Kjenner du at hjertet begynner å hamre med en gang du tenker på å fly? Kaldsvetter du allerede før du har nådd gaten? Har du kanskje bestemt deg for at det er like greit å la være å fly i det hele tatt? Det er mulig å komme over flyskrekken, og denne boken har verktøyene du trenger. 

Kapret av flyskrekk ? - Bokutgivelse - Fagbokforlaget- 2021
Kapret av flyskrekk? er skrevet av Ellen Halvorsen som til daglig er purser i SAS. (bilde: fagbokforlaget.no)

To personer, de sitter side om side. De er på samme sted til samme tid. Likevel er deres opplevelse i denne situasjonen totalt forskjellig. Den ene har satt seg godt til rette i setet, han senker skuldrene, lener hodet tilbake og nyter roen. Det er fortsatt tidlig om morgenen. Han døser av et øyeblikk og merker knapt at flyet tar av. 

Personen ved siden av ham er flyredd. Han kaldsvetter. Pusten er rask og ujevn, og hele kroppen er i beredskap. Sansene fanger opp hver minste bevegelse i flyet. Faller vi? Hva var den lyden? Hele kroppen er nummen, han er svimmel og ør. Hjerteslagene er så intense at det er smertefullt. Han kniper øynene igjen, tviholder i armlenet, hodet fylles av kun én tanke nå: – Jeg dør!

Hva er det som gjør at den ene personen nyter turen, mens den andre er overbevist om at han kommer til å dø? Og hva er det som utløser en slik frykt? Er det situasjonen i seg selv, eller er det personens tolkning av denne? De fleste som sliter med frykt for å fly, er fullstendig klar over det faktum at det er farligere å kjøre bil enn å fly. Problemet er bare det at dette trøstende argumentet ikke har noen effekt idet angsten tar tak og truer med å ta over kontrollen. 

Hvorfor er det så vanskelig å tenke, eller snakke seg selv til rette, og hvorfor lytter ikke frykten til fornuften? Hvis du er nysgjerrig på dette, så kanskje denne boken kan bidra til større forståelse for hvorfor vi reagerer som vi gjør, og enda viktigere, hva du kan gjøre helt konkret for å mestre og håndtere din frykt for å fly.

Ellen Halvorsen jobber som air purser (leder for kabinbesetningen) og instruktør innenfor sikkerhet, service, kompetanse og lederutvikling i SAS. Hennes faglige bakgrunn er fra pedagogikk, ledelse og atferdspsykologi, i tillegg har hun internasjonal sertifisering som coach. Hun har mer enn 30 års erfaring med håndtering av flyredde passasjerer, og tilbyr kurs i håndtering av flyskrekk gjennom eget firma – flyredd.no.

Kommentarer