Sykkelsesongen i Trysil begynner å gå mot slutten, og tallene fra årets sesong viser at det går mot nok en rekord. Trysil har en økning på 12 prosent i antall sykkeldager mot fjorårets sommersesong.

Trysil - Deltakere - Sykkelarrangementer - 2019
Det har vært flere store og små sykkelarrangementer i Trysil i sommer og høst, alt fra Familiedag i GT BIke Park, terrengsykkelfestivalen Utflukt, Gullia by night og 80/20 Enduro Trysil. Til sammen har 2600 personer deltatt på årets sykkelarrangementer i Trysil. (Foto: Andreas Fausko/Trysil)

Trysil fortsetter å vokse om sommeren, både i antall nye stier, men også i besøkende. For femte året på rad melder Trysil om en vekst i antall sommergjester.

– I år landet vi på 59.500 sykkeldager, som er økning på 12 prosent sammenlignet med fjoråret. Det er vi svært fornøyd med, særlig siden høsten ikke var på vår side med både regn og snø i høstferieukene. Vi har registrert hele 284.000 sykkelturer i anlegget i år, forteller Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil.

Trysil - Stisykling - Bike arena - 2019
Trysil fortsetter å vokse om sommeren, og i år har de hatt en vekst på 12 prosent i antall sykkeldager sammenlignet med fjoråret. (Foto: Andreas Fausko/Trysil)

Ni prosent flere overnattingsgjester

I Trysil er det totalt 28.500 senger, så det er mye å velge mellom for sykkelgjestene. De fordeler seg både på hotellsenger, leiligheter, hytter og camping.

– Vi har en vekst i antall kommersielle gjestedøgn i sommer på ni prosent sammenlignet med fjoråret, sier Sanaker Lohne.

– I fjor hadde vi både Landskappleiken og Nato-øvelsen her, så at vi både har erstattet de og i tillegg har en vekst er vi veldig godt fornøyde med.”

– I juli hadde vi også en vekst i antall svenske og danske gjestedøgn på 40 og 60 prosent, noe vi har jobbet bevisst med å øke. Det er i tillegg gøy å se at vi får flere overnattingstilbud i Trysil som er blitt populære. De nye tretopphyttene våre melder om mange besøkende i sommer.”

Les også: Fem år med sykkelsatsing har gitt eventyrlig vekst (september 2019)

Trysil Bike Arena - Twin Peak - Paralellslalåmløype - 2019
Den nye parallellslalåmløypa Twin Peak var ett av årets største byggeprosjekter i Trysil Bike Arena. Selv om denne løypa ikke er så lang, så var jobben med å bygge den omfattende. (Foto: Einar Røyne/Trysil)

3.650 meter med ny sykkelsti i år

Til nå har destinasjonen investert 22 millioner kroner i sykkelprosjektet som de startet opp i 2014. Det er bare ett år igjen av den opprinnelige masterplanen, som hadde en investeringsramme på 25 millioner kroner.

– I år har vi bygd totalt 3.650 meter med nye sykkelstier. Vi har åpnet første del av vår nye, heisbaserte sti, Rolling Stones, vi har utvidet sykkelparken med parallellslalåmløype og vi har fått enda flere kilometer med sti i Gullia, som er vårt kjerneprodukt. Nå er det totalt 27 kilometer med bygde sykkelstier i dette området, sier Sanaker Lohne.

– Et sykkelområde som fortsatt er unikt i Skandinavia.”

Trysil vil ikke stoppe utviklingen av sykkeldestinasjonen etter 2020. Det skisseres nå at destinasjonen ønsker å satse ytterligere 25 millioner kroner i sykkelutvikling de neste fem-seks årene. Men for å få til dette må de igjen vende seg mot både fylkeskommune, egen kommune og næringsaktører i Trysil for å få til et videre spleiselag.

Gullia - Trysil - Sykkelstibyggere - 2019
Det har vært ni stibyggere i Trysil gjennom årets sykkelsesong. De har til sammen bygget 3650 meter med ny sykkelsti og brukt 5680 arbeidstimer på denne jobben. (Foto: Andreas Fausko/Trysil)

Hett hyttemarked

Veksten i antall sommergjester har gitt mange gode ringvirkninger til hele Trysil-samfunnet. Ikke bare er det er det vekst i antall arbeidsplasser. Trysil opplever for første gang på veldig lenge at det er befolkningsvekst i kommunen. I tillegg er hyttemarkedet i Trysil hetere enn noen gang.

– Vi merker sykkelsatsingen i Trysil veldig godt. Den har gjort at hyttene her har blitt enda mer attraktive. Nå kan man benytte hyttene hele året. Det gjør både at verdien øker, og det er lettere for hytteeiere å leie ut hyttene sine når de ikke bruker dem selv, forteller Heidi Brenden, eiendomsmeglerfullmektig i Eiendomsmegler 1.

Les også: Sykkelsatsing gir flere arbeidsplasser og befolkningsvekst i Trysil (juni 2019)

Ingen skuldersesonger

Stiene i Gullia er fortsatt åpne. De holdes åpen helt til snøen legger seg. Til tross for en pågående sykkelsesong, så er Trysil på god vei inn i en ny sesong.

– Vi jobber nå med å få ut snøen som vi har lagret fra i fjor. 26. oktober åpner vi 6,5 kilometer med langrennsløyper, og så er det alpinbakkene som står for tur. Så fort kuldegradene er her begynner vi å produsere snø i Trysilfjellet. Det er veldig gledelig at vi ikke lenger har noen skulderperioder, sier Sanaker Lohne.

Les også: Rekordbesøk for fjerde år på rad (august 2018) — Sykkelmekkaet i Trysil vokser i rekordfart (juni 2017)

Flere saker om Trysil finner du HER — Flere relaterte saker finner du HER


Kommentarer