Kan du tenke deg en aktiv ferie med familien i vinter, men du har ikke lyst på skitur og nistepakke med frosne brødskiver. Da kan storbyferie være løsningen. 

– Storbyferie er langt fra bare for voksne, sier Knut Ekerum i solfaktor.no.

– Mange familier har oppdaget at den typen ferie kan være en flott måte å være sammen på, uansett alder. Om man planlegger litt i forkant kan det til og med bli en spennende måte for de voksne å oppleve en ny by på, eller en velkjent by, på en litt annerledes måte.

Hos Restplass.no har man plukket ut tre byer med aktive tips for hele familien:

Amsterdam på sykkel (bildekilde: Restplass.no)

1) Amsterdam: Sykkel, pannekaker og båttur.

Amsterdam er synonymt med sykling. Byen er flat, det er sykler overalt og utleiestedene er mange og gode. Å slippe de aller yngste familiemedlemmene løs i bytrafikken på egenhånd kan likevel føles skummelt - helt til man husker at den populære sykkelen med lasteplan foran kommer fra nettopp Nederland. Hva passer vel bedre i Amsterdam enn å leie en klassisk nederlandsk bakfiets? Last ungene opp på lasteplanet og tråkk avgårde. Det vil garantert sette et eventyrlig preg på byopplevelsen. Vil du ha en bakfiets kan det være smart å sjekke litt på forhånd: sykkelutleie Amsterdam.

Mat skal man ha når man er på tur så hvorfor ikke kombinere spising med båttur? En tur med Pannekakebåten tar ca 2 timer, den har et ballbasseng i akterenden, et rolig soldekk på toppen og best av alt, man kan spise så mange nederlandske pannekaker man orker uten at det koster mer enn båtbilletten.

2) Barcelona: skattejakt i labyrintiske smug, vakker utsikt og fornøyelsespark.

Barcelona (bildekilde: Restplass.no)

Å gå på skattejakt i de labyrintaktige, smale smugene i Barcelonas Barri Gotic er morsomt for de aller fleste, uansett alder. Toppen av lykke er om skattejakten ender på Papabubble. Butikken som ligger i Carrer Ample selger håndlaget godteri som ikke bare smaker søtt men som ser ut som små juveler. Til å spise opp eller bare ha til pynt.

En tur med turistbuss uten tak pleier å være populært. Et enda større eventyr blir det om man bytter ut bussen med den gamle Tramvia Blau, dvs den blå trikken, tar den til foten av Tibidabo fjellet, for så å fortsette videre med kabelbane helt til toppen. Herfra er det fantastisk utsikt over Barcelona – og viktigst for de yngste: Tibidabo fornøyelsespark. Parken åpner ny sesong 4. mars.

3) London: kunsttårn med verdens lengste tunnelsklie

At London har mye å tilby barnefamilier er ingen hemmelighet. Hvem har vel ikke hørt om Madame Tussauds vokskabinett eller pariserhjulet London Eye?

Her er verdens eldste og største lekebutikk, Hamleys, med sju etasjer fulle av leker og her er Harry Potters filmstudio. Blant mye annet.

Pariserhjulet på Londons Eye (bildekilde: Restplass.no)

Ikke på langt nær så mange har hørt om verdens høyeste og lengste tunnelsklie. Kunsttårnet the ArcelorMittal Orbit Tower ble bygget til sommer-OL 2012 av kunstneren sir Anish Kapoor.

Senere har skulpturen blitt omkranset av det som nå er verdens høyeste og lengste sklie. Sklien går i looper hele 12 ganger rundt kunstverket, den er 178 meter lang og det tar 40 sekunder å skli fra toppen til bunnen. De første billettene til sklien ble lagt ut for salg sist sommer.

Kriterier for å skli? Fylt åtte år, minst 130 cm og vekt under 140 kilo. Det kan lønne seg å kjøpe billetter på forhånd: ArcelorMittal Orbit Tower.

Les flere relaterte nyheter HER 

Les flere reisetips HER 

Kommentarer