Varmen stiger fortere enn du aner når bilen står parkert i sommervarmen. – Vi har testet hvor fort det blir farlig varmt inne i bilen. I løpet av en liten halvtime ble det 44 grader. I sånne temperaturer blir det ubehagelig, og i verste fall farlig, å oppholde seg i bilen, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Varmetest - biler - solskinn - sommerdag - NAF
Ikke sett igjen hverken to- eller firbente i biler som står parkert ute i sommervarmen mens du selv fikser et lite ærend. Varmen stiger overraskende fort. (Foto: NAF)

Temperaturen ute var 24 grader den dagen NAF testet hvor fort det bli glovarmt inne i en bil som står parkert ute i sommervarmen. Videobildene fra testen viser at det ikke tok lang tid før varmen inne i bilen begynte å bli ubehagelig.

– I løpet av bare 5 minutter var temperaturen steget til 34 grader inne i bilen. Etter 10 minutter var det over 37 grader. Etter en halvtime var det over 44 grader varmt i bilen. Da hadde temperaturen inne i bilen steg med 20 grader i forhold til utetemperaturen, forteller Camilla Ryste i NAF.

Solstråler reflekteres og forsterkes

Hver sommer kommer det historier om folk som setter igjen kjæledyr i bilen. En sjelden gang har nødetatene også blitt tilkalt for å hjelpe små barn ut av varme biler, men det skjer heldigvis ikke ofte.

Ikke sett igjen hverken to- eller firbente i biler som står parkert ute i sommervarmen mens du selv fikser et lite ærend. Varmen stiger overraskende fort, sier Ryste.

At varmen stiger så fort inne i bilen skyldes at solstrålene reflekteres i dashbord, seter og utstyr i bilen. Dette gjør at varmen fra solstrålene forsterkes. I testen opplevde NAF at kamerautstyret de brukte slo seg av på grunn av den høye varmen. Utstyret ble også så varmt at testerne brant seg på fingrene når de tok i det.

Kommentarer