Ellen Wolff Andresen (ticket)

Det er et rush etter reiser i sommer, spesielt til landene rundt Middelhavet. Bestillingene til Spania, som er det mest bestilte landet i sommer, øker med 35 prosent. Til Hellas, nummer to på topplisten, øker antall reisende med tre prosent.

– De som vil reise på ferie til Middelhavet i sommer bør ikke vente for lenge med å bestille. I år er det så stor etterspørsel at det kan bli vanskelig å finne billige restplassreiser, sier Ellen Wolff Andresen, som er markedssjef i Ticket Feriereiser.

Det finnes flere årsaker til den store etterspørselen etter sommerreiser.

– Mange vil sikre seg noen varme uker utenlands, etter fjorårets kjølige sommer. Dessuten gir de lave rentene penger til overs i lommeboken for mange, som kan brukes på reiser, sier Wolff Andresen.

At det er en stor økning i de tidlige sommerbestillingene i år har å gjøre med at mange har tatt lærdom av fjorårets sommer da restplass-prisene økte med 30 prosent og det var vanskelig å finne reiser for de som var sent ute.

De større landene rundt Middelhavet drar nytte av den minskede interessen for Tyrkia, som taper kraftig i sommer og har falt fra en 4. plass i fjor til 9. plass i år på topplisten over mest bestilte ferieland. Det har ikke bare å gjøre med den siste tidens uroligheter, men også almene reisetrender. Etter flere år med kraftig økning er det oppleves ofte en tilbakegang da mange ønsker å prøve andre reisemål.

Den fallende etterspørselen til Tyrkia får snittprisene til å stupe.

– Det er et skikkelig kupp å gjøre for de som velger å reise til Antalyakysten i sommer. Snittprisene for hele sommeren faller med 20 prosent. På forsommeren er prisene ekstremt lave og du kan reise veldig billig penge, sier Wolff Andresen.

Trender og 10 på topp lister for sommerens ferieland og reisemål.

Mest populære ferieland: Spania

Hver fjerde nordmann reiser til Spania i sommer og og antall reisende øker med 35 prosent. At landet har et bredt utvalg med både rutefly og charter bidrar til at Spania tar markedsandeler når bestillingene for sommeren øker samtidig som Tyrkia minsker.

Hellas – sommerens store charterfavoritt og barnefamiliens favoritt

Hellas er sommerens mest bestilte charterland og har en økning i antall reisende på 3 prosent. Hellas er dessuten barnefamilienes store favoritt. Landet har befestet sin posisjon som vår charterfavoritt nummer én, og har en andel av charterbestillingene på 45 % også i år.

Sommerens rakett: Kroatia

I sommer er det Kroatia som for alvor har funnet sin plass i våre hjerter. Reisebestillingene har økt med nesten 80 prosent og landet inntar dermed tredjeplassen på topplisten. Charterbestillingene øker med 46 prosent i sommer, mens reiser med rutefly, der SAS og Norwegian dominerer, øker med 108 prosent sammenliknet med sommer 2015.

Malaysia er sommerens nykommer

Malaysia er sommerens store klatrer og litt overraskende det ferielandet dit rutefly vokser mest i sommer. Bestillingene øker med 170 prosent, dog fra ganske små volumer i fjor. Landet klatrer fra 43. til 25. plass på listen.

Tyrkia – nedgang i etterspørsel og lave priser

Sommeren 2016 går ikke Tyrkias vei. Landet har falt fra 4. plass i fjor til 9. plass i år på topplisten over sommerens mest bestilte ferieland. Det er flere årsaker til nedgangen som begynte allerede i fjor. Urolighetene og den politiske situasjonen påvirker reisene fra hele Europa til Tyrkia. Dessuten påvirkes landet av almene reisetrender. Land, som Tyrkia, som har hatt en rask oppgang i noen år opplever ofte en tilbakegang da visse turister reise tilbake til andre reisemål. Nedgangen har ført til svært lave priser på reiser til Tyrkia i sommer.

Mallorca hetest i sommer

Øya er sommerens mest populære reisemål. Ikke bare topper den listen, men bestillingene hit øker med 25 prosent fra allerede høye nivåer.

Den greske øyverden lokker

Den greske øyverdenen er som alltid populær om sommeren. Aller mest populært er Kreta, som ligger på andre plass over de mest bestilte reisemålene i sommer. Bestillingen hit har økt med 26 prosent (Heraklion og Chania samlet). Størst prosentuelle økning har imidlertid Zakynthos (77 prosent) og Korfu (67 prosent). Også Samos og Lefkas øker denne sommeren, begge med over 20 prosent.

Årets rakett blant reisemålene: Alicante

Alicante er sommerens rakett på reisemålstoppen. Bestillingene har økt med 79 prosent, og Alicante har dermed klatrer fra 9. plass til 6. plass på topplisten over de mest populære reisemålene i sommer. Alicante drar fordel av at vi liker sol- og badereisemål hvor det også er mye annet enn strandliv. Her lokker, foruten sol og bad også hektisk storbyliv og mange utflukter og opplevelser i Valenciaregionen.

Se også: Alicante – en flyreise verdt !

Split – utmerker seg i sommer

Split er også et reisemål som vokser kraftig i sommer. Reisebestillingene har økt med 68 prosent. Stadig flere lokkes av Kroatias herlige turkise vann, klipper og strender med småstein samt en avslappende atmosfære. Fra Split reiser mange videre både til badesteder på fastlandet, Makaska-rivieraen og til øyene utenfor byen som Hvar, Vis og Brac.

Sommerens storbyrakett – Roma

Roma har lenge figurert på topplistene hos Ticket, men i år finner vi byen på 2. plass over mest bestilte storbyer denne sommeren. Et hopp fra 6. plass i fjor med en økning på 69 prosent. Vi lokkes av det historiske suset som ligger over byen, overalt hvor du snur deg ser du rester etter fordums storhet. Byen ble som kjent ikke bygget på en dag, men på en dag kan du oppleve overraskende mye i Roma.

10 på topp, land

1. Spania (1)
2. Hellas (2)
3. Kroatia (7)
4. Thailand (5)
5. Italia (6)
6. USA (3)
7. Frankrike (8)
8. Bulgaria (10)
9. Tyrkia (4)
10. Storbritannia (11)

10 på topp, reisemål

1. Mallorca (2)
2. Kreta (1)
3. Split (6)
4. Bangkok (5)
5. Rhodos (3)
6. Alicante (9)
7. Barcelona (8)
8. Malaga (11)
9. Gran Canaria (13)
10. Roma (17)

Kilde: Ticket/ Tickets bestillingsstatistikk frem til 20. mars, med avreise fra 1. juni til 30. september 2016. Tallene i parentes viser fjorårets plassering.

Kommentarer