Middelhavsdietten kombinert med livsstilen, klimaet og beliggenheten gjør at Valencia i Spania nylig ble kåret til verdens sunneste by. Bak kåringen står det britiske nettstedet Money.
Sykling - Valencia - Costa Blanca - Spania
Klimaet i Valencia, som innbyr til utendørsaktivteter året rundt, var en av flere grunner til topplasseringen (Foto: Spanias Turistkontor)

Studiet har tatt utgangspunkt i faktorer som forventet levealder blant befolkningen, kostnaden ved å være sunn, luftforurensningen, fedme- indikatoren, sikkerheten samt antall timer med dagslys.

Studiet fremhever klimaet som er, hverken veldig varmt eller tørt, noe som gjerne inviterer til et aktivt sosialt liv og en spasertur eller joggetur utendørs. Dette er aktiviteter som er gunstige for helsen og som igjen for eksempel letter opptaket av nødvendig vitamin D.

Beliggenheten, langs kysten, og med havbrisen som god følgesvenn, gjør at byen innehar lave forurensningstall sammenliknet med andre spanske byer.

En annen fordel ved byen er tilgangen på ferske råvarer. På den ene siden av byen, finner man åkeren hvor det dyrkes appelsin og en rekke grønnsaker, og på den andre siden finner man la Albufera, kjent for en av de største rismarkene i Europa.

Nettstedet Money fremhever også paella- retten som har sin opprinnelse i Valencia. Denne innehar høy næringsverdi takket være bruk av ferske og lokale råvarer, som for eksempel fisk, som er en viktig kilde til omega-3.

Studiet oppsummeres ved å skildre flere fordeler ved Middelhavsdietten som igjen fører til lavere risiko for demens, fedme, hjerte- og karsykdommer og kreft. Valencia plasseres ifølge Money på tredjeplass i verden når det kommer til høyest forventet levetid. Valencia skiller seg derimot fra de resterende to byene takket være gratis adgang til helsesystemet i Spania samt et lavere gjennomsnittelig prisnivå. 

Kåringen ble publisert på nettstedet Money som du finner HER

Flere saker om Spania finner du HER

Kommentarer