Neuschwanstein slott, Zwinger i Dresden med sin barokke byggekunst og sitt imponerende hagenalegg, eller Hohenzollern borg: Tysklands slott og borger er verdensberømte. Men det finnes også mange mindre kjente bygninger som er verdt et besøk. Totalt finnes det ca. 20.000 slott og borger å oppdage.

Den rundt 1000 år gamle Wartburg i Eisenach  (©otoerres)

Bückeburg slott, i delstaten Niedersachsen, ble bygget i renessanse-stil, og har stått uforandret siden. Den gylne salen innerst inne har en romhøyde på 9 meter og er utsmykket med fine utskjæringer i treverket. Mausoleet er slottets høydepunkt: her ser man en 500m2 stor gullkuppel med mosaikk, Europas største kuppel i sitt slag. Det tradisjonelle julemarkedet som arrangeres hvert år i perioden 24. november til  4. desember er en god anledning til å besøke slottet.

Nymphenburg slott i München er også et av de mer kjente slottene i Tyskland. Kombinasjonen av arkitektur og hagedesign har resultert i et helhetlig kunstverk. I slottets nordlige del ligger museet „menneske og natur“, som viser jordens og menneskenes historie.

Wartburg i Eisenach har vært en del av UNESCOs verdensarv siden 1999. Borgen er nesten 1000 år gammel, og har spilt en viktig rolle i historien. Det var her Martin Luther oversatte Bibelen til tysk, og satte i gang  reformasjonen.

Les også: Kampanjen for Reformasjonsjubileet går online

Les mer om Tysklands slott, parker og hageanlegg HER

Les mer om UNESCOs verdensarvliste HER og HER

Les flere saker om Tyskland HER 

Kommentarer