Julen er en tid for kos og hygge og Sverige har et bredt utvalg av både tradisjonelle, moderne og kreative julemarkeder. Visit Sweden har plukket ut 15 høydepunkter som du ikke vil gå glipp av!

La deg forføre av stemningsfulle julelys, julesang og knekte mandler, og ta turen over grensen for å besøke et eller flere av julemarkedene som Sverige har å by på. Svenskene er gode på jul og nesten hver bygd og by har et eget julemarked. Fra november fins mange muligheter for å lade opp til årets koseligste høytid, få påfyll av juleinspirasjon og nyt gave-shopping av beste sort!

Jul i Göteborg (Foto Stefan Karlberg Liseberg Göteborg & Co)

Julebyen Göteborg

Når: Starter 30. november —7. januar.
Hvor: Göteborg.

Hva: Julen er en magisk tid og Göteborg forvandles i desember til den koseligste julebyen du kan tenke deg. Fra Lilla Bommen til Liseberg tennes gatene med lys, hvor fasader, statuer, trær og bruer lyser opp i vintermørket. Julebyen har som hensikt å skape nye og vakre opplevelser gjennom lys og farge, og det går mot en stemningfull tid i den svenske storbyen.
Det skorter heller ikke på julemarked i Göteborg. I tillegg til et av Sveriges største julemarked på Liseberg, finnes det også en rekke andre fine julemarkeder over hele byen:

Røda Sten julemarked

Når: 01.—03. desember.

Hva: Første helgen i desember fylles Röda Sten kunsthall med unikt design og kunsthåndverk i alle mulige former og uttrykk. Det vil også bli arrangert kunstutstilling og workshop for barn og unge.

Kronhuset julemarked

Når: 02.—17. desember.

Hva: Julemarked i Gøteborgs eldste bygning. Her kan man handle julegaver samtidig som man rusler rundt i historiske omgivelser. Juleinspirerte aktiviteter for både store og små vil finne sted, og kafè Kronhuset byr på mat og søtsaker.

Haga julemarked

Når:
25. november—17. desember.

Hva: Opplev den koselige bydelen, Haga, sitt tradisjonelle julemarked med hjemmelagde og lokalproduserte varer. Når du trenger en pust i bakken kan du avlegge en av Hagas mange fine kaféer et besøk.

Julemarked på Liseberg

Når: Åpent alle helger fra og med 17. november og nesten hver dag i hele desember.

Hva: Et av Sveriges største julemarked, med over åtti boder og butikker, skøytebane, vinteråpne karuseller og restauranter som serverer julens godsaker. Her kan barna besøke nisseverkstedet og levere ønskeliste til selveste julenissen, gå på skattejakt, se kaninteater og isshow. I tillegg til det tradisjonelle julemarkedet i parken, arrangeres det også et moderne julemarked oppe i tårnet, med varer fra både kjente varemerker og unike utstillere.Flere millioner julelys glitrer i vintermørke rundt om i parken og sørger for en stemningsfull atmosfære.

Les mer HER

Les mer om Göteborgs julemarkeder HER

Bjertorp Slott i Vest-Sverige (Photo Jonas Ingman)

Julemarked på Bjertorp slott

Når:18.—19. november
Hvor: Bjertorp slott, Kvänum, Västsverige.

Hva: Et stemningsfullt julemarked med musikk, nisser, hest og kjerre, og alt annet som hører julen til. I år er det 10-års jubileum for Bjertorp slotts julemarked, og lokale matprodusenter, håndverkere og designere med fokus på god kvalitet, vil befinne seg på slottet. Det vil også bli servert en herlig buffet med hjemmebakt brød og ost fra det prisbelønte lokale ostelageret, Sivans ost.

Les mer HER

Wadköpings julmarknad i Örebro (Bildekilde: Visit Sweden Norway)

Wadköping Julemarked

Når: Søndag 26. november, 03., 10. og 17 desember.
Hvor: Wadköping, Örebro.

Hva: Blant de rødmalte husene stiller snekkere, håndverkere og matprodusenter ut sine julevarer. Opplev klassisk juleatmosfære i den lille trebyen Wadköping — som er bygd opp av eldre gårder, for å vise hvordan Örebro så ut før i tiden.

Les mer HER

Gunnebo julemarked, Vest-Sverige (Photo Gunnebo press)

Julemarked på Gunnebo slott och Trädgårdar

Når: 25.november til 3. Desember
Hvor: Gunnebo slott och Trädgårdar, Mölndal, Västsverige.

Hva: Julemarked med økologisk fokus og håndverk og mat i et stemningsfullt miljø, et steinkast unna storbyen Göteborg. Opplev slottet i sin vinterprakt, velg mellom håndverk av høy kvalitet og nyt varmende mat fra Gunnebo Kaffehus og krog. Maten som serveres og selges er dyrket i slottets egen kjøkkenhage, og Gunnebo fokuserer på kortreiste økologiske råvarer. Fram mot jul serveres det også økologisk julefrokost og middag.

Les mer HER

Wrams Gunnarstorp i Skåne (Bildekilde: Visit Sweden Norway)

Slottsjul på Wrams Gunnarstorp

Når: 2.-5. november.
Hvor: Wrams Gunnarstorp, Billesholm, Skåne.

Hva: Julemarked dedikert til svenske tradisjoner og det største av sitt slag i Sveriges sørligste region, Skåne. Fakler rundt slottet tar deg imot og ønsker deg velkommen til et julemarked med vekt på svensk kunsthåndverk og julemat fra lokale produsenter. På markedet finner du 80 av landets beste håndverkere som selger sine varer. Bli med på et tradisjonelt marked i ærverdige historiske omgivelser!

Les mer HER

Fra julemarkedet på Gotland (Bildekilde: Visit Sweden Norway)

Gotlandsk jul

Når: Alla tiders jul: 3. desember og Middelalderjul 8.—10. desember.
Hvor: Visby, Gotland.

Hva: Julemarkedet “Alle tiders jul”i verdensarvbyen Visby tilbyr håndverk, bakverk, delikatesser og annet deilig julesnadder. Der blir det dans rundt granen, fiskedam og flere morsomme aktiviteter for de små. Men julefeiringen på Gotland stopper ikke der, arrangementet “Middelalderjul” er en forlengelse av den velkjente Middelalderuka, som finner sted i Visby i august. Helga 8.—10. desember fylles Visby med middelaldermennesker og aktiviteter fra før i tiden. Koble vekk julestresset og nyt middelalderen!

Les mer HER og HER

Julemarkedet i Tjolöholm slott, Halland (Foto Thomas Carlen)

Tjolöholm slotts julemarked

Når: 17.—19. og 22.—26. november.
Hvor: Tjolöholm slott, Fjärås, Kungsbacka, Halland.

Hva: Et av regionens største julemarked, med over 100 utstillere og 25.000 besøkende hvert år. På det julepyntede godset kan dere kjøpe håndverk og lokalproduserte delikatesser. I år feirer julemarkedet 30 år og de steller i stand til skikkelig feiring. Inne på slottet står nissefar klar til å ta imot barnas ønskelister, på julemarkedet samles håndverkere og matprodusenter, og i slottet generelt er det mulig å få en omvisning i herskapelige rom og haller. Hver dag vil det foregå aktiviteter som ildshow, juleverksted, smågodt-regn og julemusikk.

Les mer HER

Kalmar slott (Bildekilde: Visit Sweden Norway)

Julemesse på Kalmar Slott

Når: 30. november- 3. desember.
Hvor: Kalmar Slott, Kalmar, Småland.

Hva: Julemessen på Kalmar slott har blitt en tradisjon for mange, og folk kommer langveis fra for å få med seg den stemningsfulle begivenheten. Her finnes Sveriges beste smeder, lysstøpere og tekstilmakere. I slottets matbod frister matprodusenter med ost, brød, sennep, fisk, gløgg, skinke og julens godbiter. Her kan du også lytte til stemningsfull julemusikk i Slottskirken, samt oppleve ulike forestillinger og opptredener.

Les mer HER

Dalarna Julmarknad Falu Gruva (Foto: Per Eriksson)

Julemarked i verdensarven Falun

Når: 10. desember.
Hvor: Verdensarvområdet ved Falu Gruva i Falun, Dalarna.

Hva: Gammeldags julemarked med tradisjonsrikt håndverk, lokalprodusert mat, kranser, brente mandler og annet julesnacks. Det arrangeres guidede juleturer i gruven og gruvenissene tar i mot barnas ønskelister. Her blir det skyss med hest, gløgg, julesanger og åpen ild — ja, alt som hører et gammelt julemarked til!

Les mer HER

Julemarked i Äskhult, Halland (Bildekilde: Visit Sweden Norway)

Gammmeldags julemarked i 

Når: 2.—3. desember.
Hvor: Äskhult i Fjärås, Halland.

Hva: Autentisk og gammeldags julemarked i Äskhults by. Et trettitall utstillere er ikledd tradisjonelle klær og selger alt fra håndstøpte lys til tekstiler. I Bengts kaffestue kan man varme seg på gløgg, kaffe, hjemmelaget risengrynsgrøt og skinkesmørbrød.

Les mer HER

Glasblåser på julemarkede i Kosta (Bildekilde: Visit Sweden Norway)

Kosta julemarked

Når: Starter 11. november og holder på ut i januar.
Hvor: Glasriket i Kosta, Kronoberg, Småland.

Hva: Kosta dekkes med snø og skaper en magisk vinter-verden. Julemarkedet tilbyr nisseparade, konserter, tryllekunstnere og glass-show. Ved nissens verksted, kan barna levere ønskeliste og slå av en prat med nissefar. Her blir det snøgaranti og julestemning for alle!

Les mer HER

Julemarked på Astrid Lindgrens Näs (foto Vimmerby turistbyrå)

Julemarked på Astrid Lindgrens Näs

Når: Fredag 15. og lørdag 16. desember.
Hvor: Astrid Lindgrens näs, Vimmerby, Småland.

Hva: Julemarked i Astrid Lindgrens ånd. Opplev et tradisjonelt julemarked i forfatterens barndomshjem. Kunsthåndverk, mat, opptredener og musikk vil sørge for julestemning og kos. Det er også mulig å få en julevisning i det nyrestaurerte barndomshjemmet, for å se hvordan det var der da Astrid Lindgren var liten. Under omvisningen kan dere kjenne duften av krydder-nellik og kanel og få et unikt innblikk i Astrid Lindgrens barndom.

Les mer HER

Låtspel i Delsbogården under julemarkedet på Skansen i Stockholm (Foto Maria Johansson)

Tradisjonelt julemarked på Skansen

Når: Hver lørdag og søndag fra 25.11—17.12.
Hvor: Skansen på Djurgården, Stockholm.

Hva: Titt inn i hus og gårder og få en smak av hvordan folk feiret jul i gamledager. Det tradisjonsrike julemarkedet på Skansen gir et innblikk i svensk historie og tradisjoner. Markedet er en veletablert Stockholms-tradisjon, som har eksistert siden 1903, og som etterhvert har blitt til mye mer enn bare et julemarked. Skansen fylles i adventstiden opp av spiselige godsaker, morsomme juleaktiviteter og stemningsfulle konserter. Det finnes også et rikt utvalg av restauranter og kaféer, som serverer alt fra røkt fisk til munker.

Les mer HER

Julemarked i Gamla Stan, Stockholm (Bildekilde: Visit Sweden Norway)

Gamla Stan julemarked

Når: Åpent hver dag fra lørdag 25. november til fredag 23. desember .
Hvor: Stortorget i Gamla Stan, Stockholm.

Hva: Det eldste julemarkedet i Sverige lever fremdeles i beste velgående, siden 1837 har det brosteinsbelagte Stortorget vært tilholdssted for karameller og julepølser. Fra 40 forskjellige boder selger ulike produsenter sine varer, og skaper julestemning midt i hjertet av Stockholm. Julemarkedet er gratis, og åpent hver dag for alle juleglade besøkende.

Les mer HER

Konstfacks kreative julemarked

Når: 2.—3. desember.
Hvor: Stockholm.

Hva:Kunststudentenes årlige kreative julemarked, hvor det selges egenproduserte kunstverk. Et annerledes og innovativt julemarked, med fokus på kunst og design. Studentkafeen tilbyr safranboller og pepperkaker, mens det også vil bli eventyrlesing og verksted for de minste. Her er mulighetene store for å finne annerledes og originale julegaver til de man er glad i.

Les mer HER

Det fins enda flere julemarkeder rundt om i Sverige! En fullstendig oversikt over alle julemarkedene finner du HER

Les flere saker om julemarkeder i inn og utland HER

Kommentarer