Valle d’Aosta er kjent for sin romerske historie og sine gastronomiske spesialiteter, og med 20 skiområder og en lang rekke begivenheter, er området også en særdeles populær vinterdestinasjon. Hvis man er en hund etter vintersport og hyggelige juletradisjoner, er Valle d’Aosta, Italias minste region, et særdeles interessant bekjentskap.

Courmayor - Aosta - Nord-Italia
På toppen av Courmayor (Foto: Hans Kristian Krogh Hanssen)

Valle d’Aosta vil løpet av de neste månedene danne ramme for en rekke store sportsbegivenheter.

I Breuil-Cervinia, det berømte skisportsstedet på den italienske siden av Matterhorn, kan man i uken oppunder jul oppleve verdensmesterskapet i Snowboard Cross for både menn og kvinner – en snowboard-konkurranse der en gruppe snowboardere (normalt fire) starter på samme tid fra toppen av en bratt løype eller bane, og så konkurreres det ganske enkelt om å komme først i mål….

Les mer om VM i Snowboard Cross HER

Snøbrett - Snowboard - Aosta - Nord-Italia
Fristilkjører på snøbrett i Aostadalen (Foto: Marco Spataro)

Snowboard Cross ble første gang introdusert i det olympiske program i 2006, og er en fartsfylt og underholdende skisportsdisiplin med høy risiko for at løperne kolliderer. Det er innledende heat fredag den 20. og finale lørdag den 21. desember.

Elskere av adrenalinfylte utendørsaktiviteter har også mange andre muligheter. Aosta-dalen er en favorittdestinasjon blant skiklatringsentusiaster, og regionen er vertskap for en rekke større konkurranser, bl.a. den legendariske Mezzalama Trophy i Monte Rosa – verdens høyeste alpine fjellklatringskonkurranse.

Les mer om Mezzalama Trophy HER

Det er forøvrig mange forskjellige ruter av varierende vanskelighetsgrad, så det finnes noe for enhver smak og evne. Klatrere som vil måle krefter med de store fjelltoppene som Gran Paradiso, anbefales å få hjelp og rådgivning fra en av områdets profesjonelle alpine guider.

Oppmerkede turstier

Aosta-dalen tilbyr flere hundre kilometer med stier og løyper, og har også et perfekt terreng for langrenn, der skisporene ofte strekker seg utover langs foten av de majestetiske fjellene, og der det absolutt ikke er uvanlig å støte på naturens ville dyr.

Snøbrettkjøring - Snowboard - Pila - Aosta - Italia
Snøbrettkjøring i Pila (Foto: Dario Mazzoli)

Et spennende og mindre teknisk alternativ til langrenn er turer med truger. Truger er et fottøy som har vært brukt i århundrer, og som kan spennes på bena ved ferdsel i dyp snø. Dermed blir det mulig å komme ut i det vakre, hvitkledde terrenget.

Som med alle fjellaktiviteter, er det naturligvis viktig å være oppmerksom og ikke overvurdere egen kapasitet, samt spesielt å følge godt med på vær- og snøprognoser.

Les også: Skistedene i Aosta-dalen med sterkt fokus på bærekraftig utvikling!

Romersk julemarked

Et sted hvor alle garantert kan være med, er julemarkedet i Aosta. Fra november til januar forvandles det romerske teater i hovedbyen til en alpin julelandsby.

Julemarked - Teatro Romano - Aosta - Nord-Italia
Julemarkedet i Teatro Romano, Aosta (Foto: Enrico Romanzii)

Marche Vert Noel” er et slaraffenland for de kresne, og her kan man kjøpe lekre lokale spesialiteter, vin, julepynt, håndlagede såper, forskjellige former for kunsthåndverk og små og overkommelige luksusting, som kan bidra til å gi juletiden en søt smak.

Les mer om Marche Vert Noel HER

Finner man ikke det man leter etter i den alpine landsbyen, får man kanskje treff på ett av byens øvrige julemarkeder ved Piazza Chanoux, som ligger like ved den imponerende romerske byporten Porta Pretoria fra år 25. f.Kr.

Siden Romerrikets storhetstid, har Aosta vært en betydningsfull handelsby langs en av de viktige rutene gjennem det fjellrike Europa. Det er fortsatt mange etterlevninger og vitnesbyrd fra romernes tilstedeværelse her, og opp mot jul blir Aosta også i stor grad forvandlet til en handelsby.

Nettportalen “The P❄rtal of Skiing in Aosta Valley” finner du HER

Finn flere reisetips om Aosta-dalen HER — Les mere om Aostadalen HER  Flere nyheter om Italia finner du HER 

Foto heading/bildestrøm: Hans Kristian Krogh Hanssen, Dario Mazzoli, Marco Spataro og Enrico Romanzii)

Kommentarer