Kreta er et yndet feriemål for nordmenn. Mange velger å dra dit på charterferie, og nyte de fristende strendene på øya. Men skal du virkelig få med deg alt Kreta har å by på bør du velge leiebil. Her viser vi deg litt av det du kan oppleve på en rundtur på øya.

Palass - Knossos - Kreta - Minoan kultur - Hellas - Middelhavet - Leading Web Solutions
Palass fra bronsealderen: Få med deg et besøk til fascinerende Knossos når du ferierer på Kreta. (Foto: Istockphoto)
Sol og kultur

Turisme er viktig for Kreta. Vanligvis tar de imot rundt to millioner feriegjester hvert år. Grunnen til det er at øya har en fascinerende blanding av flotte strender, behagelig klima, variert landskap og spennende kulturhistorie.

Du kan bruke noen dager på stranda, ta fotturer eller sykkelturer i flotte fjell og besøke palass fra før storhetstiden på det greske fastlandet.

Start på nordsiden

Kreta er den femte største øya i Middelhavet, og den største av de greske øyene. Den ligger også lengre sør enn de andre øyene i Hellas.

Øya er tettest befolket langs nordkysten, hvor de største byene er lokalisert, inkludert hovedstaden Heraklion. Rett utenfor byen ligger øyas hovedflyplass, Heraklion International Airport (HER). Det kan være et bra utgangspunkt for en bilferie. I ankomsthallen der finner du en rekke utleiefirmaer, som Avis, Europcar, Hertz og Sixt. Hvis du forhåndsbestiller en bil fra et av firmaene der kan du raskt komme deg avgårde på en drømmeferie. 

Chania ligger mot vest på nordsiden av øya, og er den nest største byen. Andre større byer er Réthymnon, Ierapetra, Agio Nikolaos og Sitia.

Sørsidens hovedsete

Ierapetra er den eneste større byen på sørsiden av øya. Byen har en lang og spennende historie tilbake til minoisk tid. I middelalderen var byen en periode styrt fra Venezia, og det står fortsatt en venetiansk borg ved havnen der. Det finnes også et hus hvor Napoleon bodde etter krigføring i Egypt.

Det sies også at byen i perioder var styrt av pirater, som herjet i Middelhavet ut fra Iraklion.

Knossos

Med leiebil kan du lett komme deg til Knossos, som ligger inne på øya, i nærheten av Heraklion. Det er det viktigste arkeologiske stedet på Kreta, med et palass fra den minoiske kulturen. Den  minoiske perioden på Kreta varte i bronsealderen, fra om lag 2600 f.Kr. til 1600 f.Kr.

Palasset er delvis bygget opp igjen. Det gjør det lettere for besøkende å forestille seg hvordan det var opprinnelig, selv om det er en praksis som ikke lenger er vanlig innenfor arkeologi. Det ble oppdaget allerede i 1878 av greske Minos Kalokairinos. I 1900 ble det kjøpt av en velstående engelskmann, som stod for mye av utgravingene der.

Både palasset og landskapet er fascinerende og vel verdt et besøk.

Grotter og strender

Kreta har rik tilgang på overnattingssteder, fra flotte hotellanlegg til mindre, familiedrevne hoteller og pensjonater. Du finner helt sikker noe som passer deg og ditt reisefølge.

Kreta har mange flotte strender. Dessuten er ofte bølgene i “passe størrelse” til bading, men det er alltid viktig å følge med på lokale varsler om sjø og strømmer. Noen steder kan du være så heldig å finne en strand med spennende grotter, og elver med klart kildevann som kommer helt oppe fra fjellene. Da kan du bade i det varme, salte havet, og skylle av deg i forfriskende fjellvann etterpå.

Kreta har en lang historie, fra førhistorisk, minoisk, gresk, romersk og venetiansk tid. Så hvis du reiser sammen med familien kan både de kulturinteresserte og badeglade boltre seg like mye. Du kan lese deg opp om stedets historie på Wikipedia.

Leiebil på Kreta

Som til de fleste steder så lønner det seg å bestille leiebil på forhånd. Da er du sikker på at du får den bilen du ønsker, og du får den beste prisen.

På nettsiden Leiebilguiden.no kan du lese flere tips om ferie med leiebil på Kreta, samt om hva øya har å by på. Der kan du også søke mellom en rekke store og små leiebilfirmaer, slik at du kan være trygg på å få den best mulige avtalen. 

Alle prisene du finner der inkluderer alle forsikringer som er nødvendige på Kreta, samt ubegrenset kjørelengde.

Så da er det bare å ta en omvei hver gang du får øye på enda en flott vik med nydelig strand og spennende grotter.

Flere relaterte saker finner du HER og HER

Kommentarer