Nordmenn er mest redde for å bli syk når de reiser på ferie, viser ny undersøkelse. – Frykten for sykdom er ikke ubegrunnet, sier forsikringsselskap. I fjor utbetalte norske forsikringsselskaper rundt en milliard kroner i erstatning for sykdom.

Ny undersøkelse viser at nesten halvparten av nordmenn frykter å bli syk når de reiser på ferie. (Foto: iStock).

En undersøkelse Norstat har gjennomført for Codan Forsikring viser at 45 prosent av nordmenn frykter å bli syk på reisen og 23 prosent frykter å havne på sykehus i utlandet.

 – Frykten for å bli syk på ferie er ikke ubegrunnet. Hvert år blir flere tusen nordmenn syke på reise. Reisesyke og ulykke utgjorde 35 prosent av reiseforsikringssakene vi fikk inn i fjor. Heldigvis holder de fleste seg friske, men for enkelte feriemål er det lurt å ta vaksine før du reiser, og i noen land bør du ta forhåndsregler når det gjelder mat og drikke, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.

Ifølge tall fra Finans Norge fikk de norske reiseselskapene inn 350 000 reiseforsikringssaker i fjor. Det ble utbetalt til sammen to milliarder kroner i erstatning og rundt en milliard kroner var knyttet til sykdom.

Første kvartal i år betalte forsikringsselskapene til sammen ut nesten 660 millioner i reiseerstatning. En økning på 16 prosent i forhold til i samme kvartal i fjor. 

– Reisesyke og ulykke utgjorde 35 prosent av reiseforsikringssakene vi fikk inn i fjor, sier Georg Richvoldsen, kommunikasjonssjef i Codan Forsikring.
— Ha med bakteriedrepende middel

Assistanseorganisasjonen SOS International hjelper nordmenn på reise og om sommeren får de inn flest sykdomssaker som gjelder mageinfeksjon, bronkitt, lungebetennelse og urinveisinfeksjoner.

– En mageinfeksjon er heldigvis ofte er ganske harmløs i lengden, men det kan ødelegge en stor del av ferien. For å unngå mageinfeksjon er det viktig med god håndhygiene, at du er oppmerksom på hva du spiser og ikke drikker vann fra vannkranen i enkelte land. Det er lurt å ha med bakteriedrepende middel til hendene på flyturer, for å minske bakteriepåvirkning, sier divisjonsdirektør Karin Tranberg i SOS International.

– Vi oppfordrer nordmenn på tur til å reagere raskt og ringe til alarmsentralen ved mistanke om mageinfeksjon. Riktig behandling vil minimere risikoen for innleggelse på sykehus, sier Tranberg. 

Flest skademeldinger fra Spania

Om sommeren får SOS International inn flest skademeldinger fra nordmenn på reise i Spania. Deretter følger Hellas, Tyrkia, USA og Bulgaria. Selv om mange blir solbrent når de reiser til land med mye sol og varme, viser Norstat-undersøkelsen at kun 6 prosent er redd for å bli solbrent. 

– Det er viktig å være nøye med å beskytte seg mot solen i land med mye sol og varme. Det er særlig viktig for barn og eldre som tåler sterk sol og høye temperaturer dårligere, sier divisjonsdirektøren i SOS International.

Anbefaler helårs reiseforsikring

Hvis du rammes av akutt skade eller blir skadet i en ulykke på reise, dekker Codan Forsikring alle dokumenterte utgifter. Ved behov dekkes også hjemtransport. Hvis du må avbryte en reise fordi du eller noen i reisefølget ditt rammes av sykdom, gir reiseforsikringen kompensasjon.

Mange betaler ferieturen med kredittkort og får reiseforsikring gjennom kjøpet. Codan Forsikring anbefaler å likevel ha egen helårs reiseforsikring.

– Reiseforsikring via kredittkort gjelder i de fleste tilfeller kun om du har betalt minst halvparten av reisen med kredittkort og kun på enkeltreiser. Helårs reiseforsikring vil dekke deg også på turer som ikke er betalt med kredittkort, forklarer Georg Richvoldsen.

Dette frykter nordmenn når de reiser på ferie:
 • 45 prosent frykter å bli syk på reisen.
 • 32 prosent frykter tyveri.
 • 26 prosent frykter terrorhandlinger.
 • 24 prosent frykter å miste bagasjen.
 • 23 prosent frykter å komme på sykehus i utlandet.
 • 21 prosent frykter voldshendelser.
 • 16 prosent frykter kansellert flyavgang.
 • 16 prosent frykter å glemme passet.
 • 14 prosent frykter sykdom før ferien.
 • 6 prosent frykter å bli solbrent.
 • 1 prosent frykter kjønnssykdommer.

Kilde: Undersøkelse gjennomført av Norstat for Codan Forsikring

Kommentarer