For bare 20 år siden var man hensatt til å oppsøke ett og ett reisebyrå, fysisk eller på telefon, for å sjekke priser og destinasjoner for flyreiser. De enkelte reisebyråene hadde gjerne bare samarbeidsavtaler med et utvalg flyselskaper, noe som ytterligere begrenset muligheten til å skaffe seg rimelige reiser.

Fra Paris Charles de Gaulle (foto: ©otoerres)

Med søkemotorenes inntok begynte en ny æra for reiselystne mennesker på lavbudsjett. Et enkelt søk kunne nå sammenligne hundrevis av priser og flyselskaper til én enkelt destinasjon, og gi mulighet for svært rimelige reiser både nært og fjernt.

Det er faktisk ofte lønnsomt å bruke søkemotorene fremfor å bestille på reisebyråenes egne nettsider. Reisebyråene vet at folk velger de billigste prisene på søkemotorene. Derfor legges billetten gjerne ut så lavt som mulig på søkemotorene, mens en identisk billett er dyrere på deres egen nettside. De vet at kunden ikke har det samme valget når de først er fanget inne på deres egen nettside.

Velg en knutepunktflyplass

Men det finnes teknikker for å få prisene enda lavere, som ikke søkemotorene fanger opp. Søkemotorene tar bare utgangspunkt i flyselskapenes eksisterende nettverk.

Det enkle er ofte det beste, sies det. Noen ganger ønsker man å reise helt lokalt, og en biltur til biristrand camping kan være vel så kjærkomment som en tur til fjerne himmelstrøk. Særlig barn kan ofte foretrekke ulike destinasjoner på camping norge fremfor masse venting på flyplasser, lange køer, jetlag og masse mennesker som ikke forstår språket.

Men noen ganger kan det også være på sinn plass å utvide horisonten. Og det er på de aller lengste reisene man har mulighet til å kunne reise enda billigere, hvis man gjør den lille jobben som søkemotorene ikke gjør.

På reiser mellom knutepunkt som London, Bejing, Dubai, Tokyo og ikke minst Atlanta, som er verdens travleste flyplass, er ofte flybillettene unaturlig lave. Høy trafikk og høy konkurranse fører til at man kan få billettene til priser som er mye lavere enn ruter som er kortere, men mellom mindre populære destinasjoner. Trikset er å bryte opp flyreisen i flere segmenter, der ett av lavpris-knutepunktene inngår.

Fordeler og faremomenter

Det finnes imidlertid fallgruber man må være oppmerksomme på ved bruk av denne metoden. Billetter kjøpt gjennom flyselskap eller reisebyrå vil som oftest dekke forsinkelser og ombookinger hvis flyene ikke korresponderer som oppsatt. Det er derfor viktig å beregne god tid mellom avgangene, og kjøpe en reiseforsikring som dekker eventuelle uforutsette hendelser. De fleste reiseforsikringer dekker forsinkelser når transfertid er minimum 4 timer, men det er viktig å sjekke vilkårene for nettopp din reiseforsikring.

Skal du for eksempel reise fra Oslo til Panama City, er det en lite trafikkert rute som kan gi relativt høye priser. Søker du derimot på separate billetter fra Oslo til Atlanta, Oslo til New York og Oslo til Miami, og deretter finner en egen billett videre til Panama City, kan prisen reduseres med flere tusen kroner. Flytidene kan være mer ugunstige, men hvis man har tid og målet er å spare mest mulig penger, er dette et alternativ som kan vurderes. Prisene er ofte såpass mye lavere at det er mulig å betale for en hotellovernatting på flyplassen, og fortsatt gå i pluss i forhold til en gjennomgående billett. Til gjengjeld vil man da komme frem enda mer uthvilt. Og noen timers avkobling i en storby er vel heller ikke å forakte?

Kommentarer