Når du reiser til Tyskland, møter du både tradisjonsmat, ny- inspirerte, regionale retter og en enorm variasjon av internasjonal mat.

Men hva spiser tyskerne hjemme?

Undersøkelser har vist at det nesten i annethvert hjem spises tradisjonell mat — som Spätzle (en type pasta fra Baden-Württemberg), Semmelknödel (boller lagd av daggamle rundstykker), Schnitzel og gryteretter — minst én gang i uken. Samtidig svarte 13 % at de liker å eksperimentere med eksotiske oppskrifter.

Les også: Guide til tyske pølser –«Det hvite gullet», … - Opplev tysk matkultur — fra tysk pølse til gourmetmat

Siden annen verdenskrig har Tyskland latt seg influere av innvandrere med fremmed matkultur. Tyskerne var nysgjerrige nok til å prøvesmake og sette pris på de nye rettene.

Nasjonen er glad i mat og bruker 12,4 % av sine disponible penger på mat og alkoholfri drikke. Det er bare litt mindre enn det franskmenn gjør, og omtrent dobbelt så mye som amerikanerne.

Da markedet åpnet opp for utenlandsk øl som ikke ble brygget etter tysk standard for ølbrygging, ble tyske bryggerier i første omgang usikre.

I dag får man kjøpt øl fra hele verden, det står i hyllene ved siden av store, kjente merker — og øl fra små, tyske hjemme-bryggerier og økologisk sertifiserte bedrifter.

Alt er mulig, dette er bare ett karakteristisk eksempel på Tysklands åpenhet når det gjelder mat og drikke — både hjemmefra og fra utlandet.

Da muren falt i 1989, ble øst og vest konfrontert med nye tradisjonelle retter og merkevarer. En del av de gamle DDR- produktene forsvant, men noen er blitt til kult-mat og -drikke, som for eksempel sekten Rotkäppchen (Rødhette) eller Bautzener-sennep fra byen Bautzen i Sachsen.

Men i hvilken grad er tyskerne preget av sin historie? Mye mer enn de kanskje tror.

Gamle mønstre, som eksempelvis et avslappet forhold til alkohol, ønsket om å spise sammen og statusen med å kose seg med mer avansert mat på søndager, de står fortsatt fast forankret i hverdagen. I gjennomsnitt bruker tyskerne mer enn to timer på sine helgemåltider.

2/3 deler av befolkningen spiser frokost mellom kl. seks og ni, lunsj mellom kl. 12 og 14 og middag mellom kl. 18 og 20.

Ofte åpner ikke restaurantene før kl. 17, dermed er mange ganger norske turister og småbarnsfamilier sammen de første som møter opp på restaurantene.

Men lager tyskerne fortsatt mat fra bunnen av? Svaret er ja!

En rundspørring har vist at folk flest foretrekker å lage mat selv, fremfor å kjøpe ferdiglagd mat eller lettvinte produkter. 2/3 av kvinnene og knapt 1/3 av mennene brisker seg med at de er flinke til å lage mat.

Hvilke er yndlingsrettene? Akkurat dette ble en representativ gruppe i alderen 14 til 60 år spurt om.

Favorittlisten ser du her, en blanding av tysk tradisjonsmat med internasjonal innflytelse:

Ikke rart mat- og drikketilbudet i Tyskland er så variert. Gastronomien gjenspeiler landets matvaner, fordi etterspørselen bestemmer tilbudet.

Heldig er du som reiser til Tyskland og kan velge mellom alle disse fristelsene.

Finn ut mer om Culinary Germany…

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og om Reiselandet Tyskland HER 

Kilde: Gourmet Edition der Süddeutschen Zeitung:Was is(s)t Deutschland von Ursula Heinzelmann

Kommentarer