Slovenia blir i mars 2020 tatt med i den røde restaurantbibelen – Michelinguiden. Det lille landet med to millioner innbyggere og et areal på størrelse med et middelstort norsk fylke, har de siste årene markert seg som en spennende internasjonal matdestinasjon.

Istria - Slovenia - kulinariske opplevelser i naturen
Kulinariske opplevelser ute i naturen på halvøya Istria (Foto: Jaka Ivancic)

Det lille alpelandet Slovenia har takket være et antall spesielt talentfulle kokker fått revitalisert stolte gastronomiske tradisjon. Det gjelder ikke minst den selvlærte chef Ana Ros, som i 2018 ble kåret til verdens beste kvinnelige kokk for sitt arbeid i restauranten Hisa Franko, og som har fått mange positive oppslag i mediene.

Ana Ros - stjernekokk - Restaurant - Hiša Franko - Slovenia
Kokken Ana Ros ble nylig utnevnt til offisiell ambassadør for gastronomi for turister i regi av United Nations World Tourism Organisation (UNWTO). (Foto: Nea Culpa d.o.o.)

Nå har den røde matbibelen Michelin fått øynene opp for Slovenia, og neste år blir ett av EU´s minste medlemsland presentert i guiden for første gang.

Hvem som blir tildelt stjerner eller på annen måte blir fokusert, er fortsatt ikke kjent, men Ana Ros og Hisa Franko er nok blant favorittene!

I 2019 ble denne restauranten fremhevet som en av verdens beste av det ledende Restaurant Magazine, som ved flere anledninger har kåret danske Restaurant Noma som verdens aller beste.

Les mer om Hisa Franko og kokken Ana Ros HER og HER

Les også: Store smaksopplevelser i Slovenia

Det finnes imidlertid flere andre gastronomiske ess i den slovenske kortstokken. En annen restaurant som har figurert på Restaurant Magazine sine prestisjefylte lister over verdens beste, er restauranten JB, beliggende i hovedstaden Ljubljana. Restauranten har sitt navn etter eier og kjøkkensjef Janez Bratovz, som serverer mat inspirert av tradisjonelle slovenske retter, kombinert med klassisk fransk kokekunst.

Les mer om restaurant JB i Ljubljana HER

Flere andre kokker har, i likhet med Ana Ros, bidratt til å rette oppmerksomheten mot gastronomisk kreativitet i mer landlige områder av Slovenia.

I Vipava-dalen sør i landet, har kokken Tomaz Kavcic med sin restaurant Pri Lojzetu, etablert seg med et rykte som en av Slovenias beste restauranter.

Restauranten Radovljica Urosa Stefelina bringer gamle slovenske retter fra Gorenjska-regionen til heder og verdighet igjen i Vila Podvin, og Andrej Kuhar, som foreløpig er den eneste slovenske kokken som er tildelt en Michelinstjerne, har valgt å slå seg ned i den lille byen Velenje i det nordøstlige Slovenia.

Les mer om Pri Lojzetu, Vila Podvin og Velejene HERHER og HER

Romain Perrier, som er salgs- og markedsdirektør for Michelin, begrunner beslutningen om å inkludere Slovenia i guiden på denne måten:

– Slovenia er en svært spennende destinasjon for matelskere, og vi er glade for å kunne presentere de beste slovenske restaurantene og talentene for det internasjonale publikum i mars 2020. Slovenia er en unik destinasjon med eksepsjonelle naturressurser og et sterkt fokus på bærekraftig utvikling, noe som muliggjør produksjon av ingredienser av høyeste kvalitet.Talentfulle slovenske kokker omvandler disse til unike kulinariske kreasjoner, og slik inspektørene til Michelinguiden ser det, gjør dette Slovenia til et “must” å besøke.”

Maja Pak -turistdirektør - Slovenia - Romain Perrier - markedsdirektør - Michelinguiden
Slovenias turistdirektør Maja Pa (til h) sammen med Michelinguidens markedsdirektør Romain Perrier (Foto: Nino Verdnik, Blenda)

Del av en langsiktig strategi

Det er ikke bare de slovenske kokkene som er hardt arbeidende. Bak dette står også Ministry of Technology and Economic Development, sammen med Tourist Board of Slovenia. Disse har gjennom flere år arbeidet med å posisjonere og markedsføre Slovenia som et gastronomisk reisemål, noe som nå gir resultater.

Slovenia ble nylig tildelt rollen som gastronomisk region i Europa for 2021, og med Michelinguidens publisering, øker også muligheten for å gjøre landet mer synlig som gastronomisk reisemål og dessuten for å øke kvaliteten på dets gastronomiske produkt ytterligere.

– Timingen er helt perfekt. Gastronomi er en av bærebjelkene i Slovenias strategi for bærekraftig utvikling innen turisme”, forklarer Eva Stravs Podlogar på vegne av Ministryof Technology and Economic Development.

Hun støttes av Maja Pak, direktør for Slovenian Tourist Board:

– Jeg er svært tilfreds med at Slovenia nå har blitt anerkjent som et topp gastronomisk reisemål av den internasjonalt anerkjente Michelin guiden”, sier Maja Pak, og fortsetter:

– Michelinstjernene vil fungere som en ytterligere motivasjon for de fremragende slovenske kokkene og understøtte våre ambisjoner om Slovenia som en destinasjon med eksklusive opplevelser for kresne gjester.”

Finn flere nyheter og reisetips om Slovenia HER og om Michelinguiden HER — Les mere om Slovenia HER

Kommentarer