De fleste av oss vet hvor mye sprit, vin og snus vi kan ta med hjem til Norge. Men kjenner du til tollreglene for vesker, klær, smykker og klokker? Og hvorfor reglene eksisterer?

Husk 6000-kroners grensen når du er på shopping i utlandet. (Foto: iStock)

Halvparten av dem som planlegger å ta høstferie i år, drar til utlandet. Det viser en fersk undersøkelse Opinion har gjennomført for reiselivsorganisasjonen Virke. De som reiser på storbyshopping, må holde tunga rett i munnen når de skal velge mellom å gå på grønt eller rødt på vei hjem til Norge.

– Det er lett å glemme at tollreglene omfatter mer enn alkohol og tobakk, ikke minst når man er stresset og skal frakte bagasje og taxfreeposer over grensen til Norge. Dersom man tar med seg kostbare gjenstander hjem uten å fortolle varene, kan dette resultere i bøter, men også gå ut over fremtidige forsikringsutbetalinger, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Husk derfor 6000-kronersgrensen

Tollvesenet opplever stadig at nordmenn blir overrasket når de blir stoppet i tollen med dyre klær og vesker.

– Dersom du handler varer i utlandet og har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer, kan du ta med deg varer toll- og avgiftsfritt for inntil 6 000 kroner, når du selv har dem med deg inn til Norge igjen, sier Geir Granholt ved Tolletatens Infosenter.

Dersom man blir stoppet med for store verdier i grønn sone, blir man fratatt varene og man får bøter eller til og med politianmeldelse, avhengig av verdien på varene.

— Dersom man tar med seg kostbare gjenstander hjem uten å fortolle varene, kan dette gå ut over fremtidige forsikringsutbetalinger, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring. (Foto: Katrine Lunke)

Vil bekjempe økonomisk kriminalitet

Går du på grønt og tar med deg varer for over 6 000 kroner hjem, kan det også føre til forsikringsproblemer, dersom du senere mister, blir frastjålet eller ødelegger gjenstanden.

– Når forsikringsselskapene får inn en skademelding og det viser seg at gjenstandene er tatt ulovlig over grensen, kan det gå ut over forsikringsutbetalingen, sier Richvoldsen.

Han forteller at det finnes grove tilfeller hvor hele hus er tatt over grensen ulovlig. Dette handler mer om kriminelle aktører, enn en glipp fra en enkeltperson på vei hjem fra reise. Og at Codan ikke er alene om praksisen.

– Her står Tollvesenet og forsikringsbransjen sammen. For selskapene og våre kunder er det viktig at forsikringsproduktene ikke misbrukes av uærlige kunder. For bransjen og samfunnet for øvrig, er det viktig at forsikring ikke fungerer som instrument for økonomisk kriminalitet, for eksempel hvitvasking av penger, sier Richvoldsen.

Les flere relaterte saker HER,  HER og HER

Kommentarer