Icelandair feirer 30-årsjubileet for National Beer Day på Island, ved å dele unike ølopplevelser for de besøkende. Ansatte i flyselskapet med lidenskap for øl og andre som brygger øl, gir perfekt innside-info om lokal kunnskap om de siste 30 år med islandsk ølkultur.

Icelandair har lansert sitt eget øl: Snæbjört (bildekilde: icelandair)

En folkeavstemning i 1908 endte opp med et forbud mot alle alkoholholdige drikker. Forbudet trådte i kraft 1. januar 1915. Et tiår senere, ble rødvin legalisert, etterfulgt av sprit i 1930-årene. Men øl var fortsatt forbudt.

Forbudet har sin opprinnelse fra deres oppfatning om at øl var spesielt fristende for ungdom. Så kom ’70-årene, og islendingene reiste mer og kunne nyte øl i utlandet. Dette førte til et økende krav på 1980-tallet for en opphevelse av forbudet.

Den 1. mars 1989 ble forbudet opphevet, og 74 års øltørke var over. Siden da har islendingene feiret National Beer Day 1. mars hvert år.

Sommeren 2018 lanserte Icelandair et eget Boeing 737 MAX øl som ble brygget av Boyne Brewhouse i Irland (bildekilde: icelandair)

Island har siden fått en god og levende ølkultur. Det har vært en stor oppblomstring av mikrobryggerier over hele landet som promoterer islandske ales. For å feire 30-års jubileet har flyselskapet Icelandair forsøkt å gi de reisende en guide til det islandske bryggerilandskapet med tips fra sine egne ansatte:

Prøv øl fra et geotermisk bryggeri

– Island har noen gode bryggerier, men det er en som henter energi fra geotermisk varme. Kjør til Reykjadalur og gå opp til de varme kildene med et par gode øl og ta et bad i det varme vannet. Etterpå besøker du Ölverk i Hveragerði, og kos deg med noen smaksprøver av deres øl fra det geotermiske bryggeriet og deilig pizza fra vedovn, sier Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair (Ásgeir brygger også sitt eget øl)

Les også: Icelandair med eget transatlantisk øl(juni 2018)

Nyt sesongens øl – brygget av en islending

– Når du besøker Island, er det to øl som du må smake — begge befinner seg i hver sin ende av skalaen, men er allikevel en opplevelse for smaksløkene. Den ene er et sommerbrygg fra Einstök som heter Arctic Berry Ale med aðalbláber (blåbær) som er utrolig forfriskende og passer perfekt etter en strandvolleyballkamp med vennene dine i midnattssolen. Den andre er for de kaldere dagene mot jul og kommer fra Bruggsmiðjan Kaldi. Det kalles bare Jóla Kaldi, et rødlig karamellager. Det er et flott øl å nyte i godt selskap, sier Huginn Ragnarsson: Business Intelligence Specialist, Icelandair

Øl i en av de mange varme kildene på Island (bildekilde: icelandair)

Finn den «nye» IPA

– Med den voksende ølkulturen på Island, er det ingen bryggerier som er bedre enn Malbygg-bryggeriet. De gjør som gjør store ting om dagen. De har forandret IPA-standarden på Island ved å tilby superfriske IPAer og surøl. De har ikke et eget tapperom ennå, men deres øl finnes i flere barer på Island og i vinbutikker. Det er uten tvil et must-have øl mens du besøker Island, sier Jón Skafti Kristjánsson: Markedsdirektør, Icelandair

Nyt en islandsk stout

– Sampling av noen av Islands fineste craft-beers er et must når du er på besøk. Mens smak varierer fra person til person, er det definitivt noen som skiller seg ut for smaksløkene. Hvis du er en stout-person, så er Borg Brugghús imperial stouts å anbefale, Surtur er et godt eksempel på tønnemodnet godhet. I tillegg er Malbyggl bryggeri sitt Kisi (Norsk: Katt) en saftig og smakfull New England Pale Ale med Mosaic, Simcoe og Citra humle, sier Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair

Slapp av i et ølbad

– Hvis du vil prøve noe annerledes, finnes det et ølbad på Nord-Island nær Akureyri hvor du kan ligge i badekar i 25 minutter, fylt med øl, vann, humle og gjær. Deretter går du inn i et avslapningsrom i ytterligere 25 minutter. Denne behandlingen skal være både rensende for huden og ha en positiv effekt på helsen din, sier Jón Skafti Kristjánsson: Markedsdirektør, Icelandair

Les også: Icelandair flagger for Islands 100 års selvstendighet (juni 2018)

De beste barene i Reykjavík

Det finnes en rekke barer hvor man kan nyte øl på Island takket være alle mikrobryggeriene. Skúli Craftbar er et behagelig sted å slappe av og drikke øl med venner, med sine 14 øl på kran og som arrangerer regelmessige øl-events. Micro Bar var vel først ute med å være den første virkelige ølbaren i Reykjavík. De har et godt lokalt utvalg og tilbyr også øl fra bryggeriet Gæðing.” – Et utvalg fra Jón Skafti Kristjánsson: Markedsdirektør, Icelandair & Ásgeir Einarsson: Digital Business Development, Icelandair

Icelandair har sluttet seg til det stadig voksende øl-landskapet på Island – helt siden forbudet ble opphevet for 30 år siden.

Flyselskapet lanserte nylig sitt eget øl: Snæbjört, inspirert av islandsk vinterlys og som gir passasjerer en unik sjanse til å være med på 30-årsjubileet i år. Pale Alen har fått navnet etter gløden fra den islandske snøen.

Icelandair har tidligere lansert en limited edition øl, 737 MAX IPA, som flyselskapet brygget for å feire lanseringen av selskapets nye Boeing 737 MAX 8.

Finn ut mer om Snæbjört pale ale på Icelandairs nettsider HER

Flere saker om Icelandair finner du HER 

Kommentarer