Forbrukerrådet gir sine beste tips for trygg kortbruk i utlandet i feriemånedene.

Forbrukerrådets fagdirektør for finans, Jorge Jensen, gir sine beste råd for trygg kortbruk på utenlandsferien.  Bildet viser restene av Berlinmuren (©otoerres)

Ifølge Virke strammer vi inn feriebudsjettet ytterligere i 2019, men summene vi legger igjen i utlandet er store: sammenlagt bruker vi godt over 100 milliarder kroner utenfor Norge i løpet av året.

Fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, anmoder til sikker kortbruk når vi skal betale for oss i utlandet i sommer.

Kredittkort er tryggest

– Fordelen med å betale med kredittkort er at du kan snu deg mot din egen bank hvis det viser seg at du for eksempel har kjøpt tjeneste som ikke blir utført, betalt for en vare med vesentlig feil, blir dobbeltbelastet eller belastet for feil beløp, sier Jensen til Dinero.no.

Årsaken til at kredittkort er ansett som tryggere enn debetkort, er at du har mulighet til å reklamere til banken som har utstedt kortet ditt, selv når du har blitt svindlet av den opprinnelige selgeren eller dersom selger ikke imøtekommer reklamasjonskrav.

Dette takket være finansavtaleloven, nærmere bestemt paragraf 54b. Trygg bruk er imidlertid viktig uansett hvilket kort du bruker, og eksperten i Forbrukerrådet gir derfor sine beste tips for at du skal kunne benytte kortet med god samvittighet på ferien.

1. Pugg PIN-koden

– Det er knapt noen igjen i Norge som oppbevarer nedtegnet kode sammen med kort. Ikke gjør det du heller, sier Jorge.

Det er alltid anbefalt å lære seg PIN-koden utenat. Dersom du skriver ned koden og oppbevarer den med kortet, mister du lovfestede rettigheter dersom kortet blir misbrukt.

Årsaken er at loven sier at du er nødt til å:

«… ta alle rimelige forholdsregler for å beskytte de personlige sikkerhetsanordningene knyttet til betalingsinstrumentet».

Det er også ditt ansvar å sørge for at PIN-koden er godt skjult når du taster den inn i terminalen eller minibanken. Hvis du ikke overholder dette, risikerer du å måtte betale hele summen du svindles for dersom kortet ditt blir misbrukt.

2. Aldri legg fra deg kortet

– Gi aldri fra deg kortet, og aldri la det ligge igjen bak disken”.

På lik linje med PIN-slurv, risikerer du å måtte stå for hele tapet selv dersom kortet ditt misbrukes etter at du har gitt det fra deg, selv om du gir det til bartender eller øvrig personale.

– Det finnes klubber har gjort kortsvindel til sin sekundære inntektskilde, og kortholdere over hele Europa utsettes for falske betalinger eller skyhøye beløp som ikke står i stil til hva de har kjøpt, sier Jensen. 

3. Ikke bruk magnetstripe

– Unngå bruk av magnetstripen. Prøv alltid først med chip, sier Jorge.

«Skimming» — uautorisert kortkopiering for misbruk — er fremdeles populært i utlandet til tross for at vi i Norge vanligvis bruker chip-løsningen eller den stadig mer populære kontaktløsheten i kortet. Kontaktløshet anses også som trygt i utlandet. 

– Når tilbyderne av betalingstjenester åpner for kontaktløs betalingsteknologi, er det også de som bærer risikoen. Vi vurderer det slik at den kontaktløse betalingsteknologien som finnes, er trygg for kortholderne, sier Jensen. 

Kontaktløse betalinger skjer uten PIN-autorisering, og gjør det derimot vanskelig for svindlere å misbruke kortet ditt over visse summer.

Med kontaktløshet vil du måtte autorisere kjøpet med PIN av og til for at kortet ikke skal bli misbrukt, så det er ytterst begrenset hvor mye du kan bli tappet for dersom noen skulle stjele det kontaktløse kortet ditt.

4. Bruk SMS-varsling

– En trygghet som jeg anbefaler å kjøpe er SMS-varsling hver gang kredittkortet blir belastet. Tjenesten gir deg god oversikt over kortbruken og gjør det mulig for deg å sperre kortet raskt hvis noen misbruker det, sier Jensen.

Undersøk om SMS-varsling er noe du kan få med ditt debet- eller kredittkort før du reiser på ferie i sommer. Med SMS-varsling aktivert mottar du oppdateringer om din kortbruk via tekstmelding.

Kostnaden for slike tjenester er lav, og verdt hver krone dersom dette bidrar til å avdekke eventuell misbruk. Dersom du får varslinger om transaksjoner du ikke kjenner igjen, bør du sperre kortet ditt. 

Betal før renten løper 

Det er anbefalt å ha med flere enn ett kort på ferie slik at du har et i bakhånd dersom primærkortet blir stjålet eller tapt. Dersom du velger å bruke kredittkort, anbefales det at du følger med på egen bruk slik at du ikke bruker over evne, og at du betaler tilbake beløpet du bruker før forfall. Slik unngår du å betale rente på kortet.

Les også: Tryggere enn noen gang å betale i utlandet

Kilde: Dinero.no

Kommentarer