Sjokolademuseet Choco-Story åpnet i februar 2019 dørene på en ny adresse i Brüssel. Med seg hadde de en helt ny utstilling som stimulerte alle de fem sansene. Det smakfulle museet følger i kjølvannet av sjokoladeopplevelsessenteret Chocolate Nation, som i januar åpnet i diamanthovedstaden Antwerpen. Dermed er Flandern i det nordlige Belgia nå hjemsted for ikke mindre enn fire sjokolademuseer.
Belgia, hvor innbyggerne hvert år spiser gjennomsnittlig seks kg sjokolade, frister også med atskillige andre sjokoladeopplevelser, som for eksempel guidede sjokolade-byvandringer, sjokoladeworkshops og kombinerte øl- og sjokoladesmakinger.
Sjokolademuseet Choco-Story ble i februar 2019 gjenåpnet på sin nye adresse i hjertet av Brüssel – midt mellom det store torget Grand Place og den kjente statuen Manneken Pis.
Her har de besøkende muligheten til å lære mer om veien fra kakaobønner til sjokoladeplater. Du kan også følge sjokoladens historie – helt tilbake til aztekerne og mayafolket, som dyrket kakao allerede for tusenvis av år siden.
Med den nye adressen har sjokolademuseet nå hele 1850 m2 og dermed tre ganger så stor plass som i de gamle lokalene.
I tillegg har utstillingen fått et løft med blant annet videokart og virtual reality-effekter som gjør opplevelsen mer interaktiv.
Og med nonstop sjokoladedemonstrasjoner samt forskjellige sjokoladesmakinger kan besøkende se frem til å få stimulert alle de fem sansene under turen rundt på museet.
Choco-Story i Brüssel er den andre i rekken av nyåpnede sjokoladeopplevelser i Belgia. I januar 2019 åpnet Belgias (og sannsynligvis også verdens) største sjokoladeopplevelse, Chocolate Nation, nemlig dørene i diamanthovedstaden Antwerpen, som i 1831 ble hjemsted for den første belgiske sjokoladefabrikken.
Museet arrangerer gjerne workshops og sjokoladesmaking for grupper på forespørsel.
Ny sansevekkende sjokoladeopplevelse i Antwerpen
I det nye opplevelsessenteret, som dekker over 4000 kvadratmeter og ligger like ved Antwerpens vakre sentralstasjon fra 1905, kan sjokoladeelskere i alle aldre blant annet få tips av den anerkjente sjokolademakeren Patrick Aubrion i «bønne-til-sjokoladeplate»-laboratoriet.
Les også: Sansevekkende sjokoladeopplevelse i Antwerpen
Det er også gode muligheter for å oppleve de dyktige sjokoladekunstnerne utfolde seg på stedet. Og i en såkalt fantasimaskin kan du se hvordan sjokolade lages, og hvordan den myke smaken skapes.
Hvis du ønsker å trylle frem dine egne spiselige suvenirer, arrangerer Chocolate Nation også sjokoladeworkshops der deltakerne selv kan prøve å lage fylte sjokolader.
Fire flamske sjokolademuseer
Med det gjenåpnede Choco-Story i Brüssel og det nye Chocolate Nation i Antwerpen har regionen Flandern, som dekker det nordlige Belgia, nå hele fire sjokolademuseer.
I middelalderbyen Brügge ligger det nemlig ytterligere et museum med navnet Choco-Story, som i tillegg til å fortelle sjokoladens historie også arrangerer sjokoladeskattejakt for barn i alderen seks til 12 år.
I tillegg kan man i Brüssel besøke Belgian Chocolate Village, som ligger i en pent bevart viktoriansk sjokolade- og kjeksfabrikk. I tillegg til 900 kvadratmeter med utstillinger og sjokoladesmakinger kan besøkende oppleve det fascinerende drivhuset der museet dyrker sine egne kakaotrær.
Mange sjokoladeopplevelser
Som om fire sjokolademuseer ikke var nok, skjuler Belgia også på atskillige andre sjokoladeopplevelser.
Både i Brüssel, Antwerpen, Brügge og Gent kan du være med på guidede sjokoladeturer i byens gater, med besøk hos ulike sjokoladebutikker underveis.
Samtidig er det i alle byene også gode muligheter for sjokoladesmakinger og for å overvære de dyktige sjokolademakerne når de tryller frem små spiselige kunstverk.
Ekte sjokoladeelskere må heller ikke snyte seg selv for en sjokoladeworkshop, der du selv får mulighet til å lage fylte sjokolader og kanskje oppdage nye og deilige smakskombinasjoner.
Banker hjertet like mye for øl som for sjokolade, finnes det også «øl og sjokolade-kombinasjoner», der lokale spesialister serverer øl og sjokolade i kombinasjoner som er nøye utvalgt til å komplementere hverandre.
Om Belgia og sjokolade
Belgisk sjokolade er kjent over hele verden for sin spesielle struktur og kvalitet. Siden de første pralinene – fylte sjokolader – ble skapt i Brüssel i 1921, har sjokoladeekspertisen blitt overbrakt fra generasjon til generasjon.
I dag er Belgia hjemsted for en lang rekke innovative og kreative sjokoladekunstnere som tryller frem både nye og tradisjonsrike sjokoladevarianter.
Omkring to tredjedeler av all sjokoladen som fremstilles i Belgia, eksporteres til andre markeder – men belgierne tar også selv en stor bit av sjokoladen. Hver belgier spiser nemlig i gjennomsnitt seks kilo sjokolade om året.
Les mer om belgisk sjokolade på VISITFLANDERS’ hjemmeside HER
Brosjyre om sjokoladeopplevelser i Flandern kan du laste ned HER
Turistnettsidene til Flandern finner du HER – Les flere nyheter om Flandern HER