Det lille alpelandet Slovenia har allerede i flere år markert seg som et spennende matland. En stolt gastronomisk tradisjon har i løpet av de siste årene blitt revitalisert ved hjelp av en rekke bemerkelsesverdige kokketalenter, og ikke minst den selvlærte kokken Ana Ros, som i 2018 ble kåret til verdens beste kvinnelige mesterkokk. Denne utmerkelsen vant hun for sine meritter på restauranten Hisa Franko, som har skapt mange overskrifter i mediene.

Ana Ros - Michelin Guide Slovenia - 2020
Ana Roš og hennes restaurant Hiša Franko fikk to Michelinstjerner (Foto: Michelin Guide Slovenia by Marko Ocepek)

Ana Ros ble i 2019 utnevnt til ambassadør for gastronomisk turisme av FN`s World Tourism Organisation (UNWTO), og nå har den berømte røde matbibelen også fått øynene opp for Slovenia, og ikke minst for Ana Ros.

To stjerner ble det til slutt for Hisa Franko, som ligger i fjellandsbyen Kobarid, da Michelin for første gang skulle utdele de ettertraktede stjernene til Slovenia. Seremonien fant sted digitalt på grunn av coronakrisen.

Ana Ros og Hisa Franko var på forhånd blant de desiderte favorittene, men det var også stor spenning knyttet til hvilke andre som ville bli belønnet for sin gastronomiske innsats.

Les mer om Hisa Franko og kokken Ana Ros HER og HER

Flere andre kokker har, i likhet med Ana Ros, bidratt til å skape oppmerksomhet rundt den gastronomiske kreativiteten i de slovenske landdistriktene.

I Vipava-dalen, i den sydlige delen av landet, har kokken Tomaz Kavcic, med sin restaurant Pri Lojzetu, skaffet seg en posisjon som en av landets beste spisesteder. Og i Radovljica bringer Urosa Stefelin gamle slovenske retter fra Gorenjska-regionen til heder og verdighet igjen på Vila Podvin. Begge disse restaurantene har fått hver sin Michelin stjerne.

Les mer om Pri Lojzetu og Vila Podvin HER og HER

Det samme gjelder restaurantene Hisa Denk, som også ligger ute på landet, ikke langt fra den østerrikske grensen. Stjerne er også tildelt Dam i Nova Gorica, nær Italia, samt Atelje, som ligger i hovedstaden Ljubljana.

– Våre inspektørers valg viser det usedvanlig høye nivået som gjør seg gjeldende på den slovenske kulinariske scene, kreativiteten blant de talentfulle kokkene, den høye kvaliteten på de lokale råvarene og dessuten kokkenes engasjement i forhold til å oppnå en mer bærekraftig tilgang til gastronomi. Våre inspektører var begeistret over å kunne avsløre de restaurantene som gjør Slovenia til en så fascinerende og spennende internasjonal destinasjon som alle matelskere og gastronomiske turister bør oppdage eller gjenoppdage, sier Michelin`s internasjonale direktør, Gwendal Poullennec, i en kommentar til utdelingen.

Del av en langsiktig strategi

Det er ikke bare de slovenske kokkene som arbeider hardt. I kulissene har departementet for Teknologi og Økonomisk Utvikling, sammen med Slovenias Turistråd, i en årrekke arbeidet med å markedsføre og posisjonere Slovenia som en gastronomisk destinasjon, noe som nå bærer frukter. 

Nylig ble Slovenia utpekt til Europeisk Gastronomisk Region i 2021, og etter at også Michelin-guiden kommer på banen, økes mulighetene for å gjøre Slovenia mer synlig som gastronomisk destinasjon, og gjennom dette også fortsette den positive utviklingen med å heve kvaliteten på slovensk gastronomi.

– Avsløringen av hvem som mottar de første Michelin stjernene i Slovenia, er et bevis på at slovensk gastronomi har vært klare for Michelin sin ankomst en stund allerede. Det å bli tildelt stjerner for hele seks restauranter første gang Slovenia kommer med i guiden, er en ganske ekstraordinær suksess. Jeg er spesielt glad for at mottagerne kommer fra alle deler av landet. Suksessen kommer på et tidspunkt da turismen står overfor en av sine største kriser noensinne, og Michelin stjernene er derfor en spesielt stor oppmuntring og motivasjon for slovensk turisme, og naturligvis også en mulighet for å heve slovensk gastronomi ytterligere, sier Maja Pak fra Slovenias Turistråd.

Les mer om Europeisk Gastronomisk Region 2021 HER

Slovenia har for øvrig kommet ganske bra igjennom corona-krisen. Med en svært tidlig lockdown i mars, fikk man ganske raskt kontroll over viruset, og nå har landet åpnet grensene for stort sett alle europeiske land.

Les mer om Michelinguiden HER og om Slovenia HER

Les også: Slovenia på Michelin sitt bordStore smaksopplevelser i SloveniaNytt konsept: “The Tour of Ljubljana Market and Breakfast”

Flere relaterte saker finnes HER og HER

Kommentarer