Er du en av dem som har sittet klistret til skjermen mens du vekselvis har trukket på smilebåndet, grått, fått vondt i magen og holdt pusten av spenning over Mariannes og Connells kompliserte kjærlighetsforhold? Da bør du få med deg disse populære stedene neste gang du besøker Irland – uansett om du setter kursen mot hovedstaden eller vestkysten.

Campus - Trinity College - Dublin - Irland
Trinity College i Dublin (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Det nevnte paret er de unge hovedpersonene i NRKs nye serie Normal People, der handlingen først og fremst er lagt til den irske hovedstaden. Den populære serien er basert på boken med samme navn av den unge irske forfatteren Sally Rooney.

Streedagh Beach - Strand - Sligo - Irland
Streedagh Beach nær Sligo i det vestlige Irland (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

De tolv episodene er filmet i 2019 rundt Sligo og den ikoniske kystruten Wild Atlantic Way på vestkysten – og i Dublin på østkysten. Spesielt det historiske Trinity College i Dublin, der karakterene Marianne og Connell studerer, spiller en stor rolle i serien.

Les mer om Wild Atlantic Way HER og om Dublin HER

Ha'Penny Bridge - Liffey - Dublin - Irland
Ha’Penny Bridge over elven Liffey ble bygget i 1816 (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Trinity College er også hjemsted for det verdensberømte middelaldermanuskriptet Kellsboken. I tillegg har flere irske forfattere studert på Trinity, noe som også er tilfelle både for seriens regissør Lenny Abrahamson, bokens forfatter Sally Rooney og skuespilleren Paul Mescal, som spiller Connell.

Normal People - First Look - TV-serie - BBC- NRK - Irland
Connell (Paul Mescal), Marianne (Daisy Edgar Jones) (©Element Pictures/Enda Bowe – Fotograf: Enda Bowe)

På Trinity kan du prøve å stikke innom Berkeley-biblioteket, der Connell både studerer og har deltidsjobb, og forelesningssalen Robert Emmet Theatre, der begge hører på foredrag. Eksamenen i femte episode er filmet i Trinity College Public Theatre.

Les mer om Trinity College i Dublin HER

Generelt er Dublin, som er blitt utnevnt til en såkalt litteraturby av UNESCO, enhver bokorms drøm – ettersom mange verdensberømte forfattere har holdt til i byen.

Coffee in Dublin - serveringsteder - Irland
Fra Dublin (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Hvis du leter spesielt etter steder der Connell og Marianne har vært, kan du for eksempel besøke puben Blackbird på Rathmines Road Lower, der paret spiller biljard i femte episode. Du kan også se Mariannes leilighet fra utsiden i Wellington Road (antagelig nummer 79) i bohemområdet Ballsbridge.

Dame Street - Regent House - Dublin - Irland
Utsikt fra Regent House i Dame Street (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Facebooksiden til Blackbird Pub finner du HER

I Sligo på den irske vestkysten – kjent for sin barske natur – er flere scener blitt tatt opp på Streedagh Beach og i nærheten av fjellet Ben Bulben. Her kan du også besøke baren som paret besøker på nyttårsaften: Brennan’s Bar. Og selv om Mariannes barndomshjem i serien ligger i Sligo, er selve huset faktisk bare en halvtime fra Dublin – i Enniskerry i Wicklow.

Ben Bulben - Binn Ghulbain - Fjell - Sligo fylke - Irland
Det vel 500 meter høye platåfjellet Ben Bulben (Binn Ghulbain på irsk) er Irlands svar på Taffelberget utenfor Cape Town (pressebilde: tourismireland.com/related.dk)

Les mer om Sligo HER, om fjellet Ben Bulben (irsk:  Binn Ghulbain) HER, om Streedagh Beach HER, om Enniskerry HER og Facebooksidene til Brennan`s Bar finner du HER

Praktisk informasjon om serien

Normal People er produsert av BBC og Hulu. Her hjemme kan du se serien på NRK. Det er 12 episoder i den første sesongen.

Les mer om TV-serien Normal People HER og om Irland HER

Les også: Rekordmange irske restauranter med i Michelin-guiden 2020Galway kåret til en av de beste byene å besøke i 2020

Flere saker om Irland finner du HER

Normal people - Sligo - Connell (Paul Mescal), Marianne (Daisy Edgar Jones) - TV-serie - Irland
Connell (Paul Mescal), Marianne (Daisy Edgar Jones) (Bildekilder: BBC/©Element Pictures/Hulu/Photographer Enda Bowe)

Kommentarer