Stadig flere nordmenn oppdager hva Mallorca har å tilby fotturister. På den naturskjønne øya finnes det lett tilgjengelige naturstier som passer for alt fra nybegynnere og barnefamilier til de med mer erfaring. Man kan velge mellom stenstier, etasjedelt kulturlandskap, strender, stup og fjellandskap – gjerne i kombinasjon med et dypp i det blå. På Mallorca kan du legge opp turen selv, avhengig av hva slags terreng du foretrekker, og hvor utfordrende du vil at turen skal være.

Fottur - historiske minnesmerker - Mallorca - Spania
På vandring mellom historiske minnesmerker på Mallorca (fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Det milde middelhavsklimaet og det varierte landskapet gjør Mallorca til et ideelt reisemål for fotturister. På øya finnes det kortere ruter for de som helst vil nyte de vakre naturomgivelsene i et rolig og behagelig tempo, og mer avanserte ruter som krever erfaring og bedre fysisk form. Mallorca tilbyr en stor samling turveier for alle nivåer, og alle er tilgjengelige via buss fra blant annet Palma og andre større turiststeder.

Les også: Utforsk Mallorca fra sykkelsetet

UNESCO-vandring gjennom Tramuntanafjellene

Pedra en Sec (GR 221) er en 15 mil lang turvei delt opp i ulike etapper. Om lag 100 km av strekningen er skiltet. Ruten går for det meste gjennom fjellkjeden Serra de Tramuntana, som er å finne på UNESCOs verdensarvliste i kulturlandskapskategorien. Her kan du nyte en fantastisk utsikt og rikholdig flora og fauna blant eikelunder og furuskog, og oppleve en spennende kulturarv der menneske og natur har levd i harmoni i uminnelige tider.

Les også: Mallorca: Solrikt, aktivt og gastronomisk feriemål for høsten

De små pittoreske fjellbyene har ikke forandret seg på mange hundre år. Arkitekturen i området kjennetegnes av vakre stenbygg og de velkjente stenmurene som er laget helt uten bruk av mørtel – stenene er simpelthen stablet på hverandre, og bare litt tørr jord og sand er brukt til å fylle tomrommene. I mange av byene har man også mulighet til å bade fra strender eller små viker omgitt av stup.

Les mer om Serra de Tramuntana HER

Mer erfarne friluftsentusiaster kan ta inn på fjellkjedens såkalte refugios, små og enkle bemannede overnattingshytter som befinner seg en dagsmarsj fra hverandre. Det er enkel servering, men fokus er ikke på luksus, men på friluftsliv og de vakre omgivelsene. Det er stor rift om de få sengeplassene, så det lønner seg å bestille tidlig.

Puig Major - Tramuntanafjellene - Mallorcas høyeste punkt - 1445 moh -
“Veiskilt” på 1445 meter høye Puig Major i Serra Tramuntana – Mallorcas høyeste fjell (fotokilder: fundaciomallorcaturisme.net/related.dk)

Vandring langs kysten

Det er kort vei til de aller fleste turstiene på Mallorca, og i de fleste tilfeller har de utsikt over havet. Vidstrakte sandstrender, bortgjemte viker og bratte stup er bare noen av elementene som preger det varierte kystlandskapet.

Langs disse turveiene kan man også bli kjent med øyas unike kulturarv, blant annet de historiske vakttårnene som ble bygget for å beskytte øya på 1500- og 1600-tallet. Hvert tårn er plassert strategisk og har visuell kontakt med det neste. Et signalsystem med røyk om dagen og ild om natten varslet om eventuelle trusler. Totalt ble det bygget 84 tårn, og i dag gjenstår rundt 50 av dem.

Et annet historisk monument det er verdt å bite seg merke i, er de sirkelformede stengravene på gravplassen Necropolis Son Real fra 700-tallet fvt.

Ved siden av å nyte landskapet kan man dukke kroppen i det krystallklare vannet ved en folketom vik eller strand. Det finnes dessuten flere fyrtårn å bli kjent med langs kysten. Mange av dem ligger naturskjønt til med spektakulær utsikt over havet, som det vakre fyrtårnet med sølvtak på halvøya Formentor, der Serra de Tramuntana ender, og fyrtårnene ved Cap Blanc-bergveggen og på den uberørte kyststrekningen Cap de ses Salines.

Les også: 11 gode spisesteder på Mallorca valgt ud af Spies’

Et annet fint utgangspunkt for enklere og kortere fotturer er fiskerbyen Can Picafort som ligger mellom to naturreservater ved Alcudiabukta. Her har man for eksempel en 7,5 km lang lett strekning som går mellom Can Picafort og Son Real. Den som liker turer med gåstaver, kan også besøke Spanias første park viet stavgang i Can Picafort.

Familievennlige turstier

Mallorca har også flere familievennlige turstier å by på. Middels krevende Cala de Deià er en fire kilometer lang strekning der man kan utforske de interessante stenformasjonene ved fjellkjeden Serra de Tramuntana. Her kan man oppdage tradisjonelle byhus samt jorder og stier anlagt i terrasser før man avslutter med et avkjølende bad på rullestenstranden Cala de Deià omgitt av gamle fiskerhytter.

Les mer om turstiene HER

En av øyas mest populære turstier går fra Sóller til Deià. Turen kan gjerne avsluttes med niste og et bad i Cala Deià. Fra veien gjennom Deià går bussen tilbake til Sóller eller hele veien til Palma, hvis dette er ønskelig.

Innlandet kan også by på en rekke enklere turstier som passer for hele familien og tar deg gjennom jordbrukslandskap, vingårder, lunder med mandel- og oliventrær og forbi bondegårder.

Les også: Ny luksustrend: Autentisk ferie på Mallorca

Lokalbefolkningen opplever også gjerne selv øya til fots. De kombinerer ofte vandringene med grilling på noen av de populære grillplassene og kanskje overnatting i en av de enkle refugios som finnes rundt omkring på øya.

Flere artikler om Mallorca finner du HER

Kommentarer