Når vi om noen måneder igjen begynner å lengte etter nye opplevelser og er klare for å reise igjen, vil reisepreferansene våre sannsynligvis ha endret seg – og favorittstedene våre er kanskje ikke så attraktive lenger: Mange vil nok prøve å unngå store forsamlinger og storbyer og heller se etter natur og mindre reisemål. I den forbindelse er det nærliggende å se nærmere på The Great American West, som dekker statene Idaho, Montana, Wyoming, Nord-Dakota og Sør-Dakota.

Garnet Ghost Town - Montana -The Great American West -USA
Garnet Ghost Town (pressebilde: visitmt.com/related.dk)

Området er på samme størrelse som Norge, Sverige, Danmark og Finland til sammen, men det er bare fem millioner innbyggere der – samt vidstrakte landskap og store opplevelser.

Byene er små og autentiske og oser av ekte western-stemning. Samtidig er naturen unik med varme kilder og geysirer, fantastisk dyreliv og allslags friluftsliv å velge mellom. Blant regionens mest kjente ansikter er de fire steinpresidentene som troner høyt over tretoppene i Mount Rushmore – og områdets mest minneverdige naturopplevelser får man i ikoniske Yellowstone nasjonalpark.

Men The Great American West har mye mer på lager. Her noe nye tips for unike opplevelser i de fem delstatene.

Nord-Dakota

Pitchfork Steak Fondue i pittoreske Medora

I det vestlige Nord-Dakota, ved inngangen til Theodore Roosevelt National Park, ligger den sjarmerende westernbyen Medora – med 112 stolte innbyggere. Den lille byen er som hentet rett fra en westernfilm, med både postkontor, butikker, et hotell og et par barer.

Badlands - Medora - Nord-Dakota - The Great American West - USA
Badlands nær byen Medora i Nord-Dakota (Foto: North Dakota Tourism)

I tillegg til kort avstand til Theodore Roosevelt National Park og de ville hestene der, er Medora spesielt kjent for sitt amfiteater og Medora Musical, som vises om sommeren. Det lages en ny oppsetning hvert år, og temaet er alltid hentet fra den lokale westernkulturen. Det utendørs amfiteateret ligger litt oppe i høyden rett utenfor byen.

Her serveres det også en spesiell fondue kalt Pitchfork Steak Fondue – en ekte amerikansk opplevelse. Her bruker kokkene høygafler som spyd. Hver høygaffel har plass til 10 biffer som frityrstekes i store tønner med olje. Biffene serveres med bakte poteter, salat og frukt – og selvfølgelig utendørs og med utsikt over naturen rundt Medora og amfiteateret. Les mer HER

Sør-Dakota

Deadwood- No Rules, No Regrets since 1876

På grunn av de store gullfunnene under gullfeberen på 1800-tallet søkte alle slags lykkejegere til den da heller usiviliserte byen Deadwood i Black Hills i Sør-Dakota.

Deadwood - Sør-Dakota - The Great American West - USA
Deadwood i Sør-Dakota (Foto: South Dakota Tourism/Related.dk)

Byen, som ble grunnlagt i 1876, ble dermed en turbulent møteplass for lovløse og de som arbeidet for å opprettholde lov og orden.

Det finnes mange historier om byen og dens innbyggere, og flere er blitt til TV-serier og filmer, sist i 2019. I dag kan du fremdeles møte noen av byens legender som spiller terninger på et av byens mange kasinoer. Om sommeren kan du oppleve «shootings», eller «skuddvekslinger», i gatene. Dette er skuespill der noen av byens skyteglade kjemper mot hverandre på åpen gate.

Mount Rushmore - Sør-Dakota - The Great American West - USA
De tidligere presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Teddy Roosevelt og Abraham Lincoln i Mount Rushmore (Foto: South Dakota Tourism/Related.dk)

Deadwood er et opplagt stoppested når du besøker naturområdet Black Hills, og byen kan kombineres med et besøk i Mount Rushmore og Devils Tower – for bare å nevne noen av områdets opplevelser. Les mer HER

Montana

Overnat i en af Montanas spøkelsesbyer

I andre halvdel av 1800-tallet ble det funnet gull mange steder i Amerika – også i Montana. Tusenvis av gullgravere satte kursen mot de vestlige områdene av staten for å lete i åsene etter det gylne metallet. Så snart gullet var funnet, forlot gullgraverne byene og lokalsamfunnene som hadde vokst frem der.

Garnet Ghost Town - Montana -The Great American West -USA
Garnet Ghost Town i Montana (pressebilde: visitmt.com/related.dk)

Mange av stedene eksisterer den dag i dag og består bare av tomme, falleferdige hus og bygninger. Noen av dem blir godt besøkt av turister og har til og med sitt eget «visitor center», som tilbyr omvisninger.

En ting er å besøke en spøkelsesby i dagslys, noe annet er å tilbringe natten der …

En forlatt, men godt bevart spøkelsesby er Garnet Ghost Town. I sommermånedene kan man komme seg hit med bil, mens man om vinteren bare kan nå byen med snøscooter, ski eller truger. Hvis du vil ha en skikkelig gyser av en opplevelse, kan du overnatte i en av de to hyttene der (også om vinteren) – hvis du våger, så klart.

De autentiske hyttene har åpen peis, og det er ikke innlagt vann. Likevel er overnatting i hyttene så populært at det trekkes lodd om hvem som skal få bestille dem.

Les mer om Montanas spøkelsesbyer HER

Butte - Montana - The Great American West - USA
Butte i Montana (pressebilde: visitmt.com/related.dk)

Idaho

Utforsk Idahos vingårder

Med all respekt for spøkelsesbyer og adrenalinkick: Det hender man bare ønsker å nyte et godt glass vin i rolige omgivelser. Og finnes det bedre steder for det enn på en tradisjonell vingård, omgitt av vinmarker?

Tro det eller ei, men i det vestlige Idaho – ellers mest kjent for potetdyrking – er det hele 15 vingårder og -produsenter i den vakre dalen ved Snake River. Sammen kaller de seg for Sunnyslope Wine Trail, og samarbeidet gjør det enkelt å besøke de forskjellige vingårdene, enten du kjører på egen hånd eller velger å bestille en guidet tur til noen av gårdene. Du kan også sykle rundt i området, noe som kan være en fint avbrekk hvis man har kjørt mye bil på turen.

Bruneau Dunes - Idaho - The Great American West -USA
Bruneau Dunes i Idaho (Foto: Idaho Tourism)

Den frodige vinregionen Snake River Valley ligger bare 30 minutter fra Idahos hovedstad Boise. Til tross for sine prisbelønte viner er området fortsatt et relativt ukjent reisemål for vinglade. Den 30 km lange Sunnyslope Wine Trail begynner i byen Caldwell. Langs ruten er det muligheter for vinsmaking, god mat og overnatting.

Du finner mer informasjon på turistrådets hjemmeside.

Wyoming

Det ville vesten og spektakulære naturopplevelser

Målt i areal er Wyoming i det nordvestlige USA en av landets største delstater, men målt i antallet innbyggere er delstaten den minste. Wyoming er synonymt med cowboykultur og Det ville vesten. I tillegg er delstaten kjent for sin makeløse natur, som blant annet kan oppleves i noen av de mange nasjonalparkene.

Cowboy til hest i Wyoming (Foto: Andy Austin/The Wyoming Office of Tourism)

Her finner du for eksempel en av de mest kjente nasjonalparkene i USA, som er på manges «bucket list», nemlig Yellowstone National Park. Yellowstone strekker seg over tre delstater, men hele 96 prosent hører til Wyoming. En prosent ligger i Idaho og tre prosent i Montana.

Yellowstone var den første nasjonalparken som ble opprettet i USA, og her er det flere geysirer i samme område enn på noen andre steder i verden.

Yellowstone - Nasjonalpark - Wyoming - Rhe Great American West - USA
Geysir i Yellowstone nasjonalpark i Wyoming (Foto: Wyoming Office of Tourism)

Yellowstone har også flere vakre fjellområder, en imponerende kløft og et rikt dyreliv. Her bor det for eksempel ville bjørner, ulver og bisonokser. Nasjonalparken kan både utforskes til fots, på sykkel og i bil. Du finner mer informasjon om Yellowstone HER.

Gratis reiseguide

Du kan laste ned en gratis digital reiseguide til regionen HER

Flere saker om Idaho, Montana, Nord-Dakota, Sør-Dakota og Wyoming finner du HERHERHERHER og HER

Kommentarer