Flandern i det nordlige Belgia er kjent for sine historiske byer: middelalderbyen Brügge, sjarmerende Gent, mote- og diamanthovedstaden Antwerpen samt metropolen Brüssel. Men i tillegg til disse populære byene byr regionen også på en lang rekke mindre kjente opplevelser og severdigheter som også er verdt et besøk. For eksempel finner du vest for Brüssel verdens beste ølbar, mens Flandern også byr på blant annet en «gjennomsiktig» kirke, en svevende trapp og en skulpturpark med utsikt til havet.

Antwerpen med havnehuset til venstre (Foto: ©Havenbedrijf Antwerpen – Peter Knoop)

En gjennomsiktig kirke

I byen Borgloon i provinsen Limburg finnes det en spesiell kunstinstallasjon ved navn Reading between the Lines. Her har den belgiske arkitektduoen Gijs Van Vaerenbergh skapt en kirkeformet skulptur ved å legge 100 horisontale stålplater oppå hverandre.

Reading between the Lines (Foto: ©Kristof Vrancken/Toerisme Limburg VZW)

Når lyset skinner gjennom platene, blir skulpturen nærmest gjennomsiktig, slik at det grønne, kuperte landskapet blir synlig gjennom kirken. Skulpturen kan bare nås til fots og er ifølge den britiske avisen The Guardian det vakreste stedet i Belgia.

Les mer om Reading between the Lines HER

Sykkelsti gjennom vannet

Cycling Through Water er en atypisk sykkelsti i Bokrijk øst for Brussel. Her blir syklister ført tvers gjennom en sentralt beliggende innsjø av en 212 meter lang sti med vann i hodehøyde på begge sider. Dermed sykler man rett forbi svaner og andre vannfugler.

På sykkeltur gjennom vannet (pressebilde: ©guy van grinsven/visit flandern/related.dk)

På travle dager benyttes stien av inntil 5000 syklister, men den besøkes også av fotgjengere som vil nyte utsikten og se syklistenes ansikter «gli» av gårde over vannoverflaten.

Den kreative sykkelstien er en del av et større nettverk av sykkelruter i Limburg-provinsen, som har over 2000 km med sykkelstier. Det amerikanske magasinet TIME kåret i fjor Cycling Through Water til et av verdens 100 beste steder.

Les mer om Cykling Through Water HER

En vinterhage nær Mechelen

Det er ikke kjent hvorfor ursulinernonnene omkring år 1900 fant på å bygge en vinterhage i Art Nouveau-stil nær Mechelen som en del av en kostskole – og ingen vet hvem som tegnet bygningen.

Vinterhagen i Mechelen (pressebilde: visit flandern/related.dk)

Men den dag i dag gir den spektakulære arkitekturen deg fortsatt en god grunn til å besøke drivhuset, som er spesielt kjent for sin fargerike glasskuppel, som skaper et fantastisk lys-fargespill.

I dag fungerer stedet som museum, og det arrangeres omvisninger for besøkende hver søndag ettermiddag (bortsett fra enkelte helligdager).

Les mer om vinterhagen i Mechelen HER

Verdens beste ølbar

In de Verzekering tegen de Grote Dorst” («En forsikring mot den store tørst») er en tradisjonell belgisk pub i landsbyen Eizeringen vest for Brüssel.

I denne regionen produseres lambic- og geuze-øl, som er ettertraktede ølsorter blant ølkjennere fra hele verden. Baren har spesialisert seg på disse lokale øltypene og har dessuten svært begrensede åpningstider: Stedet er nemlig bare åpent på søndager.

Fra ølbaren “In de Verzekering tegen de Grote Dorst” (pressebilde: visit flandern/related.dk)

Derfor er baren også blitt kjent som baren med det lengste navnet og den korteste åpningstiden.

Baren ligger i en av landsbyens eldste bygninger, som angivelig er bygget av mursteinene som ble til overs da den lokale kirken ble bygget. Med sin autentiske atmosfære tiltrekker baren seg ikke bare lokale, men også ølturister fra hele verden.

Fra ølbaren “In de Verzekering tegen de Grote Dorst” (pressebilde: visit flandern/related.dk)

Baren har vunnet utallige priser på ølsiden Ratebeer.com og ble i år kåret til både «Best Beer Bar in Belgium», «Best Beer Bar in the World» og «Best Beer Destination in the World».

Les mer om “In de Verzekering tegen de Grote Dorst” HER

En trapp til himmelen

Vlooybergtårnet er et utkikkstårn i Tielt-Winge øst for bryggeribyen Leuven. Tårnet ble bygd i 2013 og er oppkalt etter bakken det ligger på.

Det fantasifulle tårnet er utformet som en «svevende» trapp og er over 12 meter høyt, 20 meter langt og har 55 trappetrinn.

Vlooybergtårnet (Foto: ©Lander Loeckx)

Den rustne fargen skyldes et spesielt stålbelegg og er en referanse til den jernholdige sandsteinen i bakken.

Arkitekten bak utkikkstårnet, Yves Willems, ble inspirert av den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupery, som i 1939 skrev: «Perfeksjon oppnås ikke når det ikke kan tilføyes mer, men når det ikke kan fjernes mer». Derfor er tårnet som leder de besøkende opp i høyden, formet som en enkel trapp – verken mer eller mindre.

Les mer om Vloobergtårnet HER

En permanent skulpturpark med utsikt til havet

Hvert tredje år fra april til september arrangeres kunstfestivalen Beaufort ved den belgiske kyst. Her kan man gratis oppleve verker av internasjonale samtidskunstnere langs den 67 km lange kyststrekningen.

Beaufort sculpture - park - Middelkerke - Flandern - Belgia
Fra Beaufort Sculpture Park (Foto: Nick Ervinck Olnetop/©Westtoer APB)

Festivalen fant sist sted i 2018, og neste gang blir dermed i 2021 – og selv om flere av verkene fjernes etter utstillingen, blir noen av skulpturene stående.

Som et resultat av dette er hele den belgiske kysten etter hvert blitt forvandlet til en voksende skulpturpark som i dag teller 31 permanente kunstverk. Disse kan oppleves helt gratis. Den beste måten å utforske verkene på er en tur med kysttrikken, som dessuten er verdens lengste trikkelinje.

Les mer om Beaufort Sculpture Park HER og om Kysttrikken HER

En bygning som forbinder fortid og nåtid

Antwerpen er hjemsted for mange ikoniske historiske bygninger som for eksempel Cathedral of Our Lady og middelalderfortet Het Steen, men byen er også et forbilde når det gjelder moderne arkitektur. En av de nyeste arkitektoniske perlene er byens havnehus, som sto ferdig i september 2016.

Havnehuset i Antwerpen (Foto: ©Havenbedrijf Antwerpen – Peter Knoop)

På bakgrunn av et design av den nå avdøde arkitekten Zaha Hadid fra 2009 har en gammel brannstasjon blitt gjenoppbygget, renovert og utvidet, og i dag fungerer den som havnens hovedkvarter.

Havnen i Antwerpen står for 26 prosent av Europas containertrafikk og sysselsetter over 8000 mennesker.

Les mer om havnen i Antwerpen HER

For å få plass til de mange medarbeiderne besluttet Zaha Hadid å la en ny, stor glassbygning «flyte» oppå den gamle brannstasjonen. Den nye overbygningen skal med sine trekantede glasspaneler samtidig ses som en referanse til Antwerpens historie som «diamantby».

Turistnettsidene til Flandern finner du  HER — Les flere saker om Flandern HER

På sykkeltur gjennom vannet (pressebilde: ©guy van grinsven/visit flandern/related.dk)

Kommentarer