Reisende med flyselskapet Norwegian bidrar til en mer omsetning i norsk næringsliv på mer enn 13,6 milliarder kroner. De reisendes forbruk skaper dermed grunnlag for 17.000 arbeidsplasser i hele landet, primært på hoteller restauranter og turistattraksjoner, samt i butikker. Det er hovedkonklusjonene i en ny rapport fra Menon Economics. – Rapporten fra Menon viser at de som flyr med Norwegian til Norge bidrar til å holde hjulene i gang i norsk turistnæring og i økonomien generelt, helt i tråd med regjerningens satsning på turisme, sier Bjørn Kjos i Norwegian.

Bjørn Kjos, tidligere konsernsjef i Norwegian  (Foto: Kristoffer Sandven)

Potensialet for verdiskaping er derimot mye større, ifølge Menon Economics. Dersom Norwegian får tilgang til den såkalte «Sibir-korridoren» på vei fra Norge til Sør-Øst Asia, vil ytterligere 18 000 arbeidsplasser kunne bli skapt.

– Det er veldig gledelig å se nye tall på hvor mye våre reisende per i dag legger igjen av verdier for Norge. Vi vet også at potensialet for verdiskaping er enda høyere enn dette. Med 214 fly i bestilling er Norwegian opptatt av å kunne tilby nye ruter, også til og fra Norge. Hadde Norwegian hatt overflygningsrettigheter og samme markedstilgang som våre konkurrenter til land i Asia som for eksempel Kina og Japan, kunne vi gitt Norge mange nye interkontinentale direkteruter. For Norge ville det betydd enda flere arbeidsplasser og økt verdiskaping, sier  Bjørn Kjos.

Skaper verdi i hele Norge

Med utenlandske direkteflygninger til Oslo, Stavanger, Bergen, Ålesund, Molde, Trondheim, Bodø, Evenes og Tromsø, skaper Norwegians reisende stor verdi i hele landet. I tillegg bidrar Norwegians rutenett innad i Norge til at reisende enkelt kan besøke flere spennende reisemål enkelt og til en lav pris.

Utenlandske reisende med Norwegian sysselsetter flest folk i reiselivsnæringen i Oslo (5.790) og Hordaland (2.199). I Oslo er verdiskapingen 3,6 milliarder kroner, mens den er på 1,4 milliarder kroner i Hordaland. Også i Rogaland, Buskerud og Oppland bidrar de til å opprettholde mange arbeidsplasser og sikre god verdiskaping.

Det er derimot i Nord-Norge og på Vestlandet Norwegians flygninger har størst relativ betydning for næringslivet. Reiselivet utgjør her en større del av verdiskaping enn hva det gjør i andre regioner.

Stor økning i antall amerikanske besøkende

Siden Norwegian startet transatlantiske flygninger i 2013, har et økende antall amerikanere valgt å besøke Norge. I 2013 fløy Norwegian 9.000 amerikanere til Norge, mens i 2017 var tallet 95.000. Det viser at tilgjengelighet og lav pris er avgjørende for å tiltrekke seg nye reisende til Norge. Dette er dessuten en viktig målgruppe, for ifølge Innovasjon Norges turistundersøkelser oppholder de seg lengre og bruker mer penger under sitt besøk i landet.

Flere nyheter om Norwegian finner du HER – Flere B2B nyheter finder du HER og HER

Kommentarer