Meklingen for de  norske SAS-pilotene brøt sammen klokken 07.45 mandag morgen – etter nesten åtte timer på overtid. To piloter - én fra hver av de to norske pilotfagforeningene,  ble umiddelbart tatt ut i streik. Torsdag opptrappes konflikten til å omfatte samtlige norske SAS-piloter, noe som vil ramme all rutetrafikk. — SAS kunne unngått streik dersom de hadde gitt oss samme betingelser som våre kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger, sier Jens Lippestad som er forhandlingsleder for Norsk Flygerforbund.

Partene – NHO Luftfart og de to fagforeningene Norske SAS-flygeres Forening (NSF) og SAS Norge Pilotforening (SNF), hadde forhandlet nærmere åtte timer på overtid da bruddet kom. To piloter ble tatt ut i streik mandag morgen, men allerede om tre dager – torsdag den 13. september opptrappes konflikten til å omfatte samtlige norske  SAS-piloter.

Les passasjerinformasjon fra SAS HER (ekstern lenke)

Jens Lippestad, forhandlingsleder for Norsk Flygerforbund, sier SAS har vist en manglende vilje til å komme pilotene i møte.

— SAS kunne unngått streik dersom de hadde gitt oss samme betingelser som våre kolleger i Danmark og Sverige, med nasjonale tilpasninger. Dette er svært provoserende. Vi kan ikke akseptere denne splitt og hersk taktikken til SAS, sier Lippestad i en pressemelding.

Pilotene har gang på gang ifølge Lippestad stilt opp for å redde SAS i dårlige tider, og mener at det ikke er urimelig at SAS gir noe tilbake når det går bedre. I forhandlingen har pilotenes krav vært fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbarhet i forhold til arbeid og fritid, samt et moderat lønnstillegg.

— Det er SAS som nå fullt og helt må bære ansvaret for at passasjerene blir rammet. Vi beklager dette sterkt. Men denne streiken kunne SAS unngått hvis de hadde vist reell vilje til løsning. I stedet møter vi et arrogant SAS som mener at deres ansatte skal godta dårligere arbeidsvilkår. Det kan vi rett og slett ikke akseptere, sier Lippestad.

Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, sier det er uforståelig at SAS ikke vil gi norske piloter det samme som er fremforhandlet i Sverige og Danmark.

— Jeg undrer meg over hvorfor SAS velger en slik strategi. Det er nærmest som at man ikke tar oss på alvor, men i stedet bare ønsker å erstatte dårlige ordninger med enda dårlige løsninger. Vi føler vi blir holdt litt for narr, sier Skogvang.

Han sier medlemmene krever reelle forbedringer.

— Vi er villig til å streike lenge om nødvendig, men håper at SAS tar til fornuft. Med et anstendig tilbud fra SAS setter vi oss ved forhandlingsbordet igjen, avslutter Skogvang.

Les også: Norske SAS-piloter mekler på overtid - Danske SAS-piloter enige om ny tariffavtale — Svenske SAS-piloter har inngått ny avtale

Tidligere saker: SAS-streik avverget 18 timer på overtid (2016) — Svenske SAS-piloter i streik (2016) — Kostbar pilotstreik for SAS i Sverige (2016) — Streikefare hos SAS-leverandør (2017) 

Flere nyheter om flystreiker finner du HER

kilder: riksmekleren.no, ntb, nrk, parat

Kommentarer