SAS ble kåret til beste flyselskap i Europa – og det fjerde beste i verden, mens Trondheim lufthavn Værnes ble beste nordiske flyplass i AirHelp Score 2019 som er en global rangering av luftfartsindustrien. Qatar stakk av med topplassene i begge kategorier, mens Norwegian fikk et dramatisk fall fra fjorårets 12. plass til 67. plass dette året.

Qatar Airways Boeing B 787 Dreamliner på Oslo lufthavn Gardermoen (©otoerres)

AirHelp, verdens største selskap innen erstatningstjenester og passasjerrettigheter, har siden 2015 rangert flyplasser og flyselskaper over hele verden.

Nå slippes den åttende rangeringen i rekken, som er utarbeidet etter en evaluering av 132 flyplasser og 72 flyselskap mellom 1. januar og 31. desember 2018.

AirHelp Score gjøres etter en omfattende, databasert evaluering og har forskjellige kriterier: Flyselskapene bedømmes etter servicegrad, punktlighet og kravbehandling — mens flyplassene blir bedømt på punktlighet, servicegrad og kvalitet på tilbudet innen mat/shopping.

Nykommere på pallen

I AirHelp Score 2019 beholder Qatar Airways førsteplassen som verdens beste flyselskap. American Airlines inntar andreplassen, og klatrer dermed fra en 23. plass i rangeringen i 2018. På bronseplass og hakk i hæl finner vi Aeromexico, som gjør et enda større sprang fra 26. plassen i 2018.

Lufthansa faller fra en andreplass til en 24. plass i rangeringen, mens fjorårets bronsevinner, Etihad, bytter plass med Aeromexico på en 26. plass.

SAS best i tøff periode

SAS gjennomgår tøffe tider med en nylig avsluttet pilotstreik, men kan glede seg over gode nyheter i Airhelp Score 2019: Selskapet inntar fjerdeplassen globalt og er dermed det best rangerte europeiske flyselskapet. SAS gjør det bedre på punktlighet og service, og i kravbehandling er selskapet nå best i verden. SAS klatrer fra 36. plass på 2018-rangeringen.

– Faktorene servicegrad, punktlighet og kravbehandling gir et godt bilde av hvordan flyselskapene oppleves av kundene, og nok en gang er vi imponerte over det stabilt høye nivået Qatar Airways holder. Når flere av deres største konkurrenter feiler, innkasserer Qatar nok en topplassering, sier landssjef for Airhelp i Norge, Andreas Hermansson.

Andreas Hermansson (bildekilde: airhelp.no)

– SAS leverte sterkt under hele 2018, noe som viser seg i tilbakemeldingene selskapet får i denne rangeringen. SAS har med tiden også blitt gode på å betale erstatning til sine passasjerer når noe går galt, og det får de selv betalt for i lengden. Nå knytter det seg spenning til hvordan SAS vil håndtere passasjerkravene etter pilotstreiken — noe som garantert vil få en innvirkning på selskapets plassering i neste års rangering, sier landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson.

Svakt av Norwegian

På en 67. plass — sjette dårligste rangerte flyselskap i 2019 — finner vi Norwegian. Selskapet er blant de som faller mest fra fjoråret, ned fra 12. plass, og gjør det dårligere innen alle kriterier.

De tre dårligst rangerte flyselskapene i kåringen er Kuwait Airways, easyJet og Thomas Cook Airlines.

Det ble ikke funnet nok data til å rangere Widerøe — selskapet blir for lite i internasjonal sammenheng.

SAS Boeing 737 og Widerøe`s Bombardier på Trondheim lufthavn Værnes (©otoerres)

Beste flyplasser

Qatar viser nok en gang at landet satser på luftfarten: For andre året på rad stikker Gulfstaten av med seieren både for beste flyselskap og beste flyplass.

Passasjerene opplever Hamad International Airport i Doha som verdens beste, mens Tokyo Haneda International Airport og Athen International Airport følger på de neste plassene.

Nederst på listen finner vi Eidhoven Airport (130. plass), Kuwait International Airport (131. plass) og Lisbon Portela Airport (132. plass). Dermed får portugiserne den tvilsomme æren av å ha den dårligst rangerte flyplassen i verden.

Trondheim Værnes best i Norden

Samtidig kan trønderne skryte av at de nå har Nordens beste flyplass i Trondheim Lufthavn Værnes, med en hederlig 18. plass av de 132 flyplassene som er med i rangeringen.

Dermed slår de både Sola Stavanger (23. plass), Bergen Flesland (35. plass), København Kastrup (48. plass), Oslo Gardermoen (50. plass) og Stockholm Arlanda (99. plass).

– Vi gratulerer Trondheim Lufthavn med et fantastisk resultat på 8,036 poeng av totalt 10 mulige. Trondheim slår ikke bare Gardermoen, men også store og kjente internasjonale flyplasser. Det viser bare at man ikke må være størst for å være best, avslutter Andreas Hermansson i AirHelp.

AirHelp Score 2019 og alle resultatene i sin helhet finner du på AirHelp.com. Her kan du også lese mer om hvordan rangeringen er gjennomført.

Verdens beste flyselskap 2019

 1. Qatar Airways 8,229
 2. American Airlines 8,073
 3. Aeromexico 8,072
 4. SAS Scandinavian Airlines 8,068
 5. Qantas 8,040

Verdens verste flyselskap 2019

 1. Kuwait Airways 5,395
 2. easyJet 5,289
 3. Thomas Cook Airlines 5,260

De øvrige resultatene for flyselskapene finner du HER

Verdens beste flyplasser 2019

 1. Hamad International Airport (QAT) 8,392
 2. Tokyo Haneda Int. Airport (JP) 8,385
 3. Athens International Airport (GR) 8,381
 4. Afonso Pena International Airport (BR) 8,373
 5. Gdansk Lech Walesa Airport (PL) 8,352

Verdens verste flyplasser 2019

 1. Eidhoven Airport (NL) 5,915
 2. Kuwait International Airport (KW) 5,783
 3. Lisbon Portela Airport (PO) 5,765

De øvrige resultatene for flyplassene finner du HER

SAS Boeing 737NG (Photo: SAS.AB)

Kommentarer