Rallarvegen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkeltur og er populær blant nordmenn så vel som utenlandske turister. På denne turen får du alt fra mektig høyfjellslandskap, imponerende ingeniørkunst til den vakre Flåmsdalen. Turen går på grusveg og er relativt lett, så alle med litt sykkelerfaring kan sykle her.

Rallarvegen - Bergensbanen - Finse - Vatnahalsen - Flåm
Vegskilt langs Rallarvegen (Bildekilde: visitflam.com)
Rallarvegen fra høyfjell på Finse til fjorden i Flåm

Rallarvegen har flere ganger blitt kåret til Norges vakreste sykkeltur. Og det er ikke uten grunn, i løpet av en dag får man oppleve alt fra fantastisk høyfjellsterreng til den dramatiske Flåmsdalen og Aurlandsfjorden ved Flåm.

Turen starter med togtur til Finse, Norges høyestliggende stasjon på 1222 moh, deretter sykler du tilbake langs Bergensbanen mot Myrdal og videre langs Flåmsbana ned til Flåm. Fagernut på 1340 moh, mellom Finse og Hallingskeid, er rutens høyeste punkt. Her kan det ligge litt snø til og med sent på sommeren, men vegen er vanligvis farbar fra begynnelsen/midten av juli. Fra Hallingskeid og Myrdal / Vatnahalsen er det mulig å sykle tidligere på sommeren. 

Rallarvegen - Bergensbanen - Finse - Vatnahalsen - Flåm
På sykkel over Vidda (Foto: Sverre Hjørnevik/Visitflam.com)
En sykkeltur på historisk grunn

Bergensbanen åpnet i 1909, men først i 1974 ble Rallarvegen åpnet som sykkelveg. I dag sykler tusenvis av nordmenn og internasjonale turister hvert år den gamle anleggsvegen mellom Haugastøl, Finse, Voss og Flåm.

Byggingen av Bergensbanen mellom Oslo og Bergen rundt 1900 er regnet som et av de mest utfordrende jernbaneprosjekter i Europa. Før de kunne begynne byggingen av selve jernbanen måtte det etableres en anleggsveg for frakting av materialer til fjells fra Voss, Flåm og Geilo. Det er denne til sammen 120 kilometer lange vegen vi kan sykle i dag. Rallar er en gammel betegnelse på en omreisende anleggsarbeider, oftest svensk eller norsk, og det var de som i sin tid bygde vegen som ble oppkalt etter dem.

Les også: Film om Rallarvegen: Flere sykkelturister skal lokkes til Norge

Sykkelturen er dermed ikke bare en naturskjønn opplevelse, men også en reise i kulturhistorien. Ta deg tid til å studere noen av broene og tunnelene langs vegen. Kleivabrua ved Kleivagjelet, mellom Hallingskeid og Myrdal, var en av de største utfordringene på jernbaneprosjektet, og den vakre steinbroen med et spenn på 35 meter er et flott eksempel på ingeniørkunst.

Tips: Les Brobyggerne av Jan Guillou før du sykler! 

Rallarvegen - Bergensbanen - Finse - Vatnahalsen - Flåm
Mellom Finse og Hallingskeid (Foto: Sverre Hjørnevik/Visitflam.com)
Finse – Hallingskeid

Dette er den lengste delen av ruten på 21 km, og også den eneste med stigning. Her er naturopplevelsene og kulturhistorien til å ta og føle på, med mektige fjell, fjellblomster i grøften og håndbygde murer og tunneler. Strekningen mellom Finse og Hallingskeid går først oppover til Fagernut, som på 1343 moh er det høyeste punktet på turen. På Fagernut er det en gammel vokterbolig, som var i drift helt fram til 1964. Dersom kafeen i vokterboligen er åpen, kan du få deg vaffel og kaffe her.

Nyt utsikten til Hardangerjøkulen fra sykkelsetet og send en tanke til de som har holdt jernbanen åpen hele året i over 100 år.

Rallarvegen - Bergensbanen - Finse - Vatnahalsen - Flåm
I uberørt natur (Foto: Sverre Hjørnevik/Visitflam.com)
Hallingskeid – Vatnahalsen / Myrdal

Fra Hallingskeid (1110 moh) til Vatnhalsen er det 17 kilometer flate og nedoverbakke. Høydepunktet på strekningen er Kleivagjelet og utsikten til den flotte Kleivabrua. Vi anbefaler en nistepause med utsikt til elven og broen. Dersom du er usikker på balansen på to hjul eller er redd for høyde kan du med fordel leie sykkelen forbi gjelet.

Vil du avslutte turen med tog fra Myrdal eller skal sykle videre til Voss, sykler du opp bakken fra Vatnahalsen til Myrdal stasjon. Skal du til Flåm fortsetter du nedover forbi Vatnahalsen Hotel.

Rallarvegen - Bergensbanen - Finse - Vatnahalsen - Flåm
Fra Vatnahalsen (Foto: Sverre Hjørnevik/Visitflam.com)
Vatnahalsen – Flåm

Nå gjenstår bare sjarmøretappen på 17 kilometer ned til Flåm. Fra Vatnahalsen (812 moh) er det 21 hårnålssvinger ved siden av elven og fossen ned Myrdalsberget. I bunnen kommer du til Kårdal og Rallarrosa Stølsysteri, som er i drift fra juni til september hvert år. Er kafeen åpen anbefaler vi å unne seg en svele med fersk geitost her.

Mellom Vatnahalsen og Kårdal har du også mulighet til å bytte ut sykkelen med Flåm Zipline. Skandinavias lengste zipline åpnet i 2018 og er på hele 1.381 meter, med en maks fart på opp i 100 km/t. I så fall blir sykkelen fraktet ned for deg.

Turen videre mot fjorden går først på grus, deretter på asfaltert veg. Har man syklet i ro og fred fra Finse, kan det være lett å glemme at siste del av Rallarvegen også er bilveg. Så ta det litt rolig rundt svingene. Frodige og ville Flåmsdalen er en fin sykkeltur i seg selv, og kan sykles tidligere på året enn resten av Rallarvegen. Vel framme i Flåm leverer du inn leiesykkelen og sjekker inn på Fretheim Hotel.

Praktisk informasjon

Du skal opp i høyfjellet og det er ikke uvanlig at det kan komme en snøbyge, til og med midt på sommeren. Vi anbefaler derfor å ha med godt med klær, gjerne lag på lag i tilfelle det blir varmere når du nærmer deg fjorden.

Det enkleste er å leie sykkel på Finse og levere den tilbake i Flåm. Man kan også leie i Flåm og ta den med på toget opp til Finse eller ta med egen sykkel. Husk at turen til tider går på grov grus, så landevegssykkelen kan du la bli hjemme.

Ta med godt med mat og drikke til turen. Bestiller du Rallarpakke på Fretheim Hotel kan du lage nistepakke ved frokosten.

Anbefalt aldersgrense er 12 år og oppover, men er barna godt sykkelvant kan også yngre barn få en god opplevelse. Å sitte i sykkelvogn på den til tider humpete vegen med grov grus er derimot ikke en behagelig opplevelse. 

Distanse:
  • Finse – Flåm: 53 km
  • Finse – Hallingskeid: 21 km
  • Hallingskeid – Vatnahalsen/Myrdal: 15 km
  • Vatnahalsen – Flåm: 17 km

Les også guide til sykkelturen Finse 1222 – Flåm HER (ekstern lenke)

Flere saker om Flåm finner du HER og HER

Kommentarer