I 2018 hadde kun tre kredittkort gratis kontantuttak i utlandet. Året etter er antallet nesten firedoblet.

kredittkort
– Det er tydelig at økt konkurranse og kampen om kundene har fått bankene til å gjøre sine produkter mer fordelaktige, sier daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng, som omtaler løpende rente som «skjult gebyr». (bildekilde: dinero.no)

Kredittkortet Bank Norwegian Visa var i mange år alene om å tilby gebyrfrie kontantuttak til sine kunder. Konkurransen har tilspisset seg, og åtte aktører tilbyr nå via elleve forskjellige kort det samme, melder forbrukerportalen Dinero.no, som har undersøkt prisvilkårene til rundt 300 kredittkort på det norske markedet.

– Det er tydelig at økt konkurranse og kampen om kundene har fått bankene til å gjøre sine produkter mer fordelaktige. Når det bare i fjor var et fåtall kredittkort som tilbød denne typen gebyrfrihet, kan man konkludere med at konkurransen har kommet forbrukerne til gode, sier daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng.

Store forskjeller i gebyrvilkår

Med bankallianser som Eika og SpareBank 1 tilsluttet gebyrfrihet betyr det at flere titalls kredittkort nå er kostnadsfrie i utlandet, inkludert sistnevntes LOfavør-kort, som banken utsteder til medlemmer av LO-forbund.

De øvrige bankene som skilter med gebyrfrie minibankuttak er Bank Norwegian, BRAbank (tidligere Monobank), BN Bank, Storebrand, Sparebanken Sør og Fana Sparebank — men kun i utlandet.

Felles for alle aktørene er nemlig at de krever gebyr dersom du hever kontanter i Norge.

Flere av bankene som ikke har gratis uttak i utlandet, krever enten en prosentandel av uttakssummen med et minimumsgebyr på alt fra 25-50 kroner per uttak, eller et fast gebyr i tillegg til en prosentandel av summen.

Populære kredittkort som DNB Mastercard og Danske Bank Gold tar eksempelvis henholdsvis 40 kroner + 1 % av uttakssum og 40 kroner + 2 % av uttakssum i gebyr. Og krever ikke kortet et eksplisitt gebyr, begynner som regel renta å løpe ved uttaksdato.

– Det betyr at et kontantuttak overstyrer de inntil 45 rentefrie dagene man vanligvis får med et kredittkort. Tar du ut ti tusen kroner i løpet av ferien, løper renta på dette beløpet selv om du betaler fakturaen ved forfall, sier Fagereng.

Han omtaler dette som et «skjult gebyr». 

– Flere kredittkort omtaler seg selv som gebyrfrie, siden rente vanligvis ikke anses som et gebyr. Jeg føler disse kortene seiler under falskt flagg, sier han.

Unngå gebyr — ta ut i lokal valuta

Et spørsmål man ofte får når man skal heve kontanter i utenlandske minibanker, er om man ønsker å gjennomføre en valutaveksling der og da, eller om man ønsker å la kortet gjøre det for deg.

Dette presenteres ved at man velger å heve penger i den lokale valutaen eller til et beløp overført til norske kroner — noe som er ufordelaktig i seg selvSamtidig vil det medføre at du må betale samme gebyr som om du skulle ta ut penger i Norge.

– Ikke bare koster det deg penger i form av uttaksgebyr, kursen du får blir også dårligere enn om du lar kortet ta seg av kursomregningen, sier Anders Fagereng.

Fagereng anmoder alle om å ta ut kontanter i lokal valuta framfor norske kroner.

I tillegg tilkommer et valutapåslag på transaksjoner som gjennomføres i utenlandsk valuta. Denne varierer fra 1,75 til 2,5 prosent av transaksjonssummen, og er noe alle kort — debetkort så vel som kredittkort — har.

Flere relaterte saker finner du HER, HER og HER

Kilde: Dinero.no

Kommentarer