Vinkulturen i Tyskland ble nylig tatt opp i det nasjonale registret for immateriell kulturarv. Det skjer etter en oppfordring fra ekspertutvalget i den tyske UNSESCO-kommisjonen.

Vingård -Schweigenberg - Freybur - Saale -Unstrut - Vindistrikt - Tyskland
Vingård i Schweigenberg nær Freyburg i Saale Unstrut (Foto: DWI – German Wine Institute)

Vinkulturen i Tyskland ble nettopp en del av det nasjonale registret over såkalt immateriell kulturarv. Ekspertutvalget i den tyske UNESCO-kommisjonen anerkjente den tyske vinkulturen som åpen, livlig og tilpasningsdyktig, og ikke minst solid forankret i det tyske samfunnet.

Ekspertene vurderer det slik at vinkulturen i Tyskland inkluderer sosiale aspekter, lingvistikk, håndverk og kulturlandskap samt atskillige festivaler og tradisjoner. Spesielt i regionene der vinen dyrkes preger vinkulturen livsrytmen til mange mennesker, heter det i begrunnelsen.

Anerkjennelsen har vakt glede hos det tyske vinakademi (DWA):

– Sammen med alle tilhengerne av vinkulturen i Tyskland er vi enormt glade for denne utmerkelsen, sier Monika Reule, administrerende direktør i DWA.

Reule påpeker også at anerkjennelsen er med på å styrke den innsatsen som definerer og utvikler vinkulturen i landet.

– Tysk vin blir bedre og bedre for hver dag, men er fortsatt noe underkjent i visse kretser. UNESCO-hederen vil utvilsomt være med på å gi tysk vin den medvinden som dråpene fortjener. Det er en stor opplevelse å reise gjennom Tysklands vinregioner, både for å smake på vinen, men også for å nyte de pittoreske landområdene med vinranker så langt øyet kan se, sier Joelle Janz, turistsjef for Tysklands Nasjonale Turistkontor (DZT) i Norge.

Kvinne - vindruer - smak - Ingelheim am Rhein - Tyskland
Smaker på årets druer i Ingenheim am Rhein (Foto: Julia Nimke/© GNTB)

Fem tyske vinopplevelser og vinfakta

Saale-Unstrut er Europas nordligste vinområde. Den østtyske vinregionen har fått sitt navn etter de to elvene, Saale og Unstrut, som vinmarkene omringer. Mange av markene ligger på sydvendte skråninger ned mot elvene.

Det kjølige klimaet i nord merkes i vinens gode syre. Heldigvis er den årlige nedbørsmengden lav slik at smakskonstrentrasjonen er pen. Området preges av hvitvin, med Müller-Thurgau, Weissburgunder og Riesling som de vanligste sortene. Prisene er moderate, men vinene vanskelig å oppdrive utenfor Tyskland.

Les også: Vinsmaking langs landeveien

Verdens største samling av tysk vin

Den berømte vinkjelleren Bremen Ratskeller ligger under rådhuset i Bremen og huser verdens største samling av tysk vin. Da den ble oppført i 1405, ble tyske viner lagret og solgt her. Med sin 600 år lange historie er Bremen Ratskeller en av de eldste vinkjellerne i Tyskland. Her står også den eldste vintønnen i landet – en vin fra Rüdesheim, datert 1653 !

Bremen - Rådhus - Kommunal vinkjeller - Unesco
Verdens eldste vin befinner seg i vinkjelleren under Rådhuset i Bremen – også omtalt som “verdens største kommunale vinkjeller” (foto: ©otoerres)

Mosel: Tysklands eldste vinområde

Mosel er uten tvil Tysklands mest kjente vinområde og har i de senere årene blitt kjent for å levere vin av høyeste kvalitet. Det skyldes ikke minst stor interesse fra all verdens restauranter og vinhandlere som har vært engasjerte ambassadører. Mosel-regionen er verdens steileste vindyrkingsregion med omtrent 3 500 hektar vinmark i skråninger. Verdens bratteste vinmark Calmont ligger i Mosel.

Dyr vin smaker bedre?

Den gjennomsnittlige tysker betaler 2,38 euro per flaske vin. Forskere ved universitetet i Bonn har funnet ut at jo dyrere vinen er, desto bedre smaker den angivelig også. Dette til tross for at prisen ikke alltid har sammenheng med kvaliteten på vinen.

Årsaken er en enkel placeboeffekt: Vi er overbeviste om at en vin skal smake bedre hvis den koster mer. Særlig lekfolk uten særlig vinkjennskap orienterer seg ifølge forskerne etter prisen når de kjøper vin.

Vinmonarkiet Tyskland

De fleste kjenner til Tysklands kansler, men de færreste har nok hørt om Tysklands vindronning. Siden 1949 har en vindronning blitt valgt i september hvert år, på bakgrunn av hennes viten og kompetanse innen vin. I tillegg fungerer hun som en ambassadør for tysk vin og deltar på opptil 200 arrangementer i løpet av året, både innenlands og utenlands.

Den tyske vindronningen for 2020/2021 heter Eva Lanzerath og kommer fra Ahr. Hun har selskap fra de tyske vinprinsessene Anna-Maria Löffler fra Pfalz og Eva Müller fra Rheinhessen.

Nettsidene til det tyske vininstituttet finner du HER og til DWA – det tyske vinakademiet, HER

Les flere artikler om Ferielandet Tyskland HER og HER, samt om Reiselandet Tyskland HER og HER

Kommentarer