Regionale spesialiteter er en viktig del i Tysklands nye satsing som matdestinasjon. Den beste måten for turister å kunne smake de autentiske regionale matrettene i kombinasjon med lokalt produsert drikke er ved å besøke en rustikk kneipe, delta på en av de mange sesongbaserte festivalene eller følge en av de matrelaterte turistrutene. I 2018 vil Tysklands Turistkontor (DZT) fremheve regionale variasjoner som del av den internasjonale markedsføringskampanjen ‘kulinariske Tyskland’.

Søtsaker på konditori i Tyskland (©otoerres)

Karakteristiske smaker fra karakteristiske landskap

De forskjellige regionene i Tyskland er preget av sine unike landskap og kulturelle liv, som også er knyttet til de regionale rettene. Eksempler er vingårdene langs Mosel- og Rhindalen, det biologisk mangfoldige beitet i Schleswig-Holstein hvor det produseres fortreffelig kjøtt og fantastiske oster eller frukthagene på Tysklands lavtliggende fjell.

Tyskland har flere tusen lokale bryggerier – fra Basel i syd til Danmark i nord (©otoerres)

Les også: #EnjoyGermanFood: Fokus på kulinariske Tyskland i DZT sin markedskommunikasjon 2018

Den globale trenden mot mer bærekraft bidrar til økt popularitet for regional mat, nedarvet matkultur og matlagingsteknikker som har gått fra generasjon til generasjon. Regionale retter er ofte basert på lokalt dyrkede matvarer, tradisjonelle matlagingsmetoder og et stort fokus på modenhet, kvalitet og å verne ressursene.

Noen eksempler på regionale spesialiteter:

Region Spesialitet
Baden Württemberg Maultaschen, pastaputer med kjøtt og spinat er en spesialitet fra byen Stuttgart. Legenden sier at de ble oppfunnet
av munker som ikke ville leve uten kjøtt i Lent-tiden og gjemte kjøttet i pastaen.
Fra det fikk de kallenavnet ‘herrgottsb’schesserle’  (Svindler av den allmektige)
Bayern Weisswurst-pølsen er laget av kalv og gris, smaksatt med løk og fersk persille og en av de mest kjente spesialiteter.
Tradisjonelt blir den spist (eller bedre sagt sugd utav skinnet) i en tradisjonell Biergarten og servert med søt sennep,
den tyske «Bretzel» og øl – før kl 12:00.
Berlin Lokale innbyggere er spesielt stolte av sin currywurst som ble etablert allerede i 1930. På Konnopke’s Imbiss Takeaway
på Schönhauser Allee serveres denne retten med valg av 5 forskjellige currysaucer, hver er sterkere enn den forrige. Berlinere
elsker den så mye, at de dedikerte et museum til sin Currywurst!
Brandenburg Spreewald agurker er den mest kjente eksportretten fra Spreewald-området. Det er en knasende type sylteagurk i
forskjellige smaksretninger, som for eksempel sennep, hvitløk eller pepper. På den 260 km lange “Sylteagurk”
sykkelrute kan du følge hele produksjonsprosessen.
Bremen I 1673 ble det første kaffehuset i et tysktalende land åpnet i Bremen og byen har siden den dagen hatt en lidenskap for det.
Bremen er Tysklands hovedstad for kaffehandel og tilbyr guidede turer i brenneriene.
Hamburg Hver søndag morgen samler både A-mennesker og festglade som ennå ikke har lagt seg på Hamburgs fiskemarked.
Tradisjonen for fiskerull og rollmops tidlig søndagsmorgen har bestått i mer enn 300 år og like kjent er de høye
skrikene fra torghandlerne.
Hessen Eplevin-cider er signaturdrikken fra Hessen-regionen og er å finne i tradisjonelle ciderhus i og rundt Frankfurt. Tradisjonelt
servert i en blå steingods pitcher med navnet bembel. Oftest er den servert til fyldig mat som svinekoteletter, leverpølser eller
blodpølser med sauerkraut og rugbrød.
Mecklenburg-Pommern Tindved er en tornete busk som vokser i overflod på kysten av Mecklenburg-Pommern. Den er rik på vitaminer og mineraler,
dens oransje bær blir brukt til å lage alternative legemidler for hjernen, kroppen og sjelen, i tillegg til oljer, juicer, te, likør,
vin og sminke. Besøkere til øyen Rügen kan se innhøstingsprosessen på plantasjen.
Niedersachsen Innbyggerne i Niedersachsen har et langt kjærlighetsfohold til grønnkål, som de spiser om vinteren sammen med pinkel
– en pølse laget av havregryn, bacon og svinemage og er smaksatt med løk og krydder. Disse grønne bladene er feiret av
venner og kollegaer på kohlfahrten (kålturer).
Nordrhein-Westfalen Nordrhein-Westfalen er hjemmet til et stort utvalg av øl, som for eksempel Kölsch fra Köln, Altbier fra nabobyen
Düsseldorf og mange flere lokale bryggerier – store og små. Mange bryggerier tilbyr guidede turer eller øl-workshops
for å få en innsikt i den tidskrevende kunsten å brygge øl. Det store ølbryggingsmuseet i Dortmund forklarer alt som
må vites om å brygge øl.
Rheinland-Pfalz Rheinland-Pfalz er Tysklands største vinprodusent. Besøkende og lokale kan smake regionens viner i en av mange
lokale tavernaer som dukker opp på vingårdene om sommeren eller på en av de mange vinfestivalene mellom midten
av august til tidlig oktober.
Saarland Dibbelabbes er en populær rett i Saarland: en rund lefse laget av raspet potet, purre, bacon og krydder kokt i en panne
(dibbe i den lokale dialekten) og servert med hjemmelaget eplesaus.
Sachsen En julefavoritt er Dresdens ChriststollenDet som før var fastemat fra middelalderen har blitt til en rik kake laget på
surdeig og tørket frukt. Denne delikatessen er laget etter en hemmelig familieoppskrift i rundt 130 spesialiserte bakerier
og konditorier og har fått EU-beskyttet geografisk status. Den beste måten å nyte Christstollen er på Stollen festival i tidlig
desember eller på Dresdens Jule Striezelmarkt.
Sachsen-Anhalt Harz-ost er høy på protein og lav på fett og er et bra alternativ for de som er sportsfanatikere og helsebevisste. I flere
hundre år har lokale meierier produsert disse små hjulene av surmelksost fra kvark og karve. I Sachsen-Anhalts
lavtliggende fjell blir osten tradisjonelt spist med brød og dip-sauser.
Schleswig-Holstein Schleswig-Holstein er hjemmet for mer enn 120 forskjellige typer ost med mesteparten håndlaget i lokale meieri.
Den tradisjonelle osteruten i Schleswig-Holstein gir turister en rask tur gjennom de forskjellige typene som blir tilbudt:
mild eller moden, myk eller hard, sur, salt, sterk, aromatisk eller søt – alle laget på melk fra kyr, geiter og sauer.
Thüringen Autentiske Thüringer klösse består av rå potet og kokt potetmos som blir pakket rundt en kjerne av friterte brødsmuler.
Thüringer Klosswelt i Heichelheim, nord for Weimar, er et museum dedikert til potetkakene som viser hvordan de blir laget
og tilbyr et utvalg av forskjellige smakseksempler.

Les flere nyheter om Ferielandet Tyskland HER og om Reiselandet Tyskland HER 

Kommentarer