Regionale spesialiteter er en viktig del i Tysklands nye satsing som matdestinasjon. Den beste måten for turister å kunne smake de autentiske regionale matrettene i kombinasjon med lokalt produsert drikke er ved å besøke en rustikk kneipe, delta på en av de mange sesongbaserte festivalene eller følge en av de matrelaterte turistrutene.

Søtsaker på konditori i Tyskland (©otoerres)

Tysklands Turistkontor (DZT) vil fremheve regionale variasjoner som del av den internasjonale markedsføringskampanjen “kulinariske Tyskland”.

Karakteristiske smaker fra karakteristiske landskap

De forskjellige regionene i Tyskland er preget av sine unike landskap og kulturelle liv, som også er knyttet til de regionale rettene.

Eksempler er vingårdene langs Mosel- og Rhindalen, det biologisk mangfoldige beitet i Schleswig-Holstein hvor det produseres fortreffelig kjøtt og fantastiske oster eller frukthagene på Tysklands lavtliggende fjell.

Tyskland har flere tusen lokale bryggerier – fra Basel i syd til grensen mot Danmark i nord (©otoerres)

Les også: #EnjoyGermanFood: Fokus på kulinariske Tyskland i DZT sin markedskommunikasjon 2018

Den globale trenden mot mer bærekraft bidrar til økt popularitet for regional mat, nedarvet matkultur og matlagingsteknikker som har gått fra generasjon til generasjon.

Regionale retter er ofte basert på lokalt dyrkede matvarer, tradisjonelle matlagingsmetoder og et stort fokus på modenhet, kvalitet og å verne ressursene.

Noen eksempler på regionale spesialiteter:

Region Spesialitet
Baden
Württemberg
Maultaschen, pastaputer med kjøtt og spinat er en
spesialitet fra byen Stuttgart. Legenden sier at de ble
oppfunnet av munker som ikke ville leve uten kjøtt i
Lent-tiden og gjemte kjøttet i pastaen. Fra det fikk de
kallenavnet herrgottsb’schesserle’ (Svindler av den
allmektige)
Bayern Weisswurst-pølsen er laget av kalv og gris, smaksatt
med løk og fersk persille og en av de mest kjente
spesialiteter. Tradisjonelt blir den spist (eller bedre
sagt sugd ut av skinnet) i en tradisjonell Biergarten
og servert med søt sennep, den tyske «Bretzel» og øl
– før kl 12:00.
Berlin Lokale innbyggere er spesielt stolte av sin
currywurst som ble lansert allerede i 1930.
Konnopke’s Imbiss Takeaway på Schönhauser Allee
serverer denne retten med valg av 5 forskjellige
currysaucer, hver er sterkere enn den forrige.
Berlinere elsker den så mye, at de dedikerte et
museum til sin Currywurst!
Brandenburg Spreewald agurker er den mest kjente eksportretten
fra Spreewald-området. Det er en knasende type
sylteagurk i forskjellige smaksretninger, som for
eksempel sennep, hvitløk eller pepper. På den
260 km lange “Sylteagurk-sykkelruten” kan du følge
hele produksjonsprosessen.
Bremen I 1673 ble det første kaffehuset i et tysktalende land
åpnet i Bremen og byen har siden den dagen hatt en
lidenskap for det. Bremen er Tysklands hovedstad for
kaffehandel og tilbyr guidede turer i brenneriene.
Hamburg Hver søndag morgen samler både A-mennesker og
festglade som ennå ikke har lagt seg på Hamburgs
fiskemarked. Tradisjonen for fiskerull og rollmops
tidlig søndagsmorgen har bestått i mer enn 300 år og
like kjent er de høye skrikene fra torghandlerne.
Hessen Eplevin-cider er signaturdrikken fra Hessen-
regionen og er å finne i tradisjonelle ciderhus i og
rundt Frankfurt. Tradisjonelt servert i en blå
steingods pitcher med navnet bembel. Oftest er den
servert til fyldig mat som svinekoteletter, leverpølser
eller blodpølser med sauerkraut og rugbrød.
Mecklenburg
-Pommern
Tindved er en tornete busk som vokser i overflod på
kysten av Mecklenburg-Pommern. Den er rik på
vitaminer og mineraler, dens oransje bær blir brukt
til å lage alternative legemidler for hjernen, kroppen
og sjelen, i tillegg til oljer, juicer, te, likør, vin og
sminke. Besøkere til øyen Rügen kan se
innhøstingsprosessen på plantasjen.
Niedersachsen Innbyggerne i Niedersachsen har et langt
kjærlighetsfohold til grønnkål, som de spiser om
vinteren sammen med pinkel – en pølse laget av
havregryn, bacon og svinemage og er smaksatt med
løk og krydder. Disse grønne bladene er feiret av
venner og kollegaer på kohlfahrten (kålturer).
Nordrhein
-Westfalen
Nordrhein-Westfalen er hjemmet til et stort utvalg
av øl, som for eksempel Kölsch fra Köln, Altbier
fra nabobyen Düsseldorf og mange flere lokale
bryggerier – store og små. Mange bryggerier tilbyr
guidede turer eller øl-workshops for å få en innsikt
i den tidskrevende kunsten å brygge øl. Det store
ølbryggingsmuseet i Dortmund forklarer alt som må
vites om å brygge øl.
Rheinland
-Pfalz
Rheinland-Pfalz er Tysklands største vinprodusent.
Besøkende og lokale kan smake regionens viner i en
av de mange lokale tavernaer som dukker opp på
vingårdene om sommeren eller på en av de mange
vinfestivalene mellom midten av august til tidlig
oktober.
Saarland Dibbelabbes er en populær rett i Saarland: en rund
lefse laget av raspet potet, purre, bacon og krydder
kokt i en panne (dibbe i den lokale dialekten) og
servert med hjemmelaget eplesaus.
Sachsen En julefavoritt er Dresdens Christstollen. Det som
før var fastemat fra middelalderen har blitt til en rik
kake laget på surdeig og tørket frukt. Denne
delikatessen er laget etter en hemmelig
familieoppskrift i rundt 130 spesialiserte bakerier og
konditorier og har fått EU-beskyttet  geografisk status.
Den beste måten å nyte Christstollen er på Stollen
festival i tidligdesember eller på Dresdens Jule
Striezelmarkt.
Sachsen
-Anhalt
Harz-ost er høy på protein og lav på fett og er et bra
alternativ for de som er sportsfanatikere og
helsebevisste. I flere hundre år har lokale meierier
produsert disse små
hjulene av surmelksost fra kvark og karve.
I Sachsen-Anhalts lavtliggende fjell blir osten
tradisjonelt spist med brød og dip-sauser.
Schleswig
-Holstein
Schleswig-Holstein er hjemmet for mer enn 120
forskjellige typer ost med mesteparten håndlaget i
lokale meierier. Den tradisjonelle osteruten i
Schleswig-Holstein gir turister en rask tur gjennom
de forskjellige typene som blir tilbudt: mild eller
moden, myk eller hard, sur, salt, sterk, aromatisk
eller søt – alle laget på melk fra kyr, geiter
og sauer.
Thüringen Autentiske Thüringer klösse består av rå potet og
kokt potetmos som blir pakket rundt en kjerne av
friterte brødsmuler. Thüringer Klosswelt i
Heichelheim, nord for Weimar, er et museum
dedikert til potetkakene som viser hvordan de blir
lagetog tilbyr et utvalg av forskjellige
smakseksempler.

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og om Reiselandet Tyskland HER 

Kommentarer