Syklistene Tadej Pogačar og Primož Roglič fikk gjennom sine fantastiske prestasjoner i årets Tour de France satt Slovenia virkelig på kartet. Ifølge internasjonal presse, finnes det mange gode grunner til å besøke sykkelheltenes hjemland det neste året!

Matopplevelser - Istria - halvøy - Slovenia
Kulinariske opplevelser ute i naturen på Istria (Foto: Slovenian Tourist Board)

Frem til for noen år siden, var det trolig ikke så veldig mange som var i stand til å peke ut Slovenia på kartet.

Dette landet, som gav oss Melania Trump – og som nå også har gitt oss to sterke ambassadører for profesjonell sykkelsport, Tour de France triumfatorene Tadej Pogačar og Primož Roglič – er ett av EU’s minste medlemsstater og var frem til 1991 en del av det tidligere Jugoslavia.

Les også: Fra hoppbakken til sykkelsetet – Primoz Roglic har vist vei i sykkellandet Slovenia (august 2019)

Syklister - Socadalen - Soca valley - Slovenia
Syklister i Socadalen (Foto: Slovenian Tourist Board)

Den nasjonale selvfølelsen har økt de siste årene, og det er ikke bare på grunn av imponerende sportsresultater. Rosende omtale i noen av verdens mest innflytelsesrike livsstils- og reisemagasiner har også satt et positivt fokus på alpelandet som deler grense med nabolandene Italia, Østerrike og Kroatia.

Les også: Kulturen og kulturarven betyr noe helt spesielt i Slovenia (august 2019)

Nylig plasserte det internasjonale reisemagasinet Condé Nast Traveler Slovenia på første plass som en av de mest ettertraktede destinasjoner å besøke i 2021 – når verden forhåpentligvis begynner å ligne på seg selv igjen.

Landet fremstår idag som et spennende reisemål for vinopplevelser, men også smaragdgrønne elver, vakre innsjøer, dramatiske fjell og frisk luft er gode grunner til at Slovenia bør utforskes.

Slovenia - kajakk - grotte - Peca Mountain
På kajakktur i underjordiske grotter (bildekilder: slovenia.info/target-tourism.dk)

Magasinet roser også landet for en bærekraftig holdning når det gjelder gastronomi, og har merket seg at Michelin-guiden tildelte stjerner til flere av landets ledende restauranter tidligere i år.

Les også: Sju Michelin-stjerner til ett av EU´s minste medlemsland! (juli 2020)

Slovenia vil i 2021 videreføre denne utviklingen ved å være Europeisk region for gastronomi.

Vinproduksjonen utvikler seg også raskt i dette landet, og noen av de beste produsentene har med sine viner funnet veien til noen av verdens ledende restauranter – også i de nordiske landene.

Slovenia - Spicnik Heart - den slovenske vinveien
Špičnik Heart ved den slovenske vinveien (Foto: Slovenian Tourist Board)

Dersom du har behov for å bli kvitt noen av kaloriene etter å ha nytt bordets gleder i form av utsøkt mat og drikke, kan du gjerne slå følge med lokalbefolkningen på vandrestier i fjellene eller på sykkel i det kuperte landskapet, som kanskje er på sitt vakreste om høsten.

Les også: Ett av EU’s minste land går etter luksusreisende med trang til spenning (oktober 2019)

Sportslige aktiviteter og det å unne seg det gode liv

Slovenerne er pasjonerte naturelskere og mosjonister, og naturen som ligger rett utenfor døren nær seg hvor du måtte befinne deg, har en sterk tiltrekning på de fleste. Når noen hevder at alle slovenere må bestige Triglav (det høyeste fjellet i landet) minst en gang i livet, er det absolutt ikke ment som en spøk. Fotturer i fjellområdene er forøvrig blant de mest populære aktivitetene.

Ble Lake - Innsjø - Slovenia
Bled Lake i Slovenia (Foto: Slovenian Tourist Board)

Men, det hender også at slovenerne slapper av, og da finnes det gode strender langs kysten av Istria. Det er også populært å unne seg det gode liv I ett av de mange spa-anleggene som ligger spredt over hele landet, og som også er perfekte steder å besøke i den kalde årstiden.

Tradisjonene knyttet til helseturisme strekker seg langt tilbake i tid. Rogaška Slatina i det østlige Slovenia er en av de største og eldste helseresortene, og de varme kildene i Laško, også kjent for sin ølproduksjon, var populært allerede I romertiden.

Dolenjske toplice thermal spa (foto: slovenia.info)

I den østlige delen av landet, nær grensen til Østerrike og Kroatia, finner du Terme Olimia. Her kan du f.eks. bo på det vakre Hotel Sotelia, som rent arkitektonisk er godt tilpasset det grønne bakkelandskapet rundt.

De mange populære spatilbudene inkluderer også Thalasso Center i kystlandsbyen Portorož og Terme Čatež, der inngangen er utsmykket med den mytologiske figuren kalt Čatež dwarf; en skapning som er halvt geit og halvt menneske, og som er kjent fra slovenske folkeeventyr.

Les mer om Slovenia HER Flere artikler om Slovenia finner du HER

Portoroz - Badeby - Slovenia
Badebyen Portoroz ved Adriaterhavet (foto: slovenia.info)

Kommentarer