De to norske pilotforeningene NSF og SNF ble natt til torsdag enige med SAS om en ny tre-årig tariffavtale. Pilotstreiken er dermed avblåst.

Klokken  04.00 natt til torsdag 14. september ble SAS og de to norske pilotforeningene i flyselskapet enige om en ny tre årig tariffavtale.  Gjennombruddet kom etter 14 timer ved forhandlingsbordet hvorav fire timers på overtid.

— Vi har fått gjennomslag for våre viktigste krav. Dette gjør at vi kan anbefale avtalen for våre medlemmer, sier forhandlingslederne Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund (LO)  og Jan Levi Skogvang i Parat.

Også i SAS var man glade for at nattens forhandliger fikk et lykkelig utfall.

—  Vi är glada att vi nu har enats kring ett nytt avtal, och att vi därmed har undvikit en strejk som skulle drabba våra kunder, sier Eivind Bjurstrøm, som var forhandlingsansvarlig i SAS.

Les også: New three-year agreement between SAS and the Norwegian Pilot Associations NSF and SNF

Viktige elementer i avtalen:

  •  Sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen
  • At man i hovedsak skal kunne avvikle ferien innenfor skoleferien
  • En lønnsøkning på seks prosent over tre år

— Den endelige avtalen er tilnærmet det samme tilbudet vi ga SAS under meklingen i helgen. I dette tilbudet hadde vi strukket oss svært langt for å unngå en streik. Den usikkerheten som er skapt de siste dagene har således vært helt unødvendig, sier Jens Lippestad.

Den største utfordringen i meklingen har ifølge Skogvang vært uttalelsene fra NHO-direktør Torbjørn Lothe og konsernsjef Gustavsson.

— Det vi nå har fått er i tråd med hva de har fått i de andre skandinaviske landene og det som lå på bordet i meklingen når vi gikk fra hverandre for noen dager siden. Resultatet viser at påstandene disse to har fremsatt i media de siste dagene, ikke medførte riktighet, sier Skogvang.

Leder for SAS-pilotene i Parat, Jan Levi Skogvang, sier meklingen kom inn på et bedre spor etter tre dager med streik.

— Selv om det har vært et beskjedent streikeuttak så langt møtte vi onsdag en motpart som var mer imøtekommende. Vi synes det er bra at vi sammen har funnet en løsning og unngår streik, sier Skogvang.

Les også: Dette har du krav på ved flystreik

NHO Luftfart representerte SAS under forhandlingene, mens  de to fagforeningene Norske SAS-flygeres Forening (NSF/LO) og SAS Norge Pilotforening (SNF/Parat) forhandlet på vegne av pilotene.

Les også: SAS-forhandlingene fortsetter utover natten

Passasjerinformasjon fra SAS finner du HER 

Les også: Norske SAS-piloter mekler på overtid — Danske SAS-piloter enige om ny tariffavtale — Svenske SAS-piloter har inngått ny avtale

Flere nyheter om flystreiker finner du HER

Kommentarer