Det finske reisemagasinet Mondo fremhever Vilnius som den beste byen for en helgetur i 2018. Litauen feirer i år 100 år som uavhengig stat, og du vil bli overrasket over utvalget av restauranter og hvor mange forskjellige aktiviteter som finnes i dette landet.

Historisk bebyggelse og parker (foto: ©Vilnius Tourism & Convention Bureau)

1) Bli med 100 år tilbake i tid

Litauen feirer 100 år dette året og den største feiringen ble innledet 16. februar 2018. Dette året vil du få mulighet til å oppleve den litauiske hovedstaden Vilnius akkurat som den var for 100 år siden. Blant annet vil restauranter inkludere retter som var populære for 100 år siden, og i tillegg planlegges det blant annet musikkinnslag fra denne tiden.

I Vilnius ligger gamlebyen som er på Unescos verdensarvliste. Gamlebyen er kjent for sin flotte middelalder-arkitektur og er på mange måter midtpunktet i Vilnius.

2) Shopping

Litauen er i verdenstoppen når det gjelder shoppingtilbud per innbygger, og i Litauen kan du gå på shopping uten at det trenger å gå på bekostning av andre interesser. Kjøpesentrene byr nemlig på ulike aktiviteter som skøytebaner og bowlinghaller. Så her finnes noe for enhver smak.

Følg “Opplev Litauen” på Facebook HER

3) Fly luftballong

Med varmluftsballong over gamlebyen i Vilnius (Foto: Kestutis Petronis/Lithuanian State Department of Tourism)

De fleste av oss liker å sitte ved vinduet på flyreiser, for å kunne se ned på landskapet. Det er vanskelig å se detaljer, men det er likevel fascinerende fordi det er en helt annen opplevelse å se verden fra himmelen.

Vilnius er en av få byer i Europa det er tillatt å fly over med varmluftballong. I perioden fra april til oktober har du mulighet til å se gamlebyen som er på UNESCO-listen i fugleperspektiv. Er du ute etter romantikk, anbefaler vi å fly timen før soloppgang for å oppleve morgenens første solstråler når sola stiger opp over horisonten.

Les mer om Vilnius HER – Les også: Fly luftballong over Vilnius !

4) Smak på Litauen

I Litauen har matvanene lenge blitt styrt av naturressursene og det som naturen har bydd på til enhver årstid. For virkelig å bli kjent med den tradisjonelle maten, må du smake “zeppelins”, brunt rugbrød, kald rødbetsuppe, røkt fisk og kaldrøkt bacon. Litauerne er kjent for sin gjestfrihet, så du kan regne med hyggelig velkomst på restaurantene, kafeene og bistroene.

Fortauskafeer er det mange av i Vilnius (foto: ©Vilnius Tourism & Convention Bureau)

I 2017 har litauiske restauranter også lykkes med å komme på listen til White Guides restaurantguide, så det er mange gode restauranter å velge mellom. Faktisk har The White Guide funnet noen perler utenfor hovedstaden Vilnius også.

Les mer HER

For å slukke tørsten drikker litauere gjerne kvass. Kvass er en av nasjonaldrikkene og er laget av tørket brød, gjær, sukker og vann. Litauen er også kjent for å ha godt øl, og fra gammelt av ble det brygget på nesten hver eneste gård. Andre populære litauiske drikker er mjød, hjemmebrent vodka og krupnikas (en søt alkoholholdig drikk som ligner på likør).

Nida er en landsby på Den Kuriske Landtunge i Litauen. (Foto: Anne Finstadsveen)

5) Opplev kulturhovedstaden Kaunas

En drøy times kjøring vest for hovedstaden Vilnius ligger Litauens nest største by, Kaunas. Det er en kulturby med mye liv, mye takket være sine studenter. Kaunas ligger der elvene Nemunas og Neris renner sammen og er en by det er lett å utforske til fots. Men byen har også et godt kollektivtilbud og omfatter et nettverk av busser, trolleybusser og til og med taubaner. Sistnevnte transportmiddel er også ypperlig for å lokke barna med på sightseeing.

Blant mange kulturarrangementer er Kaunas Jazz en årlig internasjonal jazzfestival som finner sted i slutten av april til starten av mai. Det startet i 1991, kort tid etter at Litauen erklærte uavhengighet fra Sovjetunionen. Festivalen bringer lokale og utenlandske jazzmusikere til innendørs- og utendørs steder rundt Kaunas.

I Kaunas finner du også Europas lengste gågate. Den heter Laisves aleja og består av mange butikker, restauranter, kasinoer og nattklubber.

Les mer om Kaunas HER

6) Den Kuriske Landtunge

Har du fremdeles ikke planlagt sommerferien? Mange kjenner til Litauen og hovedstaden Vilnius, men det mange ikke vet er at Litauen har en av Europas største sanddyner.

Den Kuriske Landtunge er omgitt av hav. (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Den Kuriske Landtunge er kjent som selve perlen i Østersjøen. Her finner du sjarmerende furuskoger, vindblåste sanddyner og bortgjemte landsbyer som Nida.

Nida er en ekte fiskerlandsby med røde hustak og kystfyr, og det er veldig lett å utforske området rundt på sykkel, – populært for alle, inkludert småbarnsfamilier og pensjonister.

Les mer HER

7) Åpner nytt museum for moderne kunst

Høsten 2018 åpner et nytt moderne kunstmuseum – MO Museum – sine dører. Bygningens unike arkitektur ble designet av internasjonale Studio Libeskind og litauiske Do Architects studio.

MO-museet vil vise en privat samling av moderne og visuell kunst – som dekker perioden fra 1960 til i dag. Les mer HER 

Nettsidene til Litauens turistbyrå og Visit Vilnius finner du HER og HER

Les flere saker om Vilnius og Litauen HER og HER 

Les også: Syv ting du burde vite om Litauen! – Vilnius – en av Europas rimeligste og mest spennende hovedsteder 

Fakta til deg som reiser

  • Språk: Litauisk — mange snakker også engelsk
  • Valuta: Euro
  • Lokal tid: GMT + 2 hours (1 time foran Norge)
  • Flytiden fra Oslo til Vilnius ligger på snaue to timer.

Stikliaigaten i Vilnius sin gamleby (Foto: Lithuanian State Department of Tourism)

Kommentarer