Utenlandsstudenter som er forsikret hos Europeiske og If er dekket selv om de oppholder seg i røde land. Dette inkluderer behandling dersom de blir syke som følge av koronaviruset.

Paris - Eiffeltårnet
Mange studenter lurer nå på hvorvidt de er dekket av forsikringen, hva de kan/ikke kan gjøre og hva de risikerer ved å reise.  (©otoerres)

Hver eneste dag får Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If, en rekke henvendelser fra utenlandsstudenter som nå lurer på hva de skal gjøre i forbindelse med studiestart.

De lurer på hvorvidt de kan reise eller ikke, hva de risikerer, hva som skjer dersom de blir syke på reisen, og om det er noe begrensninger i forsikringen i røde land.

– Det å skulle gjennomføre et studium utenlands er noe ganske annet enn en fritidsreise, noe norske myndigheter også er tydelige på. Vi ønsker ikke at studieprogresjonen skal stoppe opp, så derfor vil fulltidsstudenter i utlandet være dekket – også for Covid-19 – selv om de oppholder seg i røde land, sier Andreas Bibow Handeland, reiseekspert og kommunikasjonsrådgiver i Europeiske og If.

– Må bruke fornuften

Det betyr likevel ikke at studentene kan gjøre hva som helst og fortsatt være dekket av forsikringen.

– I røde land betinger forsikringsdekningen at studentene oppholder seg på studiestedet. Her må man bruke sunn fornuft. Fritidsreiser, som hytteturer eller weekendturer til andre byer, eller andre reiser der det er overnatting inne i bildet, dekkes ikke. Dette må man vente med til norske myndigheter markerer landet eller området gult, sier Handeland.

Andreas Bibow Handeland - kommunikasjonsrådgiver - Europeiske Reiseforsikring
Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring (Foto: If/Europeiske)

– Det er viktig å huske på at Covid-19 kan gi et uforutsigbart og alvorlig sykdomsbilde også hos yngre mennesker. Så følg lokale smittevernstiltak, ta forholdsregler og unngå å eksponere deg for potensielle smittekilder, fortsetter han.

Dekker evakuering hjem til Norge

Enten man har ungdomsforsikringen If Start, eller man har en Student i utlandet-forsikring gjennom Europeiske, er man dekket for langt mer enn sykdom og skader under studiene.

– Studieavbrudd, innbo, reisegods og rettshjelp er eksempler på ting som dekkes dersom du er riktig forsikret som student hos oss, sier Handeland.

– En annen dekning i forsikringen som kan bli aktuell i disse tider, er evakuering hjem til Norge. Men det holder ikke at studenten selv ønsker å dra hjem grunnet frykt eller endringer i smittesituasjonen. Evakueringen må bli beordret av norske myndigheter, eller fordi vår lege vurderer det som medisinsk nødvendig, sier Andreas Bibow Handeland.

Flere relaterte saker finner du HERHERHERHERHER og HER

Kommentarer