Dersom punktligheten i flytrafikken faller like kraftig i julen i år som i fjor, kan så mye som 40 prosent av alle flyvninger bli forsinket i høytiden. Landssjef for AirHelp i Norge, Andreas Hermansson, ber nå folk ta høyde for tidkrevende flyreiser i julen.

Flypassasjerer i kø (illustrasjon: airhelp.no)

Det internasjonale flyerstatningsselskapet og lufttrafikkeksperten AirHelp advarer nå alle reisende om at årets jul kan bli ekstra kaotisk i form av flyforsinkelser og lange ventetider. Årsaken til bekymringen er flystatistikk som selskapet har hentet fra de siste fire årene — en statistikk som sammenligner punktligheten for flyselskapene i juletider og punktligheten generelt under kalenderåret.

Tallenes tale er klar: punktligheten faller mellom 10 og 20 prosent i julen i forhold til ellers i året. Det er likevel utviklingen i flytrafikken de to siste årene som får landssjef i AirHelp i Norge, Andreas Hermansson, til å bli ekstra bekymret foran julen 2018.

– Det er spesielt to faktorer som gjør oss betenkte: Den første er at julen 2017 endte på en punktlighet på bare 67,5 prosent — et fall på hele 19 prosent mot gjennomsnittet under hele året. Den andre er at den generelle punktligheten så langt i 2018 er usedvanlig lav i forhold til tidligere år, med bare 81 prosent. Dersom denne trenden holder seg, noe vi har grunn til å frykte, kommer bare rett over 60 prosent av flyvningene i julen 2018 til å fly og lande til oppført tid. Vi må regne med at mer enn hver tredje flyvning blir forsinket, sier Andreas Hermansson.

Andreas Hermansson (bildekilde: airhelp.no)

Vanskelig år gir vanskelig jul

AirHelp har sammenlignet punktligheten til flyvninger mellom 17. desember og 2. januar de siste fire årene, altså hele jule- og nyttårsperioden. Tallene har blitt satt opp mot punktlighet i perioden 1. januar til 1. november samme år.

Generell punktligheten varierer noe de siste årene, men Hermansson frykter at det betydelige fallet i 2018 vil vedvare ut året.

– Vi har hatt et unormalt turbulent år i flytrafikken så langt, og det av flere grunner. Det vil hjelpe en del på juletrafikken dersom flyselskapene har fått orden på mannskapsproblematikken, men også kapasitetsutfordringer på mange flyplasser har satt sitt preg på dette året. Alt vi nå kan gjøre er å håpe at dette ikke utvikler seg til kaos, og at folk får slippe å feire jul på flyplasser rundt om i landet, sier Andreas Hermansson.

Dersom de verste prognosene slår til, vil forsinkelser og kanselleringer ramme over 300 000 norske passasjerer i jula 2018. En andel av disse vil bli rammet av forsinkelser over tre timer, noe som betyr at flyselskapene ofte blir erstatningspliktige.

– Blir det snakk om mange og lange forsinkelser og kanselleringer, kan det fort handle om så mye som totalt 50 millioner kroner som norske reisende har krav på i erstatning, avslutter Hermansson.

Her er Airhelps tips til flyreisende i jula:

  • Når du planlegger hele reisen – ta høyde for at flyreisen kan være forsinket
  • Beregn god tid da trafikken er unormalt stor på flyplassene
  • Ta med forfriskninger, lesestoff, ladere og spill.
  • Begrens håndbagasjen da flyene gjerne er fulle
  • Om du kan, vent med å fly til julaften. Da er trafikken normalt mer presis enn dagene før og etter.
  • Om mulig, fly så tidlig på dagen som mulig. Statistisk gir dette lavere risiko for å bli rammet av forsinkelser.
  • Gjør deg kjent med dine rettigheter dersom flyet blir forsinket i jula

Flere relaterte nyheter finner du HERHER og HER

Dfly.no`s Twitterkonto  og Facebooksider finner du HER og HER

Kommentarer