Spania kan denne uken igjen bli et “rødt” land for norske turister. Årsaken er økt coronasmitte i landets nordlige regioner de siste dagene.

Sevilla - Andalusia -Spania
Foran katedralen i Sevilla (©otoerres)

– Det betyr at reisende fra Spania til Norge kan måtte gå i 10 dagers karantene ved hjemkomst når nye reiseråd presenteres fredag. Nordmenn som er på reise i de aktuelle områdene må følge lokale råd, og oppføre seg slik at de har minst mulig risiko for selv å bli smittet, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI.

Karantenereglene vil ikke ha tilbakevirkende kraft, men vil i så fall gjelde fra iverksettelsestidspunktet på fredag.

De siste dagene rapporteres det om økte smittetall i Spania. Det er særlig økning i smitte i de nordlige regionene Aragón og Katalonia. Smittetallene i de fleste andre regionene i Spania er fortsatt lave.

– Vi har gjort en vurdering av smittesituasjonen i Spania, og reiserådene vil bli vurdert av regjeringen i slutten av uka. Men vi ønsker allerede nå å gjøre reisende oppmerksomme på at Spania kan bli rødt dersom det ikke skjer endringer frem til da, sier overlege Are Stuwitz Berg i en pressemelding.

Norske myndigheter følger med på utviklingen

Regjeringen har besluttet unntak fra karanteneplikten i EU/EØS og Schengen-området ved innreise fra land som har tilstrekkelig lav smittespredning.

Økningen i Katalonia og Aragón gjør at Spania nå er over grenseverdien som FHI har satt for antall tilfeller per 100 000, og ligger på 20,7 tilfeller per 100 000 innbygger, ifølge tallene fra EUs smittevernbyrå European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) per 19. juli.

– Vi legger ellers vekt på de generelle reiserådene; alle bør vurdere om de skal reise, all reise vil kunne innebære en økt risiko for smitte og situasjonen dit du reiser kan endre seg raskt. Derfor må alle sette seg godt inn i forholdene lokalt. Spesielt personer i risikogrupper må nøye vurdere reiser, sier Are Stuwitz Berg.

Se reiseinformasjon om Spania fra Utenriksdepartementet HER

Les også: Åpner for reiser til Frankrike, Hellas, Italia, Spania og Tyskland – Spania åpner grensene for alle Schengen-land fra og med 21. juni

Flere relaterte saker finner du HER, HER, HER, HER og HER

Kommentarer