USA vil bruke 10.3 millioner US-dollars eller rundt 90 millioner kroner på Rygge flystasjon i Østfold. Saken er godkjent av President  Donald Trump og Kongressen i USA, men ennå ikke behandlet av Stortinget i Norge.

USA skal i 2018 bruke over 200 millioner dollars på opprustning av flyplasser i Europa. Bevilgningene gjelder såkalte QRA-formål, melder Air Force Times.

90 millioner norske kroner (NOK) eller 10.3 milllioner dollar av dette beløpet skal brukes til opprustning av Rygge flystasjon, ifølge Kongressens budsjettdokument. USA`s planer omfatter også Keflavik på Island, Amari i Estland, Lielvarde i Latvia, Sanem i Luxembourg, Malacky og Sliac i Slovakia, Kecskemet i Ungarn, samt Campia Turzii i Romania.

QRA er NATO`s forkortelse for Quick Reaction Alert, som brukes om baser der bevæpnede kampfly står klar til å gå på vingene umiddelbart, skriver TV2.no.

Bevilgningene til Rygge skal være en del av avskrekkingsinitiativet EDI (European Deterrence Initiative), som ble godkjent av USA`s president Donald Trump den 12. desember 2017.

Stealthflyet F-22 Raptor nevnes i planene som en av de aktuelle flytypene på Rygge flystasjon. Også flytyper som jagerflyene F-15, F-16 og F-35 kan være aktuelle. Det samme gjelder overvåkingsflyet P-8 Poseidon.

En opprustning av Rygge betyr ikke at amerikanske fly og personell skal stasjoneres permanent på Østfoldflyplassen. En talsmann for det amerikanske luftforsvaret sier at mannskaper og materiell skal rotere i Europa etter behov – DVS  USA ønsker å operere taktiske kampfly fra baser i Norge.

Forsvarsdepartementets pressevakt opplyser til TV2 at saken ikke har vært politisk behandlet i Norge. Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad skal representanter fra det amerikanske flyvåpenet ha besøkt Rygge flere ganger det siste året. Dette som et ledd i forberedelsene til byggearbeidet.

Les også: Siste fly fra Rygge (oktober 2016) – Jotunfjell Partners har kjøpt Rygge Sivile Lufthavn AS – Taper 171 millioner på Rygge-nedleggelse 

Les flere saker om Rygge flyplass (Moss lufthavn Rygge) HER

Kommentarer