En av tre nordmenn skal på bilferie i sommer, viser en undersøkelse. Det gir økt risiko for både uhell og lange køer. Unngår du fredager, kan du likevel få fin flyt på langturen.

Bilkø - Drammensveien - Oslo - Fremtind
Fredager i skoleferien er på topp ti når det gjelder trafikkmengde.  (bildekilde: fremtind.no)

Undersøkelsen* er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1.

Kjetil Nyborg - Sparebank1 /Fremtind
Kjetil Nyborg (Bilde: Sparebank1/Fremtind)

– Koronasituasjon gjør sitt til at det kan bli travelt og lange køer på norske veier denne sommeren. Men legger du opp kjøredagene smart, kan du likevel få fin flyt og en god tur, sier Kjetil Nyborg, forsikringssjef i SpareBank 1 Østlandet. 

Når er det størst fare for kø?

Med smart bilforsikring har SpareBank 1´s forsikringsselskap, Fremtind, de siste tre årene registrert mer enn 360 millioner kjørte kilometer. Kjøredata fra de siste somrene kan gi noen hint om når det er best å kjøre.

Juni, juli og august er de tre månedene i året hvor nordmenn kjører mest. Fredager i skoleferien er på topp ti blant de dagene hvor det kjøres mest i løpet av et helt år.

– Ingen har vel lyst til å tilbringe store deler av sommerferien i kø. Derfor bør bilistene unngå å kjøre på fredager. De store trafikkmengdene starter allerede i 12-tiden og det roer seg ikke før etter klokken 19 på kvelden, sier Kjetil Nyborg, forsikringssjef i SpareBank 1 Østlandet.

Kjør på lørdag

Kjøredataene forteller at det er best å planlegge med kjøring og utfart på lørdagene, helst før klokken 10 og etter klokken 16.

– Lørdager er også den dagen bilistene kjører med best flyt. Det betyr en mer defensiv kjørestil som gir mindre risiko for både uhell og kø, sier Nyborg.

Søndagene er heller ikke så ille. Selv om det totalt sett er ganske mye trafikk på søndager, så fordeler den seg jevnt ut over hele dagen og kvelden.

– Søndag er den dagen bilene holder høyest gjennomsnittsfart. Forklaringen på det er nok at butikker og kjøpesentre er stengt og en stor del av trafikken er landeveiskjøring med jevnt høyere fart, sier Nyborg.

Og vil du ha kjørefri i helgene? Sats på å kjøre på tirsdager og onsdager – da er det lite trafikk.

La mobilen ligge – også i kø

22 prosent av sjåførene mellom 24 og 44 år leser og sender SMS når de sitter bak rattet i bilkø. Over 12 prosent av sjåførene under 23 oppgir at de tar snap mens de sitter i kø.

Det viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind*.

– Vi vet at fikling med mobilen er en hyppig kilde til store og små trafikkulykker, sier Nyborg.

– La mobilen ligge mens du kjører. Pass på at du kobler til bluetooth før du kjører og gjør deg ferdig med tasting. Ikke snap, ikke skriv SMS eller plott inn adressen på GPS mens du kjører, er Nyborg sin klare beskjed.

Hold din plass i køen

Nesten dobbelt så mange menn som kvinner kjører forbi når det er kø. 10 prosent menn oppgir dette, mot 6 prosent kvinner.

– Vi oppfordrer folk til å holde sin plass i køen. Du vil nødig være den som skaper farlige situasjoner. Som regel gjør du bare køen enda lenger ved å prøve raske løsninger for deg selv, sier Nyborg.

Hver sommer registrerer forsikringsbransjen nær 100.000 bilskader (materielle skader på personbiler) på norske veier. De siste tre somrene, 2017, 2018 og 2019, har forsikringsbransjen registrert over 282.000 bilskader til nesten 5,3 milliarder kroner.

– Vi har grunn til å frykte at ulykkestallene vil øke. Grunnet koronasituasjonen vil mange flere enn tidligere feriere innenlands, og alt tyder på at norske veier i sommer blir fulle av reiseglade bilister. Derfor oppfordrer vi alle til å holde farten og blodsukkeret stabilt, og se på bilturen som en del av ferien, avslutter Nyborg.

*Den elektroniske undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag for Fremtind Forsikring, mai 2020 med 1058 respondenter. 

Kommentarer