Søndag 14. juni ble det klart at Spania åpner grensene for alle land i Schengen-området fra og med 21. juni, med unntak av grensen til Portugal som åpnes 1. juli.

Puerta de Toledo - Triumfbue - Madrid - Spania
Triumbuen “Puerta de Toledo” i Madrid (foto: ©otoerres)

Opphevingen av innreiserestriksjonene og karantenekravet til innreisende sammenfaller med slutten på den over tre måneder lange unntakstilstanden i Spania, men det er påbud om å bruke ansiktsmaske.

Les også: Spania åpner grensene 21. juni (juni 2020)

Golfbane på La Manga (foto: ©otoerres)

EU-kommisjonen ønsker en gradvis åpning for tredjeland, og vil utarbeide en felles liste over land som kan fritas for innreiserestriksjoner fra 1. juli.

EU-kommisjonen har laget en sjekkliste som land må innfri for at grensene skal åpnes, og følgende kriterier må være oppfylt:

1. Landets smittesituasjon: tilsvarende, eller bedre, epidemologiske forhold enn i EU.

2. Landene må oppfylle helsemessige krav og forskrifter ved utreise, underveis på reisen og ved ankomst.

3. Prinsippet om gjensidighet. Når et lands borgere får reise inn i EU, må landet også åpne for at europeiske borger får reise inn i det samme landet.

Spanske myndigheter har iverksatt en pilotprosjekt på øygruppen Balearene, hovedsakelig på Mallorca, hvor totalt 10.900 tyske turister vil ankomme øygruppen på en kontrollert og gradvis måte fra og med 15. juni.

Turistene som ankommer vil være fritatatt karantene, men de må ha inneha tur-retur billett i tillegg til minimum fem netters overnatting.

Man vil måle temperaturen til de reisende både ved ankomst og daglig under oppholdet. Dette prøveprosjektet vil gjennomgå alle sikkerhetsprotokollene for å sikre sikkerheten på reisemålet.

Turistnæringen i Spania har i tillegg til de velkjente områdene gastronomi, kunst, kultur, strand og natur også fokus på folkehelse og miljø og bærekraft.

For en trygg og sikker gjenåpning av landet for utenlandske turister har spanske myndigheter lansere en rekke veiledere med råd og anbefalinger for aktører og aktiviteter tilknyttet turistnæringen. T

uristmyndighetene, som er en del av Handel-, Industri- og Turismedepartementet, har i samarbeid med Helsedepartementet utviklet disse veilederne. 

Per dags dato har det blitt lansert 17 veiledere med råd og anbefalinger og tiltak mot covid-19 for hoteller og leiligheter for turister, restauranter, reisebyråer, golfbaner, rurale overnattingssteder, kurbad, museer, turistguider, herberger, campingplasser og for aktiv turisme.

I tillegg er det utarbeidet ni nye veiledere som venter på godkjennelse fra Helsedepartementet.

Det gjelder beskyttede naturområder, vannsportanlegg, vannaktiviteter, uteliv, fornøyelses- og fritidsparker, turisttransport, besøk til vingårder og andre industriinstallasjoner, steder med fokus på kultur, historie og natur, unike offentlige steder og strender.

Veilederne gir retningslinjer og anbefalinger for at turistnæringen skal gjenoppta sin aktivitet med fokus på helse og sikkerhet i tråd med helsemyndighetenes tiltak og som inngir tillit til de besøkende.

Du kan laste dem ned på engelsk HER

Flere relaterte saker finner du HER og HER

Kommentarer