Toppturekspertene Erlend Sande og Espen Nordahl kan vinne den prestisjetunge prisen for beste guidebok under årets Banff Mountain Festival i Canada. Boka Safer Ski Touring in Norway er basert på den norske bestselgeren Trygge Toppturer.

Omslaget til Safer Ski Touring in Norway, den engelske oversettelsen av Trygge toppturer

Fjellfestivalen i Banff i Canada, midt i Rocky Mountains mellom Vancouver og Calgary, er et mekka for fjellfolk fra hele verden. Her har man avholdt fjellfilmfestival i over 40 år og fjellbokfestival på 25. året. Her deles det ut priser til årets beste fjellbøker, innen skjønnlitteratur og sakprosa.

Siden listen med nominerte ble lagt frem tirsdag kveld har spenningen hos forfatterne vært stor. Den engelske versjonen av Trygge toppturer, kalt Safer Ski Touring in Norway, er nominert sammen med tre andre bøker: En klatrefører til Lake District i England, en lokalguide til Aoraki-fjellene i New Zealand og en treningsbok for fjellfolk hvor bl.a. Kilian Jornet er medforfatter.

Espen Nordahl legger spor i nysnø. (Foto: Erlend Sande)

– Det er gjevt selskap å konkurrere med. Dette viser at Trygge toppturer i Norge stiller opp som en bok i verdensklasse. Det vil gjøre Norge enda mer tilgjengelig som toppturdestinasjon og gi nye besøkende trygge opplevelser i norske fjell, sier redaktør Espen Nordahl, som jobber i NVE som skredvarsler for varsom.no og som toppturguide.

Han hadde ideen til boka, som gir tips til turer du kan gå uten å være eksponert for skredfarlig terreng.

– Tidligere har forlaget vært nominert med boka Toppturer i Norge og med min bok om toppturer i Troms. Nå krysser vi fingrene for at det holder helt inn!

Forlaget Fri Flyt har spesialisert seg på topptur-bøker i over et tiår og utgir toppturguider for lokale strøk som Troms, Narvik, Romsdalen, Sunnmøre og Sogn. Trygge toppturer tar for seg enklere turer fra hele landet og inkluderer livsviktig lærdom om snøskred og trygge terrengvurderinger. Dette har gjort at boken har fått oppmerksomhet både i Norge og internasjonalt.

Emily Crady fra den kanadiske skredvarslingen, bokredaktør Erlend Sande fra Fri Flyt, Bill Glude og forfatter Espen Nordahl – sammen med den engelske versjonen av boka Trygge Toppturer. (Foto: Privat)

– Vi fikk umiddelbart veldig gode tilbakemeldinger da vi hadde med oss bøkene til den internasjonale snøskredkonferansen ISSW i Innsbruck i fjor høst, og etterpå har vi fått noen anmeldelser som vi setter veldig pris på. Som når legenden Lou Dawson på Wild Snow skriver at «a guide book could not be any better» sier forfatter Erlend Sande.

– Jeg håper juryen ser at dette ikke bare er en flott guidebok til turer i et eksotisk land ved Nordpolen, men også en innovativ tilnærming til det å lære om snøskred og trygg ferdsel.

Juryen for festivalen i Banff kommer til å kåre vinneren i midten av oktober. Rent matematisk er sjansen 25 prosent. Guider og toppturentusiaster over hele landet har bidratt med turbeskrivelser og turbeskrivelser til boken. Sande understreker at æren for eventuell pris må deles med mange.

– Uansett om vi vinner eller ikke, er en nominasjon en fin anerkjennelse for det arbeidet vi gjør. Det er tredje gang vi er nominert, så jeg skal ikke legge skjul på at jeg synes vi fortjener en seier nå, sier Erlend Sande.

Les bokomtale på fri Flyt forlag HER og les om nominasjonen på festivalens egne nettsider HER (eksterne lenker)

Erlend Sande på topptur i Kåfjord. (Foto: Espen Nordahl)

Kommentarer