Fredag den 4. desember 2020 åpner WizzAir en ny rute mellom Tromsø og Stavanger. Det blir dermed enklere for de som bor i nord å besøke Stavanger! Siden det ikke ble noe av helgeturen til København eller London i år, så kan man ta seg en weekendtur til Stavanger og hilse på siddisene. Kanskje blir nordlendingene overrasket over alt man kan gjøre. Her er sju gode grunner til å komme!

Fra Sabi Sushi Hinna på SR-Bank Arena – tidligere Viking Stadion (foto: ©otoerres)

1. God plass

Bynuten i Sandnes, Rennesøyhodnet, Månafossen, Mor Norge/Synesvarden og Dalsnuten er kanskje ikke så godt kjent? Det er god nok plass til alle. I bykjernene kan sentrumsnære turer som runden rundt Stokkavatnet (Stavanger), turstien i Sandvedparken (Sandnes) eller vandring i historiske omgivelser i Hafrsfjord være alternativer. Her kan man forevige sin indre viking på Instagram ved monumentet Sverd i fjell.

Man skal føle seg trygg på oppholdet i Stavanger-regionen. Vinterstid er det få besøkende både i byene og i naturen. Å leie en bil ved ankomst hjelper for enkelt å komme seg rundt. Da er man fleksibel og styrer selv når man oppsøker attraksjonene. For de som er glad i fjellturer finnes flere ukjente skatter.

Turen opp til Preikestolen tar mellom halvannen og to timer fra nærmeste bilvei (foto: ©otoerres)

2. Opplev ikonene (nesten) alene

De mest kjente turistattraksjonene besøkes sjelden alene, men i vinterhalvåret og i koronatid kan gjestene utforske flere av disse storslåtte opplevelsene uten kø. Både Preikestolen og Lysefjorden kan besøkes i vinterhalvåret, men gjerne med en egen naturguide for å ha sikkerheten på ens side.

Hva med et fjordcruise med øl- eller vinsmaking? Byattraksjoner som Gamle Stavanger, Fargegata, Nuart Street Art i Sandnes og Stavanger og sjøhusrekka i Stavanger kan besøkes hele året. Litt mennesker treffer man nok, men så lenge koronameteren overholdes går det helt fint.

Forsommer - Viste - Randaberg - Norge
Forsommerstemning på Viste i Randaberg like nord for Stavanger (foto: ©otoerres)

3. Gjør et kupp på overnatting!

Utenom hovedsesong kan en være så heldig å gjøre en god deal på overnatting. Enten man foretrekker å sove midt i en by eller med naturen på dørstokken, så finnes det utallige muligheter for en god seng til en god pris.

4. Den beste maten i Norge?

Flere matkritikere og matkjendiser har uttalt at Stavanger-regionen desidert er best på mat i Norge. Regionen har de beste kokkene, restaurantene med flest stjerner og de beste råvarene tilgjengelig hele året. I nord har man kanskje hørt om RE-NAA og Sabi Omakase med sine respektive to og en Michelin-stjerner. I tillegg finnes det et drøss av restauranter for alle ganer.

Eplemost fra Grønnevik ved Fisterfjorden i Hjelmeland (Foto: ©otoerres)

5. Alle ingredienser for langweekend til stede

Et lite Norge i miniatyr, alt innen rekkevidde, kontrastenes region, storbyer med småbysjarm; dette er noen av utsagnene som brukes om Stavanger-regionen. Og det med rette! Opplevelsene er varierte, og de er innen rekkevidde på en langhelg til regionen. I det ene øyeblikket er man på en forblåst og vakker sandstrand, i det neste blant fargerike hus i Fargegata i Stavanger. Strand, fjord, fjell, øy og by. Til og med månelandskap finnes i Magma UNESCO Global Geopark!

Lysefjorden sydøst for Stavanger (foto: ©otoerres)

6. Fly & surf

Er man ikke født med ski på beina, så kanskje med svømmeføtter? Dersom en ikke blir avskrekket av Nordsjøens herjinger og vanntemperaturer, er kanskje vinteren ekstra spennende å dra til Stavanger-regionen. Det sies blant surfefolket at Jærstrendene er best i landet for vintersurfing. Men det krever sin mann eller kvinne. Man må nok være litt hardbarka surfenerd for å hoppe i det. Men fortvil ikke – strendene kan også brukes til fotturer og sosial distansering. Jærstrendene er spesielt kjent for sitt skiftende værhumør, noe som skaper magiske fotoøyeblikk.

Viste Strandhotell ligger ved Vistebukta i Randaberg (ill.foto)

7. Shop til kortet sier stopp

Det er også mulig å forbinde langhelg og storbyweekend med en god «shop-till-you-drop»-opplevelse. Bankkortet får flere sjanser til å gå litt varmt; i Stavanger og Sandnes finnes koselige handlegater som tilfredsstiller handlebehovet.

Det finnes også handlesentre; Kvadrat er kanskje det mest kjente. Er man ute etter å gjøre noen gode kupp, så har Stavanger flere outlets. Norwegian Outlet i Oslo har de fleste hørt om, men merkevarebyen finnes også i Stavanger-regionen!

WizzAir Tromsø – Stavanger:

Avganger: Fredag, mandag, onsdag kl. 11:50 fra Langnes lufthavn, Tromsø til Stavanger lufthavn, Sola. Ruten starter opp 4. desember 2020.

Les også: Wizz Air: Flere nye ruter i Norge (oktober 2020)

Radisson Blu Atlantic Hotel - Stavanger
Utsikt mot Stavanger sentrum, Breiavatnet, Storhaug og Ryfylkeheiene fra et av de 365 gjesterommene på Radisson Blu Atlantic Hotel (foto: ©otoerres)

Kommentarer