Seferihisar i Izmir-provinsen i Tyrkia er den første Cittaslow-byen i landet, og er omgitt av historiske skatter og flott natur.

Seferihisar er den første “Slow City” i Tyrkia, og ligger innenfor grensene til Izmir-provinsen i Egearregionen. Det eldste området som ble bosatt i Seferihisar-distriktet er Teos, kjent som Karianernes by, og skal ha vært etablert i år 2000 f.Kr. av kreterne som var på flukt fra akaierne.

Byen er kjent for sine deilige mandariner, gode forutsetninger for solenergi, jordvarme og vindkraft, i tillegg til historiske skatter. Oliven, druer og sitrus blir også dyrket i distriktet. Grunnen til at byen ikke har blitt påvirket av den planlagte urbanisering av Egeerhavet og Middelhavskysten de siste årene, er at den er omgitt av arkeologiske plasser og militære områder.

Tyrkias første “Slow City”

Seferihisar ble medlem av Cittaslow (eller “Slow Cities”) 28. november 2009, og organisasjonen er en internasjonal sammenslutning av de byene i verden hvor livet er lett. Cittaslow sin filosofi, som bekrefter at utvikling også er mulig samtidig som man respekterer natur, beskytter lokale verdier, håndverkere og mat, har blitt en veiledning for byen.

Byens måte å utvikle seg på gir grunnlag for en roligere og sunnere livsstil. Seferihisar oppfyller mer enn 60 av kriteriene som er angitt for «Slow Cities», og inkluderer blant annet å ivareta lokale smaker, støtte bevegelsenes filosofi ved å bruke ren energi, vedlikeholde historiske og kulturelle plasser av verdi, lokale produkter osv.

Tekst fortsetter under bildene

Landsbyen Sigacik

Sigacik er kjent som den lille havnen i Seferihisar, og har den mest fredelige atmosfæren i hele byen. Her kan du finne massevis av lokale produkter til salgs, som tomatpuré, artisjokk, syltetøy og tyrkiske søtsaker med mandarin. I havnen står fargerike fiskebåter på rekke og rad, og er et unikt paradis når man vil ha en pause fra byen.

I Teos finner man monumenter fra den hellenistiske og romerske perioden. Byen var en av de tolv joniske bosetningene i den arkaiske tidsperioden, og hadde også kolonier slik som andre joniske bosetninger. De mest essensielle monumentene er alteret Dionysus, Agora, Theatre, Odeon, bymuren og havnens ruiner.

Den andre antikke landsbyen i Seferihisar, Lebedos, ligger lenger sør. I år 1522 bygde osmanerne et slott som skulle brukes som marineanlegg for den lille fiskelandsbyen Sigacik. Det er fortsatt mulig å få se ruinene av slottet.

Strendene Sigacik Buyuk Akkum, Akarca og Urkmez er noen av strendene i Seferihisar som er tildelt den internasjonale miljøsertifiseringen Blått Flagg.

Les mer om Seferihisar HER 

Les mer om “Slow City” eller Cittaslowbyene HER 

Travelmarkets guide til Tyrkia finner du HER

Kommentarer