Svenskene «fikar», britene har sin «teatime» og i Tyskland er det vanlig å ha «Kaffee und Kuchen» (kaffe og kake). Mellom kl. tre og fire er det «Kaffeezeit» i Tyskland. Det å møtes for en kopp kaffe og et stykke kake om ettermiddagen er en tradisjon i mange familier, særlig i helgene og spesielt på søndag er det nesten en fast enhet i tyske hushold.

Et lite utvalg søtsaker på konditori i Tyskland (©otoerres)

Men hvilke kaker serveres til en tysk «Kaffe und Kuchen»? To typiske og velkjente tyske kaker er Schwarzwälder Kirschtorte (Black Forest Cake eller Schwarzwalderkake) – en sjokoladekake med krem og kirsebær – og den noe enklere svart-hvite marmorkaken.

Svart, rød, hvit: Schwarzwälder Kirschtorte

Schwarzwälder Kirschtorte er en tysk bløtkake som er kjent over hele verden. Schwarzwald (svart skog) er et fjellområde i delstaten Baden-Württemberg sørvest i Tyskland dekket av tett skog, og det er det skyggefulle, mørke skoglandskapet som har gitt navn til dette området.

Schwarzwald er kjent for sin treskjærerkunst og urindustri («Schwarzwälder Kuckucksuhren» – gjøkur), men også for sine unike turmuligheter, kurbad og nettopp bløtkake. Om kaken opprinnelig er fra Schwarzwald eller ikke, er fortsatt oppe til diskusjon, og det finnes ulike teorier om hvordan kaken fikk navnet sitt.

Det var på 1930-tallet at kaken ble populær over hele Tyskland og gradvis ble til en av verdens mest kjente kaker. Forløperen ble imidlertid mest sannsynlig ikke laget i Schwarzwald, men i Bad-Godesberg i Nordrhein-Westfalen, sør for Bonn. I 1915 skal konditor Josef Keller ha vært den første som laget en sjokoladekake som liknet på den nåværende Schwarzwälder Kirschtorte. Kakens opprinnelsessted har altså ikke navngitt den.

En av kakens viktigste ingredienser – kirsebærbrennevin – blir i hvert fall laget i Schwarzwald. Man vet ikke om det er grunnen til at kaken blir kalt for Schwarzwalderkake eller om det er på grunn av de svarte sjokoladesmulene som minner om den svarte skogen. Noen sier at kakens farger – rød, svart og hvit – minner om den tradisjonelle klesdrakten «Bollenhuttracht» som man går med i Schwarzwald. Bollenhuttracht består av en svart kjole, et hvitt skjørt og en hatt med røde dusker.

Selv om kaken ikke opprinnelig er fra Schwarzwald, finner man den på enhver kafé i området, og blant befolkningen spekuleres det fortsatt i hvordan navnet til den berømte kaken oppsto.

En enkel, men velsmakende formkake: marmorkaken

En kake som er litt mindre avansert, men minst like populær i Tyskland, er marmorkaken. En tradisjonell marmorkake er en klassiker i tyske barnebursdager. Denne enkle kaken egner seg til de fleste anledninger og lar seg enkelt pynte til forskjellige festlige lag.

Mønsteret som oppstår når man blander den mørke og lyse deigen minner om en marmorert flate og har gitt navnet til kaken. Slike flerfargede kaker fantes allerede på 1600-tallet i tyskspråklige områder, og så tidlig som på 1700-tallet ble det skrevet om marmorerte kaker i en tysk kokebok. Vanligvis blir den laget i en brødform eller rund kakeform og dekoreres med melis eller en tykk sjokoladeglasur.

Lyst til å prøve kakene selv? Her finner du oppskriftene:

Schwarzwälder Kirschtorte

Ingredienser for en springform som er ca. 28 cm i diameter

Schwarzwälder Kirschtorte - Oppskrift - DZT
Oppskrift: Schwarzwälder Kirschtorte (kilde: DZT)

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.

Bruk kjøkkenmaskin med visp og pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Sikt sammen mel, kakao og stivelse i en bolle og tilsett eggedosisen. Vend det hele forsiktig sammen med en slikkepott, til alt er godt blandet. Ikke rør mer enn det som er nødvendig for at alt skal bli godt blandet, slik at du beholder mest mulig luft i røra. Tilsett til slutt smeltet smørforsiktig.

Fordel røra jevnt i springformen.Stekes i ca. 20 minutter.

Hvelv kaken på en bakerist og la den avkjøles i formen. Når bunnen er helt avkjølt, kan du fylle og dekorere den.

Fyll:

 1. Krem: Visp kremfløte, sukker og vanilje til myk krem.
 2. Sirup: Kok opp vann og sukker og la det avkjøles. Rør inn kirsebærbrennevinen.
 3. Kirsebærkompott: Ha kirsebær og 0,3 dl lake fra kirsebærenei glasset eller kirsebærbrus i en kjele og kok i ca. tre minutter. Jevn ut med stivelse (Maizena utrørt i litt vann) og gi det et oppkok slik at det blir en kompott. Avkjøl.

Del bunnen i tre lag. Smør det nederste laget med smeltet sjokolade og la det avkjøles slik at sjokoladen stivner. Pensle deretter sjokoladen med sirup og fordel kirsebærkompott over. Fordel ca. en fjerdedel av kremen over her og avslutt med et kakelag. Dynk dette godt med sirup og fordel et lag med krem (ca. 350 g) over. Pass på at det øverste bunnlaget ligger med stekeskorpen ned og dynk med resten av sirupen. Smør inn hele kaken med resten av kremen og dekorer med sjokoladesmuler og noen kirsebær.

Velbekomme !

Les mer om Schwarzwald HER og HER

Marmorkake

Ingredienser for en kakeform, ca. 22 cm i diameter

 • 250 g mykt smør
 • 250 g sukker
 • 1 ss vaniljesukker
 • 1 klype salt
 • 4 egg
 • 300 g hvetemel
 • 2 ts bakepulver
 • 5 ss melk
 • 50 g kakao
 • Dekor: Melis eller sjokoladeglasur

Fremgangsmåte:

Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme.

Rør smøret til det er kremete. Tilsett sukker, vaniljesukker, salt og egg litt etter litt og rør godt sammen. Bland i siktet mel og bakepulver vekselsvis med 3 ss melk. Røren skal være godt blandet, men ikke røres seig. Legg to tredjedeler av røren i en smurt kakeform.

Sikt kakao i resten av røren og bland i resten av melken. Ha så kakaorøren utover den lyse røren. Trekk en gaffel langs midten av formen, helt ned til bunnen. På denne måten vil den lyse og mørke røren sige litt over i hverandre og danne et mønster. Ikke bland for mye.

Stek kaken på nederste rille i ovnen ved 180 grader i 50-60 minutter, eller til kaken er gjennomstekt. Prøv deg frem og sjekk med kakepinne el.

Avkjøl kaken litt i formen før den hvelves forsiktig på en rist. Nystekte formkaker er ganske løse og må derfor behandles forsiktig!

Når kaken er helt avkjølt, kan den dekoreres med melis eller sjokolade.

Velbekomme !

Flere tyske kakeoppskrifter finner du på kampanjesiden “Discover Germany from Home”

Les også: Digital tur til Tyskland (mars 2020)

Les flere saker om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Kommentarer