Mangel på flypersonell, sprengt kapasitet på flyplasser, mye trafikk i luftrommet og streik har ført til unormalt mange kanselleringer og forsinkelser de to siste månedene. SAS er et av selskapene som rammes hardt.

Frankfurt International Airport (illustrasjon/fotokilde: airhelp)

Mangel på piloter og mannskap er hovedgrunnen til at svært mange flyvninger som frakter sommerturister rundt i Europa, nå kanselleres eller forsinkes kraftig. Underleverandører som forsyner flyselskapene med personell har også hatt store problemer med å skaffe kvalifiserte piloter.

Konsekvensene blir store for enkelte: Bare siden 1. juni har SAS måtte kansellere flere titalls flyvninger, noe som har forårsaket store utfordringer for nordmenn på ferie. I henhold til flyerstatningstjenesten Airhelps data, skylder SAS sine passasjerer over 104 millioner kroner (11 millioner euro) i erstatning for kansellerte eller forsinkede flyvninger fra 1. juni og frem til onsdag 24. juli.

Hvordan ligger det an med min flight ? (ill.foto: airhelp.no)

Kapasitetsutfordringer

Det rapporteres også om kaos på mange flyplasser rundt omkring i Europa, som har sprengt sin kapasitet og sliter med å håndtere mengder av passasjerer som er ute på feriereise. Bransjen beklager seg også over trang ATC (Air Traffic Control), eller mye lufttrafikk i det europeiske luftrommet.

Streik har også rammet flytrafikken de siste ukene, hvor blant annet over 100.000 av passasjerene til Ryanair har vært utsatt. Dessuten har både SAS, Norwegian og Avinor stått i fare for å bli rammet av streik i sommerperioden.

Andreas Hermansson (bildekilde: airhelp.no)

Unormalt store utfordringer

Landssjef for flyerstatningsselskapet AirHelp i Norge, Andreas Hermansson, mener utfordringene flyselskapene står overfor er ekstreme for tiden.

– Sommermånedene er normalt travle for flybransjen, men dette er noe av det mest ekstreme vi har sett. Når flere hundre tusen passasjerer blir rammet, er det selvsagt alvorlig, sier Hermansson.

– Forsinkelser og kanselleringer betyr ikke bare at flyselskapene må dekke kost og losji, men passasjerene har i mange tilfeller krav på erstatning. Mangel på mannskap er og blir flyselskapenes ansvar, og i mange tilfeller er også streik innenfor flyselskapenes herredømme. Vi ser at svært mange flyselskap henviser til regelboken når det gjelder erstatning, men det er opp til den enkelte passasjer å kreve inn erstatningen, sier Hermansson.

Alicante -Elche Airport ligger ved byen El Altet – ca. 12 kilometer syd for Alicante. (©otoerres)

Dette er passasjerens rettigheter

I tilfelle av forsinket eller kansellert fly, og i tilfeller der man blir nektet ombordstigning, kan passasjerer ha rett til økonomisk kompensasjon på opptil 600 € per person under visse omstendigheter. Betingelsen for dette er at avreiseflyplassen er innenfor EU eller at det ansvarlige flyselskapet er basert i EU/EØS.

Videre må årsaken til forsinkelsen skyldes flyselskapet, og forsinkelsen må etter EC261 regelverket være på mer enn tre timer.

Dersom ekstraordinære hendelser eller forhold er årsaken til forsinkelsene eller kanselleringene, som for eksempel stormer eller medisinske nødsituasjoner, er flyselskapene unntatt fra plikten til å kompensere flypassasjerer.

Les mer HER – Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Flypassasjerer i kø (illustrasjon: airhelp.no)

Kommentarer