Nesten en million nordmenn handler på kreditt i høytiden. For mange kan det lønne seg.

850 000 nordmenn skal trekke kredittkortet på halvparten eller mer av det de handler inn til jula i år, ifølge en undersøkelse YouGov har gjort med mandat fra Danske Bank.

– Hadde alle brukt kreditten som et lån hadde det kanskje vært bekymringsverdig, men når over seks av 10 nordmenn betaler hele regningen ved forfall kan mange av disse nyte godt av ekstra sikkerhet og gode fordeler, sier Anders Fagereng, daglig leder i forbrukerportalen Dinero.no.

Julepakker - Dinero - 2019
Kredittkort kan gi fordeler i julehandelen, men kun dersom du bruker det riktig, melder forbrukerportalen Dinero.no. (Foto: Juliana Malta)
Rettigheter ved kredittkjøp

Handler du varer på kreditt, har du flere fordeler sammenlignet med om du trekker eller tæpper debetkortet ditt. Disse rettighetene er lovfestet, og omfatter blant annet vern mot svindel og et ekstra sikkerhetsnett ved reklamasjonssaker.

– Vanlige debetkjøp gir ikke de samme rettighetene som når du handler med kredittkort. Kjøp i butikker her til lands er heldigvis ikke så ofte kilde til forbrukerkrangler, likevel gir kredittkortet en ekstra trygghet både på nett og i butikk, sier Fagereng. 

Han understreker at kredittkort gir trygghet på flere punkter, blant annet:

  • Dersom du har grunnlag for reklamasjon, men brukerstedet er slått konkurs
  • Dersom brukerstedet ikke etterkommer reklamasjonskravet ditt
  • Ved netthandel der du ikke får varen din, eller dersom varen ikke svarer til forventningene som ble lagt til grunn 

– Visa og Mastercard gir også slike rettigheter, men kredittkjøp gir en likviditetsmessig styrke. Du bruker ikke dine egne penger, som ved debetkjøp, og ved klagesaker kan det gjerne ta lang tid før du får tilbake pengene. Hva skjer om du får en julegave med mangler og ikke har penger der og da til å kjøpe en tilsvarende til jul?

Han påpeker at debetkort vanligvis benytter seg av det norske betalingsnettverket BankAxept dersom det brukes innenlands, og at du med slike kjøp verken har finansavtaleloven eller Visa-/Mastercard-rettighetene å lene deg på.

Kredittkort kan gi bonuser og fordeler 

Mange kredittkort har egne fordeler for å gjøre seg mer attraktive blant konkurrentene. Dette kan være faste bonuser og rabatter, kickback og lignende. Noen kort tilbyr også forsikringer som kjøpsforsikring, reiseforsikring og egenandelsforsikring for leiebil. 

– Dersom du planlegger kjøpene dine kan du spare på å bruke kredittkort når du handler til jula, enten det er gaver eller daglighandel. Noen kort gir rabatt på mat- og dagligvarer, noen på bestemte produktkategorier som elektronikk og sportsutstyr. I tillegg kjører også noen aktører på med større kampanjer som gir 20-30 prosent rabatt hos visse butikker, sier Fagereng.

Det er viktig å undersøke hvorvidt kortets fordeler samsvarer med eventuelle gebyrer. Dersom du må betale høye summer i årsavgift og omtrent aldri benytter deg av kortet, kan det være verdt å kansellere avtalen og finne seg et bedre kredittkortalternativ. 

– Dette er ikke noe man bør tenke på kun i høytiden, men gjennom hele året. Finn ut om du sparer mest på et kredittkort med drivstoffrabatt, eller om du helst skulle hatt et reisekort som gir flybonus eller lignende, sier han.

Unngå at renta løper

Det som kan gjøre kredittkort dyrt, er dersom du ikke betaler tilbake det du har brukt ved forfall. Kreditt er som kjent et lån, og med et kredittkort har du vanligvis rundt 45 dagers rentefri kreditt, som gjør at du kan benytte deg av dette lånet rentefritt.

– Når renten derimot begynner å løpe, er denne vanligvis høy. Lar du den løpe lenge, baller det på seg dersom du har handlet for store summer. Skal du få mest ut av kortet, lønner det seg å ikke utsette betalingen når regningen kommer”.

Ifølge Danske Banks juleundersøkelse, betaler 63 prosent hele regningen ved forfall, og 22 prosent oppgir at de betaler så mye de kan. Sju prosent betaler litt når de kan, og ytterligere sju prosent betaler kun det påkrevde minimumsbeløpet ved forfall.

– Dersom du handler for 15 000 kroner og utsetter denne betalingen i ett år, koster det deg rundt 1400-1800 kroner i renter, understreker Fagereng.

Flere relaterte saker finner du HER

kilde: dinero.no

Kommentarer