Med mer enn 2000 km med veier og stier, fordelt på 16 ruter, er Mallorca et ideelt sted å utforske på sykkel, enten du er amatør eller profesjonell.

Sykkel - Mallorca - Balearene - Middelhavet - Spania
Sykkelutfordringer i terrenget på Mallorca (fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Mallorca er et åpenbart reisemål for sykkelelskere – på grunn av de mange fjellene, det behagelige middelhavsklimaet og veldig god infrastruktur for syklister.

For å finne de beste rutene kan du se på turistrådets offisielle oversikt over sykkelruter, «Plan de Vías Ciclistas» (PVCM), som kategoriserer veier og stier som enten ikke-anbefalte ruter, egnede ruter eller foretrukne ruter basert på rutens grad av sikkerhet og trafikk.

Sykkel - Mallorca - Balearene - Middelhavet - Spania
Syklister på lang, lang rekke i det Mallorquinske landskapet (Bilde: CyklingPhotography)

Basert på denne kategoriseringen er det utarbeidet til sammen 16 forskjellige sykkelruteforslag med ulik vanskelighetsgrad når det gjelder både avstand og terreng. Rutene dekker hele øya og omfatter flere kjente severdigheter, historiske bygninger, lokale byer samt Tramuntana-fjellene.

Les mer om sykling på Mallorca HER (ekstern lenke)

Spektakulær utsikt og fascinerende naturfenomen

Ruten Formentor Lighthouse (A2) har fått vanskelighetsgraden «middels». Ruten starter i byen Alcudia og går derfra til den lille byen Puerto de Pollença, som ligger ved siden av Pollença-bukten og nær naturreservatet s’Albufereta. Fra havnen går turen til den spektakulære utsikten ved Formentor fyr.

Herfra kan du fortsette langs en sti til den historiske byen Campanet, hvor du bl.a. kan se det fascinerende naturfenomenet Ses Fonts Ufanes, Campanet Caves og Sant Miquel Oratorio.

Sykkel - Mallorca - Balearene - Middelhavet - Spania
Sykling ved den gamle byen Deia på nordkysten av Mallorca (fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

En av Europas høyeste stigninger

Ruten Sa Calobra (A4) er klassifisert som en veldig vanskelig rute og er derfor kun egnet for erfarne syklister. Ruten er kjent for å ha en av Europas høyeste stigninger og er for mange sykkelentusiaster en avgjørende grunn til å besøke Mallorca.

Ruten starter i Alcudia, og etter byen Pollença starter oppstigningen langs den første fjellovergangen, Coll de Femenia. Deretter fortsetter ruten gjennom Escorca og Coll de Cals Reis før den går ned til havnen i Sa Calobra, som ligger ved siden av naturmonumentet Torrent de Pareis.

Kystvei med arkitektur og puls

Med lav vanskelighetsgrad er Andratx (C1) den mest tilgjengelige ruten. Ruten forbinder kysten i Calviá kommune med forskjellige landsbyer, hvor man spesielt kan se frem til å se s’Arracó og dens moderne arkitektur, samt landsbyene Calvià og Capdellà med eksempler på mer tradisjonell arkitektur.

Ruten går primært langs kysten, slik at du underveis også kan nyte noen av øyas livlige turistområder, som for eksempel havnen i Port d’Andratx, Peguera og Santa Ponça.

Les mer om sykling i Calviá HER

Sykkel - Mallorca - Balearene - Middelhavet - Spania
Det arrangeres mange sykkelritt på Mallorca – spesielt om våren. Mange store internasjonale sykkelklubber og landslag (også skandinaviske) legger sin årlige sesongoppkjøring til den spanske ferieøya (Bilde: CyklingPhotography)

Forbi klostre og huler

Langs Son Carrió-ruten (M3), som har høy vanskelighetsgrad, kan du oppleve to av de mest ikoniske utsiktspunktene på øya, nemlig Betlem-klostret i Artà og Sant Salvador-klostret i Felanitx. Begge ligger i Llevant-fjellene.

Ruten går fra Cala Millor gjennom landsbyene Son Servera og Artà og forbi en mindre fjellovergang, Coll de Pescadors. Så kommer du til Betlem-klosteret.

Ruten fortsetter langs mindre veier med minimal trafikk, og så gjennom Manacor og Felanitx, der den fem kilometer lange stigningen på sju prosent til Sant Salvador begynner. Tilbaketuren går blant annet gjennom Porto Cristo, som med sine såkalte dragehuler er en av de største turistattraksjonene på øya.

Les mer om Mallorca HER og HER

Flere artikler om Mallorca finner du HER og om sykkelferie HER

Kommentarer