De mørke høstmånedene bugner Slovenia av kulinariske høydepunkter, med trøffeljakt, vinfeiring og en rekke andre gastronomiske tilbud.

Slovenia - St Martin dinner - Maribor
St Martin dinner i Maribor, Slovenia (bilde: slovenia.info/target-tourism.dk)

Soca-dalen ved de Juliske alper, er et populært sted for de som vil dyrke rafting og adrenalinfylte kajakkturer på den smaragdgrønne elven med samme navn. Området er også kjent for de blodige kampene som utspilte seg her under 1. verdenskrig, samt for de store gastronomiske opplevelser man kan få her.

Les mer om Soca-dalen HER og HERsamt om de Juliske alper HER

Mange italienere tar ofte den korte turen inn over grensen for bl.a. å oppleve den prisbelønnede restauranten Hisa Franko og toppkokken Ana Ros’ matkunst. Hun ble i 2018 kåret til verdens beste kvinnelige kokk, og restauranten er av toneangivende Restaurant Magazine fremhevet som en av de beste i verden.

Ana Ros - Stjernekokk - Restaurant Hiša Franko - Slovenia
Ana Ros regnes for å være en av verdens bedste kvinnelige kokker (bilde: slovenia.info/target-tourism.dk)

At italienerne har blikk for nabolandets kulinariske herligheter understrekes av at leserne av den italienske utgaven av det internasjonalt anerkjente Food and Travel Magazine har nominert Slovenia til årets gastronomiske destinasjon i 2019.

Og vil man oppleve hva Slovenia har å by på gastronomisk sett, er høsten en god årstid for et besøk. Ikke langt fra Kobarid, ligger halvøya Istria og i innlandet ved kystbyer som Piran og Portoroz, kan man «off the beaten track» besøke økologiske gårder og få være med på trøffeljakt.

Læs mer om Piran og Portoroz HER, samt om Kobarid HER

Like ved grensen til Kroatia, kan man dessuten besøke den vakre vingården Bric, som er én blant flere fremragende produsenter i dette området.

Les mer på Bric`s egne Facebooksider HER

Slovenia - kulinarisk landskap - Natur - slott - gård - restaurant
Kulinarisk landskap i Slovenia (bilde: slovenia.info/target-tourism.dk)

St. Martin’s Day med ung vin

Høsten er en tid på året som imøteses med glede av vinprodusenter, som ser frem til årets vinhøst. Slovenia har de senere årene gjort seg bemerket i den internasjonale vinverden, og slovensk vin kan i dag fås på høyt profilerte spisesteder også i Skandinavia.

På verdensbasis er det snakk om et lite gjennombrudd, når slovenske viner fremheves i toneangivende medier som Wine and Spirits og Decanter Magazine.

Vinproduksjon er likevel langt fra noen nyhet i alpelandet. Allerede i romertiden ble det laget gode viner i området Stajerska, og i middelalderen kjempet områdets to viktigste byer, Ptuj og Maribor, i århundrer om, hvem som kunne produsere de beste dråpene. Det ga nemlig særlige privilegier i forhold til de kresne habsburgerne, som holdt til mot nord i Østerrike.

Les mer om Stajerska, Ptuj og Maribor HERHER og HER

Det er også i Maribor, Slovenias nest største by, at man finner verdens eldste vinsranker. Disse er mer enn 400 år gamle, og de er registrert i Guinness Book of Records.

Hvert år på St. Martin’s Day, som er den 11. november, feires vinhøsten over hele landet med den stort anlagte Old Vine Festival, og Maribor er vertskap for den største festen, med deltagelse av opp til 20.000 mennesker.

Les mer om Old Wine Festival HERLes mere om Slovenia HER

Finn flere nyheter og reisetips om Slovenia HER

Kommentarer